Skocz do zawartości
IGNOROWANY

spadek obrotów utrata mocy 1Z

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

auto spada z obrotów do ok 500rpm i nie reaguje na pedał gazu. dzieje się tak przy gwałtownym ruszeniu w lewo lub w prawo (na wprost jest ok)dzieje się tak raz na kilkadziesiąt takich ruszeń, jak wyłączę i włączę ponownie silnik to wszystko jest ok. błędów żadnych nie ma, filtr paliwa nowy,

Opublikowano

Nie wyskakuje Ci jakiś błąd? Np. połączeń nastawnika albo zaworka N109?

Opublikowano

hmm moze to zbieg okolicznosci a zawieszaja sie popychacze hydrauliczne.

Opublikowano

Dymy i stuki.

Opublikowano

stukow nie ma chyba ze od trzesienia sie calej budy ale dym i wlasnie nie chodzi rowno gasnie po jakies chwili wsio ok.

Opublikowano

dziś znów przy gwałtownym ruszeniu nagle stracił moc obroty spadły na ok 500 i chodził tak jakby na 3 cyl. z rury niebiesko-szary dym , brak reakcji na gaz wyłączyłem silnik i ponownie odpaliłem i dalej to samo więc wcisnąłem pedał gazu do połowy i pomału obroty zaczęły wzrastać do ok 2tyś puściłem gaz i jest ok. ale przypomniała mi się jeszcze jedna sprawa jadąc 80km na 5 biegu troszkę telepie budą (miałem tak kiedyś w audi 80 jak nastawnik był zasyfiony)

Opublikowano
no to widzisz może masz zasyfiony na maxa roznymi opiłkami i innymi syfami i dawka ci szaleje ,dlatego tak sie dzieje.

zasyfiony nastawnik nic do tego niema.

Albo wieszają ci się hydrauliczne popychacze albo podwiesza się któryś wtrysk i takie właśnie będziesz miał objawy , jak wepchnie ci powietrze do pompy przez podwieszony wtryskiwacz.

Przyczyną może być też przeładowywujące Turbo i słabe wtryskiwacze

Opublikowano

a czy mogłoby się tak dziać przy dużym spadku napięcia na aku bo troszkę mnie to dziwi, że tylko w okresie zimowym tak się robi (rok temu miałem tak samo w zimę) aku mam 54ah ale w mrozy odpalał bez problemu

Opublikowano

jezeli tylko w mrozy to na 100% podwiesza zawory.Jaki olej masz.Kolega jak mial 15w40 tez tak mial w zime wlal chyba 0w40 i po problemie.

Opublikowano

podlaczyc manometr i sprawdzic cisnienei oleju.

Opublikowano

Pomiar ciśnienia oleju nic nie da... Podwieszanie występuje tylko w 1z z głowica która ma tylko 1 sprężyne na zawór. Wymien sobie spężyny lub podłóż podkładki ok 2mm. pozdro

Opublikowano

Da sie jakos dojsc w ktorych latach byla jaka ilosc sprezyn? Czy bez rozbierania sie nie obejdzie?

Opublikowano

tzn. że wymiana pompy olejowej nic nie pomoże ( bo już chciałem zamówić) na razie mi to tak bardzo nie przeszkadza bo usterka występuje bardzo rzadko i tylko na zimnym silniku przy ostrzejszym ruszeniu(np. włączanie się do ruchu z drogi podporządkowanej), w miarę możliwości staram się takich sytuacji unikać.