Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki olej polecacie do A4 B8 2.0 TDI CR?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, arek252525 napisał:

Tu nie chodzi o zapowietrzenie układu bo i tak auto odpali, tylko o to ze jak montujesz nowy filtr to przeciskasz z niego powietrze do układu i pompy wysokiego ciśnienia, to jest jedna z przyczyn opiłowania pomp.

Dalej nie rozumiesz. Ale niech już tak zostanie

Opublikowano
W dniu 8.01.2019 o 07:14, Dev napisał:

Dalej nie rozumiesz. Ale niech już tak zostanie

Piłowanie pomp to jak 20 sek. kręcę i nie odpala. Wymieniłem u mnie filtr paliwa, ten nowy napełniłem nowym paliwem i zamontowałem. Po przekręceniu kluczykiem 3 razy zakręcił i już chodzi do dzisiaj bez problemu. Nie opowiadajcie mitów że poprzez to pompa sypie opiłkami. Opiłkami sypie bo materiał pompy do d..y i tyle. 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam jakiej firmy polecacie filtr oleju i paliwa? Poprzedni właściciel lał olej Castrol EDGE Professional LongLife III 5w30. Myślicie że pozostać przy nim czy wlać inny? 

Opublikowano
1 godzinę temu, wadza napisał:

Witam jakiej firmy polecacie filtr oleju i paliwa? Poprzedni właściciel lał olej Castrol EDGE Professional LongLife III 5w30. Myślicie że pozostać przy nim czy wlać inny? 

Pytasz o filtry czy o olej ?

Opublikowano

Bardziej o filtry. A przy okazji czy zostać przy tym oleju co lał poprzedni właściciel czy wlać inny? 

Opublikowano

Filtry to knecht , mann, Bosch , mayle, wszystko to jest jeden c**j ale pod inną nazwą. Przejedź sobie 10 postów wyżej i tam masz napisane o oleju.

Opublikowano

Koledzy jak dokladnie sprawdzić olej? W moim 2.0 GAHA w mmi pokazuje komunikat "please reduce oil level" po upuszczemniu 200ml zamknieciu-otwarciu maski komunikat bez zmian. Miał ktoś podobny problem?

Opublikowano
10 godzin temu, FutrzaQ napisał:

Koledzy jak dokladnie sprawdzić olej? W moim 2.0 GAHA w mmi pokazuje komunikat "please reduce oil level" po upuszczemniu 200ml zamknieciu-otwarciu maski komunikat bez zmian. Miał ktoś podobny problem?

Kupilem auto w grudniu i mialem ten sam komunikat co ty pojechalem do mechanika podlaczylismy pod VCDS i okazuje ze paliwo przelewa sie do silnika i miesza sie z olejem przyczyna tego bylo zapchany filtr DPF 56g sadzy. 

Rozgrzewasz auto do temperatury roboczej parkujesz na rownej powierzchni odczekujesz 2minuty i sprawdzasz pomiar oleju. Komputer nie oszukuje.

Podlacz Audi pod kompa i zobacz w jakim stanie masz DPF, jazda z pelnym silnikiem oleju doprowadzi z czasem do wytarcia tlokow.

Edytowane przez Dawid...

Opublikowano

ja mam ten sam problem.silnik 136km i mechanik wlał 4,7l i pokazuje mi ten komunikat co wam. ile i jak spuścić nadwyżkę?

Opublikowano

Panowie zbliża się kolejna wymiana oleju i znowu dylemat. Po wszelkich opiniach na forum chce zalać Motula 5W30 Specific ale z drugiej strony mechanik poleca Mobil 1 ESP Formula 5w30. Co sądzicie o tym oleju Mobil 1 ? Warto ?

Opublikowano

Obojętnie jakiej firmy, przede wszystkim musi mieć specyfikację 504/507

Opublikowano
22 godziny temu, gruzin519 napisał:

Obojętnie jakiej firmy, przede wszystkim musi mieć specyfikację 504/507

Nie musi, 507.00 został stworzony i jest przewidziany dla wydłużonego interwału Long Life, jeśli nie stosuje się wudłużonego interwału tylko stały 15 tys/1 rok to nie musi być 507.00, ważne jest tylko, aby był klasy ACEA C3 o obniżonym poziomie popiołu i siarki a C3 to gwarantuje. Ja od wielu lat leję do silników z DPF olej Liqui Moly Top Tec 4100 5W40 który posiada specysikację jak poniżej. Ravenol VPD 5W40 ACEA C3 też spokojnie można zalewać do DPF, ma dobre parametry

• ACEA C3
  • API SN
  • API CF
  • BMW Longlife-04
  • Ford WSS-M2C 917-A
  • MB-Freigabe 229.31
  • Porsche A40
  • VW 502 00
  • VW 505 00
  • VW 505 01

Edytowane przez Gość

Opublikowano
W dniu 8.01.2019 o 01:13, arek252525 napisał:

Tu nie chodzi o zapowietrzenie układu bo i tak auto odpali, tylko o to ze jak montujesz nowy filtr to przeciskasz z niego powietrze do układu i pompy wysokiego ciśnienia, to jest jedna z przyczyn opiłowania pomp.

Nie ma na to żadnego potwierdzenia,   jeden "bąbelek" powietrza w przewodzie jeszcze żadnej szkody nie wyrządził żadnej pompie

Edytowane przez Gość

Opublikowano
4 godziny temu, Charls napisał:

Nie ma na to żadnego potwierdzenia,   jeden "bąbelek" powietrza w przewodzie jeszcze żadnej szkody nie wyrządził żadnej pompie

nie dawaj takich wpisów jak pojecie nie masz. Pompa w trakcie odpalania na pustym filtrze nie ma smarowania przez około 5 do 10 sekund. A potem dołóż co wymianę ten sam sposób i pompa zatarta. miałem na serwisie kilkunastu klientów co pompę do wymiany i prawie każdy nie serwisował samochodu w aso tylko tanim sposobem, na tanich warsztatach co nie stosują procedur. A tak w ogóle to jedna z przyczyn bo jest wiele.

Opublikowano

Dobrze że ty masz pojęcie, dzięki o Panie za takiego znawcę bo zginelibysmy w butach. Zacznijmy od tego że filtr paliwa jest pełny bo go pompa elektryczna napelnila i nie ma żadnego powietrza ale ty jesteś przeciez mądrzejszym wysoce wykształconym znawca co filtry wymienia codziennie a widzę pojęcia nie masz ale to twój problem a nie mój 

Edytowane przez Gość

Opublikowano
48 minut temu, Charls napisał:

Top Tec 4100 5W40 ACEA C3, jak wymieniasz co 15kkm/1 rok to niepotrzebna ci norma 507.00

Na tym oleju Max 10 tkm

Edytowane przez Dev

Opublikowano
49 minut temu, Dev napisał:

Na tym oleju Max 10 tkm

Czym to uzasadniasz? 

Edytowane przez Gość

Opublikowano

to co polecacie z wymienionych? ? skłaniam się chyba ku motul specific...