Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rdza na przednich błotnikach w A4 B6. Wybrać zamiennik czy oryginał?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no niestety to nie audi 80 b4 tam to blacha igla byla :) ale oszczednosci kiedys auto mialo byc na cale zycie.

Opublikowano

u mnie zero szpachli i zero rdzy, jedynie lekkie obicia od kamieni na masce. Ostatnio auto dokładnie obejrzał lakiernik i nie miał zastrzeżeń. Auto regularnie myte i woskowane na myjni bezdotykowej. W tym roku po raz pierwszy nawoskowałem lakier przed zimą za pomocą FK1000. Wygląda jakby zjechał z taśmy produkcyjnej.

Opublikowano
A jak sobie wyobrażasz rdzę na szpachli??

Ja sobie nic nie wyobrażam.

Bielenie mogło być na gołą blachę i przeważnie tak dziś robią by oszukać mierniki grubości lakieru.

Stąd moje pytanie.

Opublikowano

U mnie było na klapie tak jak pisałem wcześniej a teraz zauważyłem że mam na przodzie lewego przedniego błotnika już mam lakier i chyba sam będę to zabezpieczał mało widoczne miejsce więc może nie będzie tragedii. A też kupując to auto miałem nadzieję że problem z takimi tulipanami mnie ominie a tu jednak nie koniecznie. Ale jak mówicie że i w B7 jest podobnie to bez kitu ręce opadają:facepalm: A takie małe pytanko do kolegi kiko79 ten środek FK1000 to jest do polerki ręcznej czy mechanicznej?

Opublikowano
U mnie było na klapie tak jak pisałem wcześniej a teraz zauważyłem że mam na przodzie lewego przedniego błotnika już mam lakier i chyba sam będę to zabezpieczał mało widoczne miejsce więc może nie będzie tragedii. A też kupując to auto miałem nadzieję że problem z takimi tulipanami mnie ominie a tu jednak nie koniecznie. Ale jak mówicie że i w B7 jest podobnie to bez kitu ręce opadają:facepalm: A takie małe pytanko do kolegi kiko79 ten środek FK1000 to jest do polerki ręcznej czy mechanicznej?

FINISH KARE 1000P HI TEMP PASTE WAX NAJTRWALSZY SEALANT PRODUKT ROKU 2009 - ShowCarShine - Detailing Shop Myjesz dokładnie auto, wycierasz do sucha, wcierasz to w karoserię, czekasz 15 minut, polerujesz na błysk...wszystko ręcznie, trochę może ciężko...ale efekt jest całkiem fajny. Wodę odpycha aż miło.

---------- Post dopisany at 14:32 ---------- Poprzedni post napisany at 14:27 ----------

mimo powyższych wpisów śmiem twierdzić że całkowicie nie bite B6 raczej nie ma prawa korodować. Zauważcie, że te wszystkie ogniska o których piszecie znajdują się na elementach które najczęściej ulegają uszkodzeniu. Mój sąsiad ma 15 letniego passata kupionego w niemieckim salonie i ani śladu korozji, a u innych ruda wyłazi na błotnikach. Swoje B6 też kupiłem w niemieckim salonie jako auto 5 letnie i teraz mimo 11 lat rdzy nadal nie ma.

Opublikowano

Możliwe ale przecież teraz każdy przed kupnem stara się dokładnie sprawdzić auto przed jego nabyciem chociażby w ASO kosztuje to nie całe 300 PLN i znasz praktycznie całą historię auta, oryginalność lakieru też jest sprawdzana. Mi w ASO powiedzieli że jest fabryczne wszystko tyle że dobrze spolerowane. A byłem u znajomego który troszkę się zna na lakiernictwie i twierdzi że róg maski był malowany i tam gdzie pokazały mi się malutkie bąbelki rdzy że też coś było robione. I szczerze sam nie wiem w co wierzyć. Pewność mam że tylną klępę mam malowaną bo sam to robiłem. Też pokazała się rdza pod wycieraczką.:kwasny:

Opublikowano
  • Autor

FINISH KARE 1000P HI TEMP PASTE WAX NAJTRWALSZY SEALANT PRODUKT ROKU 2009 - ShowCarShine - Detailing Shop Myjesz dokładnie auto, wycierasz do sucha, wcierasz to w karoserię, czekasz 15 minut, polerujesz na błysk...wszystko ręcznie, trochę może ciężko...ale efekt jest całkiem fajny. Wodę odpycha aż miło.

---------- Post dopisany at 14:32 ---------- Poprzedni post napisany at 14:27 ----------

mimo powyższych wpisów śmiem twierdzić że całkowicie nie bite B6 raczej nie ma prawa korodować. Zauważcie, że te wszystkie ogniska o których piszecie znajdują się na elementach które najczęściej ulegają uszkodzeniu. Mój sąsiad ma 15 letniego passata kupionego w niemieckim salonie i ani śladu korozji, a u innych ruda wyłazi na błotnikach. Swoje B6 też kupiłem w niemieckim salonie jako auto 5 letnie i teraz mimo 11 lat rdzy nadal nie ma.

Kolego, b6 z pierwszego postu kupiona była jako trzylatek z niemieckiego salonu audi i jest 100% bezwypadkowa więc nie pitol że nie ma prawa.

Opublikowano

to widocznie trafił ci się naprawdę trefny egzemplarz, bo te zdjęcia sugerują że korozja w b6 postępuje bardziej spektakularnie niż w focusach I generacji...tam przynajmniej rdza pojawia się po wewnętrznej stronie elementów i nic nie widać

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

jest to przypadłość tego modelu i nie ma co się napinać, taki urok większość ma tam rdzę a ci co nie mają to będą mieli prędzej czy później:naughty: wszystko zależy ile jeździmy, gdzie, po jakich drogach, jak dbamy, jak często myjemy, pastujemy, woskujemy, jaka jest historia auta i pucowania poprzednich właścicieli itp.:kox: czynników powstawania korozji jest tylu ilu użytkowników, mój 2004 i tez miałem rudą lewy bardziej prawy tylko wew.

Opublikowano

No nie wiem czy "przypadłość".

Odpukać ( puk puk puk) w niemalowane, u mnie przy 10 latach brak takowych parchli.

Opublikowano

u mnie też nie ma nic podobnego. Jest za to coś innego co mnie trochę zaniepokoiło. Otóż czyszcząc podszybie z liści i takich tam zwróciłem uwagę, że w tym zagłębieniu jakby jeszcze w głąb za mocowaniem zawiasów maski tam gdzie najwięcej wody się leje coś kiepsko wygląda. Tam gdzie są zaczepy do klipsów mocujących plastik podszybia (ten wąski z otworami na trzpienie wycieraczek) coś zaczyna się dziać. Tak jakby łączenie podszybia w tych narożnika było dodatkowo uszczelniane jakąś masą i lakierowane (mam na myśli fabryczne uszczelnianie) ale po latach zaczęło się to uszczelnienie wykruszać i coś zaczyna się dziać. Ktoś zaglądał kiedyś głęboko w te narożniki???

Opublikowano

niestety to jest "przypadłość ",wystarczy że kamyk walnie robi się praktycznie niezauważalny odprysk i po jakimś czasie klar puchnie jakby go igłą od wewnątrz wypchnął,jak go zdrapiesz pod spodem biały pył (utleniony ocynk),jak nie zrobisz w porę wyjdzie ruda

Opublikowano
niestety to jest "przypadłość ",wystarczy że kamyk walnie robi się praktycznie niezauważalny odprysk i po jakimś czasie klar puchnie jakby go igłą od wewnątrz wypchnął,jak go zdrapiesz pod spodem biały pył (utleniony ocynk),jak nie zrobisz w porę wyjdzie ruda

Tak jest jak pisze kolega greg2505,wystarczy ze kamyczek uderzy i po pewnym czasie pojawia się problem.Znajomy już robił kilka b6 gdzie właśnie korozja pojawia się przy błotniku i mówi ze nawet ocynk nie pomoże.

Opublikowano

trzeba co jakiś czas zabezpieczyć ranty błotników od zewnątrz i od środka

Opublikowano

to nie tyczy się tylko błotników wiele b6 widziałem gdzie malutkie pryszcze były,na drzwiach ,tylnej klapie,auta 100% nie malowane ,to się też tyczy b7 ale te auta jeszcze trochę za młode,niestety pożądny ocynk skończył się na b5 przedlift

Opublikowano

z własnego doświadczenia wiem że rdza nadkoli pojawia sie głownie od roku 2004r sam miałem taką b6 i oczywiscie rdza była.Znajomy ma z początku 03r i zero rdzy i pare audi juz to nam potwierdziło że 03r i starsze nie miały a młodsze często tak łącznie z b7 gdzie teraz mam 07r i rdza oczyiście jest,może jest to spowodowane tym że od modelu 04r czyli koncówka 03r włącznie na wygłuszenie nadkoli zakładało audi sztuczny materiał żeby lepiej wnętrze wygłuszyć ,niestety wpija wode i ta woda sobie tam na rantach siedziała i swoje robiła w starszych modelach był plastik więc woda spływała.

Opublikowano
  • Autor

mam w rodzinie dwie b6 01 i 03r, w obu sie pojawiła na nadkolach.

Opublikowano

wielu dalej jest nieswiadomych co siedzi od wewnetrznej strony blotnikow :wink: kupa rdzy ktora juz dobrze trawi blache

To samo sie dzieje pod listwami drzwi tymi dolnymi -rdza postepuje od metalowych bolczykow mocujacych listwe .

Opublikowano
  • Autor

wielu sądzi że ich to nie dotyczy bo z zewnątrz nie widać:whistling:. Bedę musiał przyjrzeć się tym listwom jeśli jest jak piszesz to już będzie porażka.

Opublikowano
wielu sądzi że ich to nie dotyczy bo z zewnątrz nie widać:whistling:. Bedę musiał przyjrzeć się tym listwom jeśli jest jak piszesz to już będzie porażka.

oczywiscie pisze o b6

Co do nadkoli to rdza pojawia sie na calym rancie blotnika i na styku blotnik zderzak blotnik listwa progowa dluga .