Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterwownik klimatyzacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam jedno pytania odnosnie sterownik do klimatronika audi a4, posiadam model A4 z 1995 roku, i bede musial wymienic sterownik do klimatronika,i teraz chce sie zpaytac czy takie sterowniki jak np. z modelu audi rok 1997 pasuja do takiedo starego audi z 1995 czy musze mies taki sam bo cos mi sie zdaje ze chyba inne funkcje sa w tych nowych .

Moj sterownik :

http://moto.allegro.pl/item150734552_sterownik_klimatyzacji_do_audi_a6_c4_a4.html

Nowy sterownik

http://moto.allegro.pl/item151518497_sterownik_do_klimatronika_audi_a4.html

Bo jak widac na zdjeciach sa inacej zbudwane ale mi sie rozchodzi o funkcje czy sa takie same i nowy sterwonik sapsuje do starego Audi z 1995 r. czy nie ??

--------

Marek

Opublikowano

cześć !!!!

na moje, wydaje się że pierwsza fotka to nie jest sterownik z twojego auta, tylko od C4, do naszego auta musi być, np: 8DO...... http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/63c872bbe1096199.html

to jest sterownik z mojego auta A4 B5 1996, do rocznika z 1997 roku jest chyba sterownik o numerze katalogowym 8LO...... itd. Przedstawione sterowniki, które chciałbyś zaadoptować do swojego auta, raczej niestety nie będą pasowały. Poczytaj na forum, było na ten temat troszke pisaniny....... Osobiście naprawiałem mój uszkodzony sterownik, pobrałem elementy z sterownika 8LO.......

Opublikowano

Powiem jak wyglada sprawa odpoczatku :)

-Po pierwsze to miga mi ekran klimatronika przy zapalaniu przez jakies 15 sekund i ustaje.

-Po drugie to nie wyswietla sie licza 4 tylko zamiast niej 9 i jeszcze zamiast jedynki wyswietla sie 7 .

Rozkrecilem calego klimatronika i nie widzialem zadnych zmian odnosie poluzowanych lutów czy cos takiego , jedyne co zauwazylem to to ze ktos kto mial auto przedemna bawil sie samym wysmietlaczelm bo ewidentnie widac ze byl rozbierany.

Moze wystarczy w moim przypadku kupic tylko nowy wyswietlacz i po sprawie, ale to jest musze obadac, oczywisice klimatronik dziala normalnie, acha a co najepsze jak sprawdzam kodami nr. kodu 31 (testowanie wysmietlacza klimatronikia) to pokazuje ze caly wysmietlacz dziala dobrze zapalana sie kazdy jego element, a wiec nie wiem oco chodzi :(:(

-----

Marek

Opublikowano
Po pierwsze to miga mi ekran klimatronika przy zapalaniu przez jakies 15 sekund i ustaje.

Jak miga, to oznacza że jest jakiś błąd. Ale tego błędu nie naprawisz wymieniająć panel ;)

Jeśli się mylę, to poprawiać mnie :cool:

Opublikowano

w moim przypadku uszkodzony byl sam wyswietlacz, czyli matryca, podmienilem i jest OK. Po tescie twojego wyswietlacza wynika ze jest cos nie tak z elektronika - moze byc uszkodzony sam dekoder ukladu itd........ :cry:

Opublikowano

witam! ten sterownik ktory masz jest mniejszy od tego co chcesz kupic! bez malego rezania sie nie obejdzie! wtyki sa identyczne! panowie w servisie audi w bedford chcieli mi go sprzedac (o 400 L taniej niz byl w katalogu, bo juz lezy pare lat na stanie :D ) i obejrzalem go sobie! tak wiec jak chcesz to mozesz probowac!ale moim skromnym zdaniem lepiej wyglada stary! Pozdrawiam Jocker01

Opublikowano
Jak miga, to oznacza że jest jakiś błąd. Ale tego błędu nie naprawisz wymieniająć panel

Jeśli się mylę, to poprawiać mnie

tylko vaga podpiac i conieco sie wyjasni ale nie zaraz kupowac drugi panel i do tego inny katalogowo. jak kupywac to taki zeby pasowal bez przerobek

Opublikowano

Odnosnie waszych bledow to powiem ktorko nie raz bylem to sprawdzac i zadnych bledow nie ma ! a caly klimatronik dziala dobrze ( to nie powinno byc tak ze jak jest jakis blad to jakas funkcja przestaje dzialac) a ja juz bylme wiele raz podpinnany i nigdy nie pokazalo bledu wiec twierdze ze musi to byc matryca .

Po tescie twojego wyswietlacza wynika ze jest cos nie tak z elektronika - moze byc uszkodzony sam dekoder ukladu itd........

Czyli jak jest uszkodzony dekoder to musze wymienisc caly sterownik ??

--------

Marek

Opublikowano

A moze nie bedziesz musial wymieniac sterownika klimy, rozejrzyj sie dobrze na allegro, widzialem kiedys takie ogloszenie kolesia ktory naprawia wszystkie sterowniki do audi za (nie jestem teraz pewien na 100%) ale ze 100zl. moze to bedzie tansza opcja i bardziej pewna od tych uzywanych sterownikow i wyswietlaczy na allegro.

Opublikowano

W twoim przypadku albo gumki do wyświetlacza do wymiany, albo sam wyswietlacz.

Jeśli są jakieś poważne błędy zapisane, to wyświetlacz miga przez ok 1 minutę po włączeniu zapłonu.

Czy uderzenie w konsolę w okolice sterownika pomaga?

Opublikowano
W twoim przypadku albo gumki do wyświetlacza do wymiany, albo sam wyswietlacz.

Jeśli są jakieś poważne błędy zapisane, to wyświetlacz miga przez ok 1 minutę po włączeniu zapłonu.

Czy uderzenie w konsolę w okolice sterownika pomaga?

jak mogą być gumki do wymiany, jeżeli na teście wyświetlacza świecą wszystkie segmenty matrycy - tzn. że sama matryca i zasilanie segmentów jest OK. Nie działa prawidłowo sterowanie segmentów podczas normalnej pracy. Jak wspomniałem wyżej - wymieniałem u siebie samą matrycę bo była uszkodzona (rozwarstwiona) i nie wyświetlała już niektórych segmentów. Po wymianie jest super. Według mnie to nie matryca- a co do dekodera to .......?