d4widoV Opublikowano 28 Czerwca 2013 Opublikowano 28 Czerwca 2013 Witam, pany mialem sytuacje ze zahaczylem na remontowanej drodze o studzenke (jak na zlosc) skrzynia Tiptronic, efekt prosty: dziura, olej po 3km wylany jak sie okazalo gdy juz skrzynia nie reagowala. Wszystko mam zalatwione, OC firmy, policja potwierdza wine firmy itp. Jak rozmawialem z firma do ktorej odstawie auto na naprawe skrzyni, to mowili ze nie robia bezgotowkowych napraw. Rzeczoznawca byl wczoraj i oczywistym bylo ze nie okresli co i jak ze skrzynia sie stalo (no bo jak, nie ma rentgena w oczach ), wiec jest ustalone ze mam auto odstawic na warsztat, maja ja rozebrac, wycena czesci i rzeczoznawca ponownie przychodzi. Teraz mam te papiery ktore mi przyszly z tej ubezpieczalni (InterRisk) i jest formulka: Deklaracja co do sposobu rozliczenia szkody [_] Wypłata na podstawie faktur [_] Wypłata na podstawie wyceny kosztów naprawy [_] Określę poniżej Cesja odszkodowania w zakresie kosztów naprawy pojazdu na zakład naprawczy Ja niżej podpisany ceduję należne odszkodowanie z tytułu niniejszej szkody komunikacyjnej w zakresie kosztów naprawy pojazdu na rzecz: teraz ktora z opcji mam zaznaczyc zeby bylo dla mnie najlepiej, zeby bylo pokryta naprawa w calosci, bo nie mam ochoty ani na tym zarobic ani stracic, a naprawa moze wyniec nawet z 6000 zl
kiko79 Opublikowano 28 Czerwca 2013 Opublikowano 28 Czerwca 2013 a która z tych odpowidzi sugeruje rozliczenie bezgotówkowe? Bo byś wstawił samochód do ASO i niech sobie się z tym bujają. ---------- Post dopisany at 21:24 ---------- Poprzedni post napisany at 21:23 ---------- a sorry nie doczytałem że bezgotówkowych nie robią... ---------- Post dopisany at 21:37 ---------- Poprzedni post napisany at 21:24 ---------- w takim razie opcja pierwsza, pod warunkiem że naprawiasz w dobrym warsztacie, za ile zrobią za tyle wypłacą. Bo jak zrobisz opcję drugą, to jak wycena będzie na 6000, a ostatecznie wyjdzie 6500 to będziesz do tyłu. Tak mi się wydaje.
d4widoV Opublikowano 28 Czerwca 2013 Autor Opublikowano 28 Czerwca 2013 no warsztat dobry, z polecenia kolegow z forum. Ale wlasnie nie wiem ktora z opcji wybrac zeby bylo ok
d4widoV Opublikowano 28 Czerwca 2013 Autor Opublikowano 28 Czerwca 2013 rób cesje na zakład naprawczy a o co z tym chodzi? Bo nie rozumiem wlasnie tego na czym to polega?
hubipl9 Opublikowano 29 Czerwca 2013 Opublikowano 29 Czerwca 2013 rób cesje na zakład naprawczy a o co z tym chodzi? Bo nie rozumiem wlasnie tego na czym to polega? Z cesją chodzi o to, że upoważniasz warsztat, żeby w Twoim imieniu odebrał odszkodowanie czyli jest to tak zwana naprawa bezgotówkowa. Ale napisałeś, że ten warsztat nie rozlicza się "bezgotówkowo" z TU więc pozostaje Ci albo wypłata na Twoje konto według faktury z serwisu albo na podstawie wyceny rzeczoznawcy (która nie ma co ukrywać będzie zaniżona, z amortyzacją itp.). Jeśli warsztat nie rozlicza się bezgotówkowo to będziesz musiał z własnej kieszeni im zapłacić. Przedstawić fakturę z serwisu w TU i na podstawie tej faktury wypłacą. Ale tu trzeba bardzo uważać. Żeby nie wtopić trzeba najpierw przedstawić kosztorys naprawy z warsztatu w ubezpieczalni, oni sprawdzają czy zakres prac wskazany przez warsztat jest zgodny z zakresem określonym przez rzeczoznawcę i akceptują go w całości lub robią jakieś potrącenia. Mając taki zaakceptowany przez towarzystwo kosztorys masz większą pewność, że fakturę zapłacą w całości jeśli będzie zgodna z kosztorysem warsztatowym. Zajmą te papierki trochę czasu. A jeśli chodzi o to co masz zaznaczyć to na razie zaznacz, że określisz później. Nie znasz przecież wyceny. A może będziesz miał szczęście i rzeczoznawca po dodatkowych oględzinach wyliczy więcej niż będzie chciał warsztat i coś Ci zostanie.
d4widoV Opublikowano 30 Czerwca 2013 Autor Opublikowano 30 Czerwca 2013 rób cesje na zakład naprawczy a o co z tym chodzi? Bo nie rozumiem wlasnie tego na czym to polega? Z cesją chodzi o to, że upoważniasz warsztat, żeby w Twoim imieniu odebrał odszkodowanie czyli jest to tak zwana naprawa bezgotówkowa. Ale napisałeś, że ten warsztat nie rozlicza się "bezgotówkowo" z TU więc pozostaje Ci albo wypłata na Twoje konto według faktury z serwisu albo na podstawie wyceny rzeczoznawcy (która nie ma co ukrywać będzie zaniżona, z amortyzacją itp.). Jeśli warsztat nie rozlicza się bezgotówkowo to będziesz musiał z własnej kieszeni im zapłacić. Przedstawić fakturę z serwisu w TU i na podstawie tej faktury wypłacą. Ale tu trzeba bardzo uważać. Żeby nie wtopić trzeba najpierw przedstawić kosztorys naprawy z warsztatu w ubezpieczalni, oni sprawdzają czy zakres prac wskazany przez warsztat jest zgodny z zakresem określonym przez rzeczoznawcę i akceptują go w całości lub robią jakieś potrącenia. Mając taki zaakceptowany przez towarzystwo kosztorys masz większą pewność, że fakturę zapłacą w całości jeśli będzie zgodna z kosztorysem warsztatowym. Zajmą te papierki trochę czasu. A jeśli chodzi o to co masz zaznaczyć to na razie zaznacz, że określisz później. Nie znasz przecież wyceny. A może będziesz miał szczęście i rzeczoznawca po dodatkowych oględzinach wyliczy więcej niż będzie chciał warsztat i coś Ci zostanie. tak zrobi, zaznacze 'Okresle pozniej' bo jak na razie rzeczoznawca wypisal wymiana misy olejowej skrzyni i uszczelki. Oddalbym to do ASO ale ASO nie naprawia takich rzeczy, tylko wymieniaja na nowe, a skrzynia po cenie ASO kosztuje 27000zl :-D to z wymiana by bylo z 35000zl a wartosc auta 3x mniejsza :-)
darkle Opublikowano 10 Lipca 2013 Opublikowano 10 Lipca 2013 Interrisk:facepalm::thumbdown::thumbdown::thumbdown: Dwa razy w ciągu ostatniego roku miałem uszkodzone auto na dziurach i źle zabezpieczonej drodze. Oczywiście była policja notatki, ewidentna wina zarządcy drogi i co? NIC się z dziadami nie zdziała. Wszystkie drogi są ubezpieczane w złodziejskiej i nieuczciwej firmie Interrisk która nikomu jeszcze nie wypłaciła odszkodowania za to doskonale i perfekcyjnie unika przyjęcia odpowiedzialności za szkody!!!!!. Też zastanawiałem się nad naprawą w ASO. Jak gość w ASO Audi zapytał kto jest ubezpieczycielem i usłyszał Interrisk to od razu wyrwało mu się "O K..WA":decayed: Dwa razy naprawiłem samochód na swój koszt. Za uszkodzoną maglownicę w B6 dostałem..... 68zł Podsumowując: INTERRISK=banda złodziei oszustów i naciągaczy.
d4widoV Opublikowano 11 Lipca 2013 Autor Opublikowano 11 Lipca 2013 tez slyszalem o takich opiniach i nawet sytuacji ze z zarzadcy drog miejskich probowano odszkodowanie wyciagnac i nic z tego nie bylo. Ja mam pisemnie oswiadczenie goscia z tej firmy co robia ta droge i polise. wybralem opcje za fakturami jak na razie, pozostaje czekac do 5 Sierpnia az auto odstawie.
Rekomendowane odpowiedzi