Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pytanie o opony Audi A4 b6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Serdecznie.

Powoli rozglądam się za felgami do Audi A4 B6 (1.9 tdi, 130km), podobają mi się 17 calowe oryginalne od s-line, przeglądając oferty felg z oponami na allegro widzę, że na 17 calowe felgi zakładają opony 235/45, myślałem, że standardowy rozmiar to 225/45 ?

Jeśli będą opony 235/45 to będzie gorzej czy lepiej ?

Opublikowano
Witam Serdecznie.

Powoli rozglądam się za felgami do Audi A4 B6 (1.9 tdi, 130km), podobają mi się 17 calowe oryginalne od s-line, przeglądając oferty felg z oponami na allegro widzę, że na 17 calowe felgi zakładają opony 235/45, myślałem, że standardowy rozmiar to 225/45 ?

Kolego zależy o co pytasz... im szersze oponki tym bardziej odczuwalny spadek mocy i oczywiście koleiny.. ale oczywiście wygląd na :thumbup1:

Opublikowano
Witam Serdecznie.

Standardowe opony w b6 dla felgi 17'' to wlasnie 235/45 a nie 225 :decayed:

Opublikowano

Dokładnie standard jeśli chodzi o 17" to 235/45 r17

Opublikowano
Dokładnie standard jeśli chodzi o 17" to 235/45 r17

dziękuje za odpowiedź :)

Ale 235/45 jest standardem ale 17" Czy tylko w Audi jest taka szerokość opony montowana?

Aktualnie zima jest na 16" 205/55, jak założę 17" 235/45 to będzie zauważalny spadek mocy ?

Opublikowano

ja mam na zimę 205/55/R16 a na lato 225/45/R17 i nie odczuwam spadku mocy który byłby zauważalny :) śmiga się jak zawsze :)

a moja A4 ma silniczek 1.9 TDI 101 KM

autem jeździ czasem mój brat i jest tego samego zdania

Opublikowano
ja mam na zimę 205/55/R16 a na lato 225/45/R17 i nie odczuwam spadku mocy który byłby zauważalny :) śmiga się jak zawsze :)

a moja A4 ma silniczek 1.9 TDI 101 KM

autem jeździ czasem mój brat i jest tego samego zdania

Kolego zmieniasz tylko o jeden rozmiar i oponka też jeszcze nie z tych najszerszych...

Opublikowano

Nie jakiegoś wielkiego spadku mocy nie powinieneś odczuć...

Wiadomo jeśli Twoja Audi była by zasilana serduchem o mocy ok 60KM to owszem,

Jenak ty masz ponad 100KM więc bez przesady , chłopaki latają z Twoim silnikiem nawet na 19" i nie narzekają na brak mocy...

Opublikowano

na 235/45 masz o 9mm(średnica) wyższą gumę niż w 225/45 więc ciut lepszy komfort (jeśli wyczujesz) :decayed:

Opublikowano

Dokładnie tak jak kolega wyżej feniks79 napisał zwęzisz trochę rozmiar ,

zamiast 235 dasz 225 - zmniejszysz ilość gumy pracującej zamiast zawieszenia

jest to minimalna różnica ale jednak jest !!

Opublikowano
Dokładnie tak jak kolega wyżej feniks79 napisał zwęzisz trochę rozmiar ,

zamiast 235 dasz 225 - zmniejszysz ilość gumy pracującej zamiast zawieszenia

jest to minimalna różnica ale jednak jest !!

Wydaje mi się kolego że będzie to raczej znikoma różnica..

Opublikowano

jak wyżej .....minimalna a znikoma oznacza to samo !!

Opublikowano

Jeszcze mam jedno pytanie.. Chodzi o koło zapasowe, którego nie mam, jest styropian i pompka :o

Więc lepiej koło dojazdowe czy pełnowymiarowe? Tylko nie wiem jakie się tam zmieści 15" ?

Panowie te koła będą pasowały do a4 2003 rok ? FELGI Z OPONAMI AUDI A3, 17 CALI, STAN BDB (3088636431) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

---------- Post dopisany 17-03-2013 at 20:00 ---------- Poprzedni post napisany 16-03-2013 at 16:47 ----------

A co sądzicie o tych kołach ? 906 S S-line FELGI 17'' 5x112 5x100 AUDI A3 A4 A6 (3103702874) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Są to zamienniki, ale warto je kupić ? Bo zawsze to będzie nowe, a nie używki z allegro tak samo jak i opony...

Bardzo proszę o odpowiedź.

---------- Post dopisany 18-03-2013 at 07:14 ---------- Poprzedni post napisany 17-03-2013 at 20:00 ----------

Nikt nic nie pomoże ?

Opublikowano

Jeśli chodzi o koło zapasowe to we wnękę wejdzie ci nawet 235/45r17 pełnowymiarowe , ale zawsze jeśli zastosujesz dojazdówkę to zostanie ci więcej miejsca na graty,

jeśli chodzi o 15" to w każdym dostępnym wymiarze opon nie powinno być problemu, pamiętaj zawsze pełny wymiar to pełny wymiar....zakładasz i jedziesz dalej, nie szukasz w razie w ... wulkanizatora po trasie....

Mam do sprzedania taki wzór felg jaki poszukujesz, używki z oponami ( ściągnięte z mojego furaka więc prościutkie z drobnymi oznakakami użytkowania + opony 235/45r17 brigstone ,raczej do wymiany bierznik ok 3-4 mm,ale pół sezonu jeszcze mógł byś pośmigać, jak jesteś zainteresowany mogę ci wysłać foto cena jaka mnie interesuje to 1200zł

Opublikowano
Jeśli chodzi o koło zapasowe to we wnękę wejdzie ci nawet 235/45r17 pełnowymiarowe , ale zawsze jeśli zastosujesz dojazdówkę to zostanie ci więcej miejsca na graty,

jeśli chodzi o 15" to w każdym dostępnym wymiarze opon nie powinno być problemu, pamiętaj zawsze pełny wymiar to pełny wymiar....zakładasz i jedziesz dalej, nie szukasz w razie w ... wulkanizatora po trasie....

Mam do sprzedania taki wzór felg jaki poszukujesz, używki z oponami ( ściągnięte z mojego furaka więc prościutkie z drobnymi oznakakami użytkowania + opony 235/45r17 brigstone ,raczej do wymiany bierznik ok 3-4 mm,ale pół sezonu jeszcze mógł byś pośmigać, jak jesteś zainteresowany mogę ci wysłać foto cena jaka mnie interesuje to 1200zł

Dziękuje za odpowiedź. Bardziej chyba interesuje mnie nowy komplet felgi + koła, warto kupić ten zamiennik za 1600 zł ? I jakie opony założyć 235/45 czy 225/45 bo nadal nie wiem...

Opublikowano

Ja jestem tego zdania ( jeśli chodzi o felgi ) że oryginał to oryginał , zamiennik to zależy jak się trafi ( dziś ładny ),

a po sezonie może wyglądać gorzej niż ten kilkuletni oryginał....

Lepiej przyinwestuj w opony dobrej marki, 235/4517 to standard ja taki rozmiar miałem fabrycznie i taki jest na tabliczce rozmiarów...

225/45 17 też jest możliwym zmiennikiem,

ja stawiał bym na to co wymyśliła fabryka tak w kwestii felg jak i rozmiaru...

Czyli mój typ ori używka felga + 235/45 17

Opublikowano

Witam.

Mam założone felgi 17" + opony Bridgestone potenza 235/45

Ogólnie jest w porządku, ale powyżej 140 km/h występują delikatne drgania na kierownicy, nie jest to ciągłe , czym może być to spowodowane ? Opony i felgi NOWE.

I jeszcze jedno jakie powinno być ciśnienie w oponach ?

---------- Post dopisany at 15:47 ---------- Poprzedni post napisany at 12:31 ----------

Bardzo proszę o odpowiedź..

Opublikowano

No nie, ale jak na 16" i zimowa opona 205/55 było ok ?

Te drgania na kierownicy i na podłodze nie są cały czas jest to np przy 120 km/h przy 130 km/h jest spokojnie potem znowu , dziwnie to jest..

Opublikowano
Witam Serdecznie.

ja mam 235 w 18 i nie ma tragedii w koleinach może być minimalnie gorzej niż na 225 i spalanie minimalnie wieksze bo większy opór toczenia