Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Po pierwsze to Evado 4.0 2014 odpowiada modelowi evado 5.0 2015, a po drugie są jeszcze dostępne internetowo. Po trzecie 2015 nie dostanę w lepszej cenie niż katalogowo, po czwarte za bardzo mi się nowa seria evado nie podoba, i kształt ramuy, i malowanie mają słabe. Jesli sam masz Evado 4.0, to wypowiedz się proszę co do tego roweru, jak wrażenia z użytkowania?

Edytowane przez majkel20
Opublikowano (edytowane)

To jest mój pierwszy rower crossowy. Poprzednio jeździłem tylko w dół na rowerach zjazdowych ewentualnie na streetówkach więc to po części też dla mnie nowość po takich klocach.

Rower całkiem przyjemny i byłem pod wrażeniem łatwości pokonywania dłuższych dystansów. Sprawdza się zarówno na asfaltowych miejskich drogach jak również na leśnych szutrówkach i luźnym gruncie. Osprzęt daje radę, jedyna wada moim zdaniem to amortyzator, którego ten rower nie posiada, bardziej można to nazwać sprężynką w dodatku dosyć wiotką. Częściej jeżdżę po mieście na blokadzie, nie tłucze się tak i nie podbija kierownicy przy każdej większej nierówności ze względu na brak tłumienia. Hamulce trzeba dobrze dotrzeć by spełniały swoją rolę, chociaż to tylko 160mm więc szału nie będzie. Po przesiadce z dh musiałem się przyzwyczaić do nieco innej pozycji i oparciu większej części masy ciała na nadgarstkach, co początkowo utrudniało wyczucie roweru.

Mi rower służy do szlifowania kondycji i polecam jeśli ktoś preferuje dłuższe wycieczki.

Co do porównania modelu 4.0 2014 do 5.0 2015 to faktycznie mój błąd, nie wdrażałem się aż tak w nową kolekcję.

Edytowane przez afroo.
Opublikowano

Dzięki za opinie co do krossa, jak ktoś jeszcze mógłby się wypowiedzieć, czy kross czy merida?

Opublikowano

@majkel20 to zależy od modelu jaki cię interesuje. Di niedawna jeszcze w starciu tych dwoch marek oczywiste było zwycięstwo meridy, jednak ostatnio kross wypuszcza całjiem ciekawe rowery i sam nie pogardziłbym jakimś xc z ich wyższej półki

Porównaj osprzęt, dobierz dwa rowery z podobnym osprzętem i kup tańszy

Opublikowano (edytowane)

Jeździłem Merida już i jakoś dziwnie tak tandetne jakoś w porównaniu np do gianta którego kupił znajomy. Znajdę jeszcze jakiegoś krossa żeby się przejechać i chyba wybiorę go ze względu na lepszy osprzęt

Wysłane z mojego C6903

Edytowane przez majkel20
Opublikowano

Też kupiłem ostatnio Krossa z tym, że Level A4. Za wiele jeszcze powiedzieć nie mogę bo to świeży zakup, ale wydaje mi się że mają dobry stosunek cena/wyposażenie.

Opublikowano

Jeździłem Merida już i jakoś dziwnie tak tandetne jakoś w porównaniu np do gianta którego kupił znajomy. Znajdę jeszcze jakiegoś krossa żeby się przejechać i chyba wybiorę go ze względu na lepszy osprzęt

Wysłane z mojego C6903

No kurde, porównywać gianta do meridy to jak porównać audi i daewoo. Na giancie Danny Hart wygrał mistrzostwa świata w najbardziej ekstremalnym odłamie kolarstwa górskiego. Sam mam gianta i bardzo sobie chwalę. Można dostać fajne gianty do xc w cenie krossa, trzeba tylko trochę poszukać. Polecam używane rowery, cena dwukrotnie niższa, a czesto sprzedawane sztuki są w świetnym stanie.
Opublikowano
Polecam używane rowery, cena dwukrotnie niższa, a czesto sprzedawane sztuki są w świetnym stanie.

Trzeba siedzieć na forach mtb i z pewnością coś używanego zadbanego dostaniesz, ale też łatwo o zmęczony sprzęt jeśli się go nie obejrzy/przejedzie przed zakupem.

Opublikowano

Twierdzisz że merida zła? Przecież to też najwyższa półka wśród rowerów

Wysłane z mojego C6903

Opublikowano (edytowane)

Nie ma co porównywać marek a jedynie konkretne modele,generalnie przy tej samej cenie roweru polskiej firmy i zagranicznej,polski wyrób posiada lepszy osprzet.Diabeł tkwi w szczególach dlatego trzeba dokładnie wczytywać się w specyfikację.Sam posiadam Unibike Zethos i bardzo go polecam-4 lata bez inwestycji,drobne regulacje.

Edytowane przez endriu13
Opublikowano

Najważniejsze mieć wygodną pozycję na rowerze (geometria ramy), osprzęt zawsze można wymienić w sumie

Koledzy, ten chyba wypada lepiej niż Kross Evado 4, nie? http://sklep.coolbike.pl/rower-crossowy-giant-roam-1-disc-rozmiar-s-2014,3,9215,41927

Opublikowano

Wysłane z mojego C6903

Nie twierdzę, ale jest mnóstwo marek, które biją meridę na głowę
Opublikowano

Wysłane z mojego C6903

Nie twierdzę, ale jest mnóstwo marek, które biją meridę na głowę

Tak naprawdę to, jakiej marki mamy rower dotyczy tylko ramy i kilku części typu kierownica, mostek, sztyca. Całość osprzętu jest innych renomowanych marek więc nie można się skupiać tylko i wyłącznie na tym, że Merida jest gorsza od Gianta bo tu osprzęt gra dużą rolę. Marka ma wpływ na ramę, jej design, wytrzymałość, materiał i geo/pozycję na rowerze.

Opublikowano

Kupując rower znanych producentów dokładamy trochę grosza za markę,reklamę,marketing.Dlatego najważnieszy jest osprzęt .Krossowe rowery służą do spokojnej jazdy po bezdrożach a na szosie sprawują się też przyjemnie więc naklejka na ramie nie ma znaczenia-liczy się geometria,pozycja na rowerze i osprzęt.Tu polscy producenci nie mają się czego wstydzić.

Opublikowano

Panowie- jak sie fachowo nazywa ten element- brakujący na fotce- ma za zadanie ścisnąć siodło

7017bde135456437.png

Opublikowano

Obejma/zacisk sztycy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...