Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Sprzęgło się ślizga po chip tuningu w Audi A4 B8 2.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, Arek476 napisał:

Był sachs do cglc? Bo ja nigdzie nie widziałem. Wiem że dwumas sachs i docisk luk nie założysz razem. A jak masz prawie nowy dwumas to dobrze do tego coś dobierać, szkoda kasy. 

tak to wiem. jak sachs to sachs jak luk to luk. Przepatrzylem allegro i porywnalem kilka zdjęć dwumasy luka z CAGC i luka z CGLC i wyglądają idemtycznie tak samo jak dwumasy sachsa z CAGC i CGLC. Ktoś na pewno próbował może odpowie.

Opublikowano
W dniu 4.12.2018 o 22:50, adrian2901 napisał:

tak to wiem. jak sachs to sachs jak luk to luk. Przepatrzylem allegro i porywnalem kilka zdjęć dwumasy luka z CAGC i luka z CGLC i wyglądają idemtycznie tak samo jak dwumasy sachsa z CAGC i CGLC. Ktoś na pewno próbował może odpowie.

A nie myślałeś o obiciu tarczy kevlarem. Dużo taniej i moim zdaniem by wystarczyło.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

Panowie, 2 lata temu zrobiłem chip tunning, wyszło 182KM / 415NM (CAGA), po 2 latach sprzęgło zaczęło się ślizgać. Mam przejechane 240tys km, ale sprzęgło + dwumas był wymieniany jeszcze przed chipem jak auto miało przejechane 150tys km, także na tym sprzęgle i dwumasie przejechałem koło 90tysi,

Radzicie wymieniać komplet sprzęgło + dwumas czy samo sprzęgło? nie czuje póki co żeby podczas jazdy coś było nie tak z dwumasem

Opublikowano

Jeżeli dwumas jest ok to ja bym go nie ruszał. Jak będzie zrzucona skrzynia to w każdej chwili możesz go dokupić i założyć. Z tym, że teraz pasuje Ci założyć coś mocniejszego albo chociaż obić tarcze kevlarem żeby po zmianie samego sprzęgła nie okazało się po 10-15 tyś znów się ślizga.

Opublikowano
W dniu 23.01.2019 o 14:40, pkozerski napisał:

Witam

Panowie, 2 lata temu zrobiłem chip tunning, wyszło 182KM / 415NM (CAGA), po 2 latach sprzęgło zaczęło się ślizgać. Mam przejechane 240tys km, ale sprzęgło + dwumas był wymieniany jeszcze przed chipem jak auto miało przejechane 150tys km, także na tym sprzęgle i dwumasie przejechałem koło 90tysi,

Radzicie wymieniać komplet sprzęgło + dwumas czy samo sprzęgło? nie czuje póki co żeby podczas jazdy coś było nie tak z dwumasem

Samo sprzeglo.

Jak wyzej,daj tarcze z kewlarem.

Opublikowano

Mam tarczę z kevlarem zbrojonym od Radzikowskiego i polecam. Zrobione prawie 30tys i wszystko ok.

Koszt 250zl 

Edytowane przez Kodzak33

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 25.01.2019 o 10:21, Kodzak33 napisał:

Mam tarczę z kevlarem zbrojonym od Radzikowskiego i polecam. Zrobione prawie 30tys i wszystko ok.

Koszt 250zl 

U mnie jest program na 206 KM i 434 NM. Póki co zero problemów ze sprzęgłem, ale w końcu się pojawią. Ile czekałeś na tarczę, wysłałeś swoją?

Opublikowano

Ja na serii sprzegle miałem 212km i 422nm i też zero problemu. Obiłem profilaktycznie przy wymianie dwumasy. Do radzikowskiego mam rzut beretem 2 albo 3 dni ale i z dnia na dzień zrobi

Opublikowano

Witam

Przymierzam się do chipa w swoim b8 z 2012r,silnik cjcb 136km,jaką moc i moment można bezpiecznie osiągnąć na seryjnym sprzęgle?

Jeśli są osoby mające taki silnik po chipie proszę o jakieś sugestie.

Pozdrawiam

Opublikowano
15 godzin temu, hubertus28 napisał:

Witam

Przymierzam się do chipa w swoim b8 z 2012r,silnik cjcb 136km,jaką moc i moment można bezpiecznie osiągnąć na seryjnym sprzęgle?

Jeśli są osoby mające taki silnik po chipie proszę o jakieś sugestie.

Pozdrawiam

Mam identyczny silnik, B8 Fl z 2012 roku. Pierwszy mod sam chip tunning. Drugi mod to turbo od CGLC i korekta na hamowni. Efekty poniżej. Wszystko na seryjnym sprzęgle. Obecnie mam 220 tkm, sprzęgło j dwumas był wymieniany jeszcze na gwarancji przy 146 tkm. Pierwszy mod przy około 175 tkm, a drugi około 15 tys km temu. Póki co zero problemów.

capture_001_03032018_131528.jpg

capture_001_03112018_115850.jpg

Edytowane przez artek2414

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

2012 polift silnik CJCC po chipie 177km i 393 Nm. Przebieg 155kkm. Po przejechaniu ~4000km sprzęgło zaczęło się ślizgać od 3 biegu w górę. Auto konkretnie butowane. 

Jak oceniacie wykres? Czy max moment nie jest osiągany zbyt szybko? 

Przeczytalem ten i kilka innych wątków i z tego co zrozumiałem to problem leży w docisku. Odrzucam wymiane sprzegła na nowe fabryczne. Z tego co widze dużo ludzi miało problem nawet z nowymi po wymianie. 

Widzę takie rozwiązania:

1. Wymiana kompletu na sachs performance (drogo).  Ewentualnie inne (jakie?). Ktoś proponował z A6. 

2. Regeneracja tego co jest + obicie kewlarem (pytanie czy to wystarczy czy należy dodatkowo wzmocnić docisk?). Może wiecie gdzie to można dobrze zrobić w Poznaniu i okolicach? 

3. Drastyczne obniżenie momentu obrotowego (niepreferowane - nie po to chipowałem, żeby teraz wracać w dół). Ewentualnie jakaś korekta programu. Jaka? 

Może widzicie jeszcze jakieś inne sensown ewyjście? Co polecacie zrobić? Póki co jeżdzę delikatnie i szukam rozwiazania.  

Untitled.png

Opublikowano

Witam Panowie. Mam identyczne pytania jak kolega wyżej i identyczny motor w aucie i identyczne objawy ?

20190503_142013.jpg

Opublikowano
W dniu 2.05.2019 o 17:39, qmek napisał:

Witam,

2012 polift silnik CJCC po chipie 177km i 393 Nm. Przebieg 155kkm. Po przejechaniu ~4000km sprzęgło zaczęło się ślizgać od 3 biegu w górę. Auto konkretnie butowane. 

Jak oceniacie wykres? Czy max moment nie jest osiągany zbyt szybko? 

Przeczytalem ten i kilka innych wątków i z tego co zrozumiałem to problem leży w docisku. Odrzucam wymiane sprzegła na nowe fabryczne. Z tego co widze dużo ludzi miało problem nawet z nowymi po wymianie. 

Widzę takie rozwiązania:

1. Wymiana kompletu na sachs performance (drogo).  Ewentualnie inne (jakie?). Ktoś proponował z A6. 

2. Regeneracja tego co jest + obicie kewlarem (pytanie czy to wystarczy czy należy dodatkowo wzmocnić docisk?). Może wiecie gdzie to można dobrze zrobić w Poznaniu i okolicach? 

3. Drastyczne obniżenie momentu obrotowego (niepreferowane - nie po to chipowałem, żeby teraz wracać w dół). Ewentualnie jakaś korekta programu. Jaka? 

Może widzicie jeszcze jakieś inne sensown ewyjście? Co polecacie zrobić? Póki co jeżdzę delikatnie i szukam rozwiazania.  

Untitled.png

Wykres ok. Czwartym rozwiązaniem jest sprzęgło z silnika CGLC. Jeśli masz dobry dwumas to ja bym obił kevlarem i wymienił łożysko, a jeśli dwumas do wymiany to kompletne sprzęgło od CGLC jak dobrze poszukasz to znajdziesz za 3500zł

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Wypowie się ktoś jeszcze w temacie ? i może podpowie na jakie sprzęgło zmienić do auta z podniesioną mocą? żeby wyeliminować problem ślizgającego się sprzęgła ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam 

Zrobiłem chipa który finalnie wyniósł 156,9Km oraz 362 Nm, przy 140km/h i 5/6 biegu sprzęgło ślizga, stąd moje pytanie czy faktycznie wina sprzęgła czy może z programem coś nie tak, bo chciałby uniknąć niepotrzebnej zmiany sprzęgła. Wrzucam wykres, za pomoc z góry dziękuję. 

DSC_0804.JPG

Opublikowano
W dniu 17.06.2019 o 13:07, MrM0rfi napisał:

Witam 

Zrobiłem chipa który finalnie wyniósł 156,9Km oraz 362 Nm, przy 140km/h i 5/6 biegu sprzęgło ślizga, stąd moje pytanie czy faktycznie wina sprzęgła czy może z programem coś nie tak, bo chciałby uniknąć niepotrzebnej zmiany sprzęgła. Wrzucam wykres, za pomoc z góry dziękuję. 

DSC_0804.JPG

Pewnie docisk słaby. Program i tak delikatny, 120 KM to to samo co 143 więc teoretycznie mogło być w okolicach 180 koni i nie byłoby uślizgów jeżeli sprzęgło byłoby w porządku. Ja na Stage 1 miałem 180 koni i 404 Nm, CJCB 136 KM. Zero problemów ze sprzęgłem, a obecnie 206 KM i 434 Nm

Opublikowano

Dzięki wielkie za odpowiedź, w takim razie umawiam wymianę sprzęgła.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam 

Czeka mnie wymiana dwumasy i sprzęgła a później jest plan na chipa około 175 KM i 390 Nm. Autko 2009 CAGB 136 KM który zestaw będzie lepszy:

CGLC od pilifta 177 KM 

czy

A4 B9  0CS105266F    podobno pasują 

Pozdrawiam

Edytowane przez MariooPL

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Sytuacja taka: nowe sprzegło z dwumasem od cglc założone do seryjnego cgac i od razu problem ze slizgającym się sprzęgłem na każdym biegu, nawet przy delikatnym przyśpieszaniu. Pedał sprzęgła ciężko chodzi. Sprzęgło ledwo mieściło się w skrzynię. Co poszło nie tak? Jakieś pomysły? Bo do tej pory wszyscy pisali, że sprzęgło od cglc pasuje bez problemu ?

Opublikowano
W dniu 30.07.2019 o 23:05, Blachu napisał:

Sytuacja taka: nowe sprzegło z dwumasem od cglc założone do seryjnego cgac i od razu problem ze slizgającym się sprzęgłem na każdym biegu, nawet przy delikatnym przyśpieszaniu. Pedał sprzęgła ciężko chodzi. Sprzęgło ledwo mieściło się w skrzynię. Co poszło nie tak? Jakieś pomysły? Bo do tej pory wszyscy pisali, że sprzęgło od cglc pasuje bez problemu ?

Sprzęgło i dwumas był fabrycznie złożony czy mechanik składał?