Chadury89 Opublikowano 2 Marca 2013 Opublikowano 2 Marca 2013 Witam Od jakiegoś roku myślałem, że poci mi się miska olejowa, ale niedawno zobaczyłem, że w okolicach bagnetu jest nalot z oleju np. na łapie od poduszki silnika. Olej utrzymuje poziom trochę poniżej połowy w max min, co dolewam olej to wraca do tego samego poziomu. Co może być tego przyczyną i z czego może wyciekać olej?
GAJOSTOMASZ Opublikowano 2 Marca 2013 Opublikowano 2 Marca 2013 sprawdź rurkę od odmy która wchodzi do bloku silnika. Tam przeważnie puszcza opary oleju na śrubach na o ringu lub jest spękana ,jednakże bez demontażu tej rurki nic nie zobaczsz.http://odma.pl/photos/przewod-olejowy-rura-odma-olejowa-vw-1-9-tdi-nowy-2734348069_orginal.jpg Witam Od jakiegoś roku myślałem, że poci mi się miska olejowa, ale niedawno zobaczyłem, że w okolicach bagnetu jest nalot z oleju np. na łapie od poduszki silnika. Olej utrzymuje poziom trochę poniżej połowy w max min, co dolewam olej to wraca do tego samego poziomu. Co może być tego przyczyną i z czego może wyciekać olej?
Chadury89 Opublikowano 2 Marca 2013 Autor Opublikowano 2 Marca 2013 Jak odkrece ta rurke poleci olej? Taka wystarczy? ODMA PRZEWÓD ODMY 1,9 TDI AUDI A4 VW B5 (3047573808) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
wesz82 Opublikowano 2 Marca 2013 Opublikowano 2 Marca 2013 Sprawdź czy masz separator olejowy przed zaworem na pokrywie zaworów wtedy nie będzie pasował ??? Oleju nie poleci tzn to nie jest przewód na olej lecz na opary:wink: Jak wymienisz odmę i nalot nie zniknie to sprawdź uszczelkę za filtrem olejowym.
GAJOSTOMASZ Opublikowano 2 Marca 2013 Opublikowano 2 Marca 2013 Tak taka wystarczy. Jeśli masz separator oleju czyli taką białą bańkę to możesz ją wywalić i wstawić samą tą rurkę.Napisz jaki masz motor chodzi o oznaczenie silnika.Tak jak kolega napisał tam są opary oleju i na pewno parę kropelek poleci ale nie martw olej jest misie olejowej od spodu silnika więc nie ma jak polecieć :)A ta rurka jest połączona z odmą czyli ma za zadanie odpowietrzyć skrzynie korbową. http://badzoryginalny.com.pl/img/p/326-457-thickbox.jpg ODMA - ODPOWIETRZENIE SKRZYNI KORBOWEJ, Słownik Motoryzacyjny Samochodowy Jak odkrece ta rurke poleci olej?Taka wystarczy? ODMA PRZEWÓD ODMY 1,9 TDI AUDI A4 VW B5 (3047573808) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Chadury89 Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Opublikowano 3 Marca 2013 Moj silnik AFN. Widze ze na rysunku sa dwie wersje odmy, ja mam ta wersje 1C z separatoterm, czyli moge kupic wersje 1 sama rurke i wtedy na dlugosc bedzie pasic? Nie pogorszy sie praca silnika?
wesz82 Opublikowano 3 Marca 2013 Opublikowano 3 Marca 2013 Sluchaj rurka do wersji bez separatora pasuje P&P tylko dobrze ja naciągnij na zawór inaczej będzie ciekło. Ja mam u siebie tak zamontowane:wink:
Chadury89 Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Opublikowano 3 Marca 2013 A co jezeli separator jest sprawny, nie warto wtedy kupic rurki w aso? mysle ze olej zrasza z tej rurki pod saparatorem. Narazie szukam informacji zeby nie zaopatrzyc sie w nieodpowiednie czesci:)
cabanmat Opublikowano 3 Marca 2013 Opublikowano 3 Marca 2013 Witam Mam dziwne odczucia mojego korka wlewu oleju. Wygląda to tak jakby ciekł z niego olej, co wytrę co za jakiś czas jest ten sam syf. Jest to możliwe że z korka cieknie olej ?
Chadury89 Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Opublikowano 3 Marca 2013 Moze masz juz wyrobiona uszczelke na korku.
wesz82 Opublikowano 3 Marca 2013 Opublikowano 3 Marca 2013 A co jezeli separator jest sprawny, nie warto wtedy kupic rurki w aso? mysle ze olej zrasza z tej rurki pod saparatorem. Narazie szukam informacji zeby nie zaopatrzyc sie w nieodpowiednie czesci:) Jeżeli separator jest ok to za nim nie byłoby oleju... Można w ASO bo w motoryzacyjnym ja nie dostałem:facepalm: Oblukaj sobie czy z rurka z separatora do zaworu jest cało o ta: Koszt a ASO ok 40ZŁ.
cabanmat Opublikowano 3 Marca 2013 Opublikowano 3 Marca 2013 Można kupić samą uszczelkę czy trzeba cały korek ? Można prosić numer części ? Lepiej kupić oryginalny w ASO ?
Chadury89 Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Opublikowano 3 Marca 2013 cabanmat najpierw oblujak czy to korek. Poszukaj na forum, z tego co pamietam moze powodowac to zapchana odma, ale poszukaj bo nie jestem do konca pewien.
andrzej22 Opublikowano 3 Marca 2013 Opublikowano 3 Marca 2013 Odmę się czyści czy wstawia nową ? Wrzuc na noc do pojemnika z ON a potem niech sobie wyschnie. Możesz sprawdzić czy działa metodom usta-usta he he dwa otwory zatykasz palcami a przez trzeci zasysasz zobaczysz i usłyszysz czy membrana pracuje.
Rekomendowane odpowiedzi