michalwicha Opublikowano 9 Czerwca 2013 Opublikowano 9 Czerwca 2013 Witam. Mam następujący problem, w moim ajm-ie jest chyba zbyt mocno napięty pasek rozrządu, w najdłuższym odstępie da się go przekręcić maksymalnie i jakieś 30 stopni. Słychać takie charakterystyczne rzęszenie, właśnie z okolicy rozdządu i myślę ,ze to wina zbyt mocno napiętego paska rozrządu. Najbardziej słyszane jest to na rozgrzanym silniku, nie słychać pracy silnika tylko to rzęszenie. Co z tym zrobić? 1
Bartollo Opublikowano 9 Czerwca 2013 Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zrzuć osłonę paska i zobacz ręką czy jest za mocno napięty Zazwyczaj jak jest za mocno napięty to świszczy.
michalwicha Opublikowano 9 Czerwca 2013 Autor Opublikowano 9 Czerwca 2013 No właśnie jest strasznie mocno napięty, ledwo co palcem można go docisnąć.
janusz_stg Opublikowano 15 Czerwca 2013 Opublikowano 15 Czerwca 2013 Na napinaczu są znaki. Powinny być na przeciw siebie w czasie pracy slnika.Tej informacji nie doczytasz na instrukcji montażu rozrządu.
flex78 Opublikowano 15 Czerwca 2013 Opublikowano 15 Czerwca 2013 Kolego nagraj ten dźwięk, mam podobnie Witam.Mam następujący problem, w moim ajm-ie jest chyba zbyt mocno napięty pasek rozrządu, w najdłuższym odstępie da się go przekręcić maksymalnie i jakieś 30 stopni. Słychać takie charakterystyczne rzęszenie, właśnie z okolicy rozdządu i myślę ,ze to wina zbyt mocno napiętego paska rozrządu. Najbardziej słyszane jest to na rozgrzanym silniku, nie słychać pracy silnika tylko to rzęszenie. Co z tym zrobić?
machina Opublikowano 16 Czerwca 2013 Opublikowano 16 Czerwca 2013 Na napinaczu są znaki. Powinny być na przeciw siebie w czasie pracy slnika.Tej informacji nie doczytasz na instrukcji montażu rozrządu. Takich znaków w silniku ajm na napinaczu nie ma. Tam sie ustawia przerwę między ramieniem napinacza a chydraulicznym tłumikiem drgań na ok 5 mm i w tym momencie pasek jest napięty prawidłowo. Kto samodzielnie wymieniał rozrząd w ajm to wie o co biega:decayed:
janusz_stg Opublikowano 18 Czerwca 2013 Opublikowano 18 Czerwca 2013 Na napinaczu są znaki. Powinny być na przeciw siebie w czasie pracy slnika.Tej informacji nie doczytasz na instrukcji montażu rozrządu. Takich znaków w silniku ajm na napinaczu nie ma. Tam sie ustawia przerwę między ramieniem napinacza a chydraulicznym tłumikiem drgań na ok 5 mm i w tym momencie pasek jest napięty prawidłowo. Kto samodzielnie wymieniał rozrząd w ajm to wie o co biega:decayed: W takim razie zdjąć osłonę i sprawdzić przerwę która powinna się zawierać w przedziele 4.1- 5 mmm
michalwicha Opublikowano 21 Czerwca 2013 Autor Opublikowano 21 Czerwca 2013 Dziękuję wszystkim za informacje, podjadę do mechanika który mi to robił i niech sprawdzi tą przerwę. A wieczorem postaram się wrzucić filmik z pracy silnik, dodam jeszcze, że jest to bardziej słyszane na rozgrzanym silniku,
flex78 Opublikowano 21 Czerwca 2013 Opublikowano 21 Czerwca 2013 czekamy na filmik Dziękuję wszystkim za informacje, podjadę do mechanika który mi to robił i niech sprawdzi tą przerwę. A wieczorem postaram się wrzucić filmik z pracy silnik, dodam jeszcze, że jest to bardziej słyszane na rozgrzanym silniku,
michalwicha Opublikowano 26 Czerwca 2013 Autor Opublikowano 26 Czerwca 2013 prosze bardzo, tu jest zamieszczony filmik: Oceńcie sami, ewidentnie słychać ten odgłos z okolicy rozrządu ;c ---------- Post dopisany 26-06-2013 at 17:14 ---------- Poprzedni post napisany 22-06-2013 at 12:32 ---------- Panowie, czy jest ktoś w stanie stwierdzić co to za odgłos? Byłem dziś u mechanika który robił rozrząd, poluzował trochę pasek i nadal huczy. Jutro mam podjechać i ma rozebrać cały przód i dobrze obejrzeć co to jest, on stawia na pompę wody. Pompa wody była założona nowa, ruville.
flex78 Opublikowano 27 Czerwca 2013 Opublikowano 27 Czerwca 2013 MAm to samo, po przejechaniu od wymiany ok.5000 jest jakby trochę ciszej. Dodam, że nic się nie dzieje. JAki pasek zakładałeś, ja założyłem Conti, rolki INA, napinacz INA, pompa HEPU i też tak huczy. Też nie wiem co jest grane. Może te paski muszą się wyszumieć, nie wiem Czy u Ciebie najwyraźniej ten dźwięk słychać w okolicy alternatora wewnątrz komory?
michalwicha Opublikowano 28 Czerwca 2013 Autor Opublikowano 28 Czerwca 2013 U mnie tez jest przejechane 5000km na rozrządzie i ten dzwięk zaczyna być coraz bardziej słyszany, a szczególnie na rozgrzanym silniku(filmik zamieszczony na zimnym) Pasek jest INA, rolka INA, napisancz INA, pompa ruvielle. Teraz stoi u mechanika i zaczął go rozbierać, on stawia na pompę wody.. Znaczy nie wiem, może tylko tak się wydaje. Bo zdjęliśmy oba paski wielorowkowe, odpaliliśmy i tez było to chuczenie. Więc nie na pewno to nie jest żadna rolka, ani alternator. Coś z rozrządu. Jutro bd wiedział coś wiecej po zmianie pompy ---------- Post dopisany 28-06-2013 at 21:36 ---------- Poprzedni post napisany 27-06-2013 at 20:31 ---------- Pompa została zmieniona na SKF i pasek GATES, bo był w jednym miejscu dziwnie przetarty. Po odpaleniu całkiem inny motor, pracuje cichutko, nie rzęzi. Co prawda jak się rozgrzał, to jak sie wsłucha jeszcze słychać delikatne odgłosy, ale to znikome. Pompa zostanie zareklamowana razem z paskiem, mam nadzieję, że uznają reklamację.
Rekomendowane odpowiedzi