Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

BRAK MOCY Turbina - Zawiesza się......

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Przy moim samochodzie gdy jadę normalnie (zimny silnik) turbina zawiesza się, dopiero po ponownym odpaleniu idzie normalnie.

Problem ten powstaje często gdy jadę z pracy (do domu mam 25 km), rano nigdy mi się nie zawiesiła.

Byłem tydzień temu u mechanika, wyczyścił turbo, rozruszał łopatki. Samochód chodził dobrze 4,5 dni.

Później stał w garażu 3 dni, znów to samo rano dobrze, ale po pracy już dziś się zawiesiła ponownie.

Spotkaliście się z podobną sytuacja, proszę o informacje

Pozdrawiam

Opublikowano

cześć, ale jak wyczyscił? rozkręcał geometrie spalin? czy tylko sztangą rozruszał? Po rozebraniu i dokładnym wyczyszczeniu niema szans na ponowne zapieczenie w tak krótkim czasie.

Opublikowano
  • Autor

Twierdzi że dokładnie wyczyścił i rozruszał łopatki.

Wolno też nie jeżdżę, wstawię niekiedy powyżej 3 tys.

Najlepsze że samochód już drugi raz był u mechanika.

Śmiech na sali....

Opublikowano
Twierdzi że dokładnie wyczyścił i rozruszał łopatki.

Wolno też nie jeżdżę, wstawię niekiedy powyżej 3 tys.

Najlepsze że samochód już drugi raz był u mechanika.

Śmiech na sali....

Śmiech na sali to z tego mechanika.

Gdyby turbina była wyczyszczona w prawidłowy sposób nie było by teraz problemów.

A tak poza tym to należałoby zrobić komplet logów w celu wyeliminowania innych możliwych przyczyn

Opublikowano
  • Autor

... może turbinka jest dobra. problem tkwi w czujniku.

Jutro wybiorę się do niego... niech kombinuje.

Zapewniał mnie ze na 90 % będzie dobrze po ostatniej wizycie.

Opublikowano

Powodzenia i mniej wiary w mechaników:decayed:

Opublikowano

kolego mam identyczny problem po czyszczeniu turbiny.nie moge dojsc do tego co sie dzieje.mam podmieniony n 75 na n18.niby tak mozna ale jutro zaloze n75.n18 tez wymienilem.pare dni jezdzi i znow to samo.ochu......ec mozna.wezyki nowe.tak od polowy grudnia.

Opublikowano

proponuje pospawać wszelki rury rureczki no i n75

Opublikowano

A ja proponuję zapiąć VAGa i zrobić diagnostykę,logi statyczne i dynamiczne i wtedy dalej decyzje.

Opublikowano
  • Autor
kolego mam identyczny problem po czyszczeniu turbiny.nie moge dojsc do tego co sie dzieje.mam podmieniony n 75 na n18.niby tak mozna ale jutro zaloze n75.n18 tez wymienilem.pare dni jezdzi i znow to samo.ochu......ec mozna.wezyki nowe.tak od polowy grudnia.

Kolego gdyby ci się udało daj info w czym tkwi problem.

Opublikowano
Przy moim samochodzie gdy jadę normalnie (zimny silnik) turbina zawiesza się, dopiero po ponownym odpaleniu idzie normalnie. Problem ten powstaje często gdy jadę z pracy (do domu mam 25 km), rano nigdy mi się nie zawiesiła.

Byłem tydzień temu u mechanika, wyczyścił turbo, rozruszał łopatki. Samochód chodził dobrze 4,5 dni.

Później stał w garażu 3 dni, znów to samo rano dobrze, ale po pracy już dziś się zawiesiła ponownie.

Na początek należałoby wyjaśnić w jakiej pozycji się zawiesza : nie pompuje wcale od momentu ruszenia czy przeładowuje i serwuje tryb awaryjny ?

Wyjaśnienie może być błahe i całkiem możliwe w obecnych warunkach - w garażu (nie wiem czy ocieplanym czy nie) nie przymarza ani sztanga ani N75 więc podczas jazdy do pracy wszystko działa sprawnie a po pracy (auto pewnie stoi pod chmurką na mrozie) zanim przymarznięta sztanga lub N75 poprawnie zareagują to masz efekt jaki opisujesz.

Opublikowano
A ja proponuję zapiąć VAGa i zrobić diagnostykę,logi statyczne i dynamiczne i wtedy dalej decyzje.

dokladnie, bez tego to wróżenie z fusów

Opublikowano
  • Autor
Przy moim samochodzie gdy jadę normalnie (zimny silnik) turbina zawiesza się, dopiero po ponownym odpaleniu idzie normalnie. Problem ten powstaje często gdy jadę z pracy (do domu mam 25 km), rano nigdy mi się nie zawiesiła.

Na początek należałoby wyjaśnić w jakiej pozycji się zawiesza : nie pompuje wcale od momentu ruszenia czy przeładowuje i serwuje tryb awaryjny ?

Wyjaśnienie może być błahe i całkiem możliwe w obecnych warunkach - w garażu (nie wiem czy ocieplanym czy nie) nie przymarza ani sztanga ani N75 więc podczas jazdy do pracy wszystko działa sprawnie a po pracy (auto pewnie stoi pod chmurką na mrozie) zanim przymarznięta sztanga lub N75 poprawnie zareagują to masz efekt jaki opisujesz.

Przeważnie po przejechaniu ok. 2 km łapie zawieche, po ponownym odpaleniu idzie dobrze.

Dziś jak jechałem z pracy turbinka działała ok, jednak samochód dziś stał 6 godz po chmurką

W ciągu tygodnia troszkę dłużej stoi.

Gdy dzwoniłem do mechanika dziś, dowiedziałem się ze nie rozkręcał dokładnie turbiny.

Wyczyścił turbo pewnie z leksza, rozruszał troszkę łopatki i miał nadzieje że będzie dobrze....

Opublikowano

Ja pol;ecan po prostu nie pałowac auta na zimnym. to nie bedzie takich problemów

Opublikowano

Kolego poczytaj ten temat: http://a4-klub.pl/diagnostyka-vag-32/tdi-diagnostyka-aktualizacja-20-viii-2012-a-12031/

Laptop z vag-iem, ktoś do pomocy i zrób logi o których mowa w wyżej wymienionym temacie. Później wrzuć je w odpowiedniej formie na forum. Odczytaj też zapisane błędy w sterowniku silnika. Tędy wiedzie najkrótsza droga do rozwiązania Twojego problemu. Jak sam nie poradzisz sobie z vagiem (choć nie jest to trudna zabawa - wiem po sobie), to zapytaj w spotach z Twojego regionu - ktoś na pewno Ci pomoże. :wink:

Opublikowano
  • Autor
Ja pol;ecan po prostu nie pałowac auta na zimnym. to nie bedzie takich problemów

Kolego kto tu mówi o katowaniu turbinki przy zimnym silniku, normalna jazda człowieku.

Jedz dalej 50/h zobaczymy jak długo ci pochodzi.....

Opublikowano
  • Autor
Panowie czy ktoś pomoże z logami ?

Załóż nowy wątek, na pewno ci pomogą.

Pozdrawiam

---------- Post dopisany at 19:27 ---------- Poprzedni post napisany at 09:38 ----------

Dziś samochodem jechałem, odpukać wszystko ok.

Opublikowano

kolego turbo przeładowuje ale zacznij od przewodów podciśnienia i zaworu N75