pet3r Opublikowano 9 Grudnia 2006 Opublikowano 9 Grudnia 2006 witam, podsunalem dzis ojcu iscie szatanski pomysl - kupno A8 postaram sie Wam to wszystko jakos w miare przejrzyscie przedstawic i prosze Was o opinie, wszystkie za i przeciw naszemu pomyslowi. w gre wchodzi A8 z roku 1995-1998, na samochod mam do przeznaczenia ok 30-35k pln. rozwazalismy wszystkie wersje silnikowe, ale najbardziej spodobala nam sie widlasta osemka o pojemnosci 4.2 litra :twisted: auta z tym silnikiem mozna kupic za 25k pln w Polsce, czyli w niemcowni czy gdziekolwiek pewnie jeszcze taniej, przeciez handlarze musza na czyms zarabiac. spalanie 4.2? nie jest to duzy problem, jezdze bardzo malo (ok 10k km rocznie) i na dodatek moge odliczyc sobie VAT od benzyny. czy ktos ma/mial A8 z tym silnikiem, ewentualnie 2.8 lub 3.7? jakie jest spalanie dla tych silnikow? auto mialbym kupic na rok-dwa, posmigac i sprzedac. czy nikt z Was nie mial nigdy ochoty poszalec i poczuc pod pedalem na prawde sporo kucykow? jak przypomni mi sie cos jeszcze to dopisze. zapraszam do dyskusji nt. "za i przeciw kupnie starego, duzego auta z wielkim silnikiem"
Szewczenko7 Opublikowano 9 Grudnia 2006 Opublikowano 9 Grudnia 2006 No czemu nie pomysł jest dobry ale jakbym juz brał takiego kolosa to tylko i wyłacznie 4.2q jak szalec to juz do konca na tym aucie i tak sie paliwa nie zaoszczedzi takze jak cos to 4.2 :mrgreen:
pet3r Opublikowano 9 Grudnia 2006 Autor Opublikowano 9 Grudnia 2006 jesli chodzi o quattro - oczywiscie mysle tylko o quattro ale jesli trafilaby sie ladna okazja bez q to tez bym lyknal. a co do 4.2 to chyba bez quattro ich nie bylo??
Gość rob Opublikowano 9 Grudnia 2006 Opublikowano 9 Grudnia 2006 jak kupować to tylko 4,2 Q, mniejszy silnik będzie się męczył przy tych gabarytach
wojtas-audi Opublikowano 9 Grudnia 2006 Opublikowano 9 Grudnia 2006 Mi samemu ostatnio wpadla do glowy A8 - tyle ze diesel :roll: Autko jest piekne, za nie duza kase mozna kupic naprawde wypasiona No i glowny plus - A8 czyli 2 x A4 - wiernosc klubowi pozostaje :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
pet3r Opublikowano 9 Grudnia 2006 Autor Opublikowano 9 Grudnia 2006 diesel nie wchodzi w gre bo po pierwsze 150KM dla tego samochodu to lekka przesada (nawet 2.8 zle sie pewnie tam czuje) a po drugie strasznie ciezko znalezc A8 z dieslem. mowie oczywiscie o pieniadzach, ktorymi dysponuje, bo jest to kasa na auto + ubezpieczenie + paliwo.
wojtas-audi Opublikowano 9 Grudnia 2006 Opublikowano 9 Grudnia 2006 pet3r A nie lepiej S4 ?? :mrgreen:
pet3r Opublikowano 9 Grudnia 2006 Autor Opublikowano 9 Grudnia 2006 S4 niestety nie kupie w tych pieniadzach, chyba, ze ta 2.2T, ktora byla produkowana przed B5 (nie wiem jakie oznaczenie modelu bylo) ale to auto wyglada w porownaniu do A8 bardzo staro i jest mniejsze. bardziej chodzi mi o wygodna, luksusowa kolumbryne niz auto do scigania sie
wojtas-audi Opublikowano 9 Grudnia 2006 Opublikowano 9 Grudnia 2006 Za 37 byla na allegro - sprzedawal moj kolega, bardzo ladna, elmlody sie zastanawial nad kupnem ... rocznik 99 ..
pet3r Opublikowano 9 Grudnia 2006 Autor Opublikowano 9 Grudnia 2006 wlasnie, 37k moglbym wyciagnac, ale jak zaplacilbym za ubezpieczenie, paliwo, naprawy, itp??? musze miec pewna rezerwe na takie wydatki, na S4 przyjdzie jeszcze czas
wojtas-audi Opublikowano 9 Grudnia 2006 Opublikowano 9 Grudnia 2006 wlasnie, 37k moglbym wyciagnac, ale jak zaplacilbym za ubezpieczenie, paliwo, naprawy, itp? musze miec pewna rezerwe na takie wydatki, na S4 przyjdzie jeszcze czas Ok ok Piekne autko , ale koszty utrzymania masakra :razz:
pre_pl Opublikowano 9 Grudnia 2006 Opublikowano 9 Grudnia 2006 ochłodzę atmosferę troche - weź pod uwagę sprzedaż w przyszłości, na takie auta nie ma często chętnych... Ale auto piękne, motory też miały niczego sobie
Gość Murzyn Opublikowano 10 Grudnia 2006 Opublikowano 10 Grudnia 2006 diesel nie wchodzi w gre to poszukaj 3.3TDIochłodzę atmosferę troche - weź pod uwagę sprzedaż w przyszłości, na takie auta nie ma często chętnych...Ale auto piękne, motory też miały niczego sobie no i tu sie mylisz moj kolega sprzedal A8 4.2Q 95r w 1 dzien....zalezy od stanu iceny
Gość zdeniu Opublikowano 10 Grudnia 2006 Opublikowano 10 Grudnia 2006 zalezy od stanu iceny przede wszystkim od zasobności portfela kupującego kupić nie problem ale potem utrzymać wymień chociaż w takim 4.2 klocki i tarcze i porównaj to np do cen z A4 :mrgreen:
bratpit Opublikowano 10 Grudnia 2006 Opublikowano 10 Grudnia 2006 Za - Rewelacyjne właściwości jezdne co za tym idzie super fun z jazdy - Super komforcik - Cisza - Stare auto budzące niemały respect laików - Śliczna według mnie buda Przeciw - 2 razy większe koszty utrzymania wkońcu to 2 razy A4 - Prawie wszystkie 4.2 są z tiptroniciem dla niektórych to plus - Większość aut które trafiły do Polski to auta z duzych niemieckich firm czyli ogromne przebiegi - Marna szansa na wychaczenie czegoś naprawde fajnego bez przeszłości - A jak juz źle trafisz to wyciągnie ci całą kase jaką masz a nawet niewiem czy nietrzeba będzie pożyczać
pet3r Opublikowano 10 Grudnia 2006 Autor Opublikowano 10 Grudnia 2006 chce kupic totalna okazje za mala kase, moze byc z duzym przebiegiem ale oczywiscie nie mam zamiaru robic tego bez sprawdzania stanu auta. jesli kupie auto tanio to bede mogl je tanio sprzedac (o trudnosciach ze sprzedaza mowili mi ludzie jak kupilem '95 2.6Q z 265k km na szafie - ze stare, ze duzy silnik - a jeszcze na niej zarobilem przy sprzedazy ). co do skrzyni to manual bylby boski ale jeszcze nie widzialem 4.2q z manualem Murzyn - gdybym mial kase to kupilbym 4.2TDIQ, ale nie mam, wiec nawet 3.3TDI nie wchodzi w rachube pytam ponownie o spalanie - jakiego oczekiwac w miescie??
bratpit Opublikowano 10 Grudnia 2006 Opublikowano 10 Grudnia 2006 pytam ponownie o spalanie - jakiego oczekiwac w miescie?? Zależy jak byś jeździł spalanie zaczyna sie od 13 litrów do 18 litrów
Bartass_1 Opublikowano 10 Grudnia 2006 Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zapomnij , ze kupisz w tych pieniadzach 3.3 Tdi , Eksploatacja 4.2 bedzie kosztownijesza niz S4, ale ktos kto kupuje takie auto musi sie niestety liczyc z wydatkami, utrzymaniem, ktos wyzej zaznaczyl, ze auta z tych lat maja "nabzykane" sporo km. I to jest swieta racja, nie oszukujmy sie ,ze 11 letnie auto bedzie mialo przebieg 70.000km, przeciez luksusowe auta, maja okreslone zadanie i nikt ich nie kupuje ( i wydaje fury pieniedzy) po to zeby wyskoczyc w niedziele do kosciola
pet3r Opublikowano 10 Grudnia 2006 Autor Opublikowano 10 Grudnia 2006 racja, koszty eksploatacji beda ogromne, ale za to samo kupno auta to prawie polowa S4. poza tym mowimy o troche innych samochodach i S4 nie biore w ogole w rozwazania.
hhacek Opublikowano 10 Grudnia 2006 Opublikowano 10 Grudnia 2006 Jezdzilem kolegi 2.8 bez quattro z 96 i po lifcie z 99 . Musze powiedziec ze nic specjalnego jezeli chodzi o osiagi. Kolega mowil ze pierwszy byl mniej awaryjny. Jak ja bym kupowal to tylko 4.2 quattro lub S8
Rekomendowane odpowiedzi