wesz82 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Witam. Zacznę od tego ze około tydz temu po mocniejszej przejażdżce autostradą wysiadłem na parkingu i przechodząc koło tylnego prawego koła poczułem ciepło jak okazało sie koło było nagrzane a drugie praktycznie nie. Podjechałem do kolesia a on powiedział mi żeby sprawdzić ręczny czy odbija do końca i tak: Wchodzę na kanał patrze a w obu regulatorach ta dźwigienka która powinna się opierać kiedy ręczny jest spuszczony niestety nie dobija do końca,zostaje jej tak z 4-5mm. Polecił mi co bym rozruszał to WD40 ale niestety nie przyniosło to żadnego efektu,nastepnie polecił mi bym popuścił ręczny ale jak okazało się nawet jak popuściłem całkowicie ręczny to i tak ta dźwigienka nie dobija do końca.jak poruszę ją ręką to dobija prawie tzn tak do 1-2mm ale niestety wraca na swoje miejsce:facepalm: Jak podniosę auto to właśnie te koło obraca sie z oporem a drugie lżej ale różnica nie jest kolosalna ale czuję ją. Pytanie co mam zrobić żeby te dźwigienki dobijały do końca i jak sprawdzić czy to ręczny nie odbija???
darko Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 zarosłą syfem ośka,na której zamontowana jest ta dźwigienka od ręcznego, też nie odbijał Mi ręczny do końca-odkręciłem tą dźwigienkę,za nią jest taki kapturek gumowy,usunąłem go bo i tak był popękany,wyczyściłem ośkę z syfu za pomocą odrdzewiacza,wydmuchałem wszystko powietrzem,rozruszałem żeby lekko chodziło,napchałem smaru miedziowego,znalazłem podobny kapturek gumowy,poskręcane i wszystko hula
wesz82 Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Wystarczy że odkręcę tą śrubę co trzyma tą dźwigienkę i już wsio ,mam na wierzchu czy muszę odłączać linkę??? Gdzieś mam zestaw naprawczy tylnych hebli to możliwe że dany kapturek się znajdzie:decayed:
Dev Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Wymiana kapturka nic nie da, trzeba rozbierac caly zacisk
wesz82 Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Czyli muszę rozkręcić zacisk,przeczyścić go wraz z tą dźwigienką dopiero coś to pomoże??? A jak odkręcę śrubę mocująca dźwigienkę poleci płyn??? W drugim kole dźwigienka jest w takiej samej pozycji a mimo to kolo nie blokuje...
Ambu Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Musisz rozebrac i przeczyścić zacisk ..jak to zrobisz i nie pomoże to daj znac . cos zaradzimy
wesz82 Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Ok poradźcie jak zrobić co by mi płyn nie spierdzielał jak odkręcę zacisk:decayed:
Dev Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Opublikowano 15 Sierpnia 2013 znajdz sobie nieprzelotową nakrętke M12X1 i nakreć na srube na przewodzie hamulcowym i z głowy
Dev Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Opublikowano 15 Sierpnia 2013 a sruba wyglada tak: do tego dwie podkładki no i sam przewód
bolo73 Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Albo jeszcze prościej - po wyciągnięciu klocków wciśnij pedał hamulca i zablokuj go o fotel, żeby pozostał wciśnięty - z układu nie wycieknie ani kropla!
Dev Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Opublikowano 15 Sierpnia 2013 nie wciskaj ciemnoty, płyn hamulcowy jest bardzo płynny i wyleci z przewodu
bolo73 Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Aż nie wierzę, że właśnie Ty to napisałeś - spróbuj zatem przy jakiejś okazji!
Dev Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Opublikowano 15 Sierpnia 2013 znam wielu którzy tak własnie próbowali robic a pozniej z placzem jechali do mnie pół Polski bo mieli problem z odpowietrzeniem ABS-u ---------- Post dopisany at 21:50 ---------- Poprzedni post napisany at 21:49 ---------- wystarczy zwykła nakrętka a jak ktoś nie ma to zapałka
wesz82 Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Tomek ile wołasz za zregenerowany tylny zacisk pomalowany na czerwono??? Mój już nie posłuży:facepalm:
Dev Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Dawaj tego co masz to doprowadze Ci go do ładu.
wesz82 Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Nawet Ty nie dasz rady:dziura: Powaga rozjebutałem cały mechanizm az posypały się kulki:facepalm: Nie pytaj...Nie robie już nic przy mojej kobiecie:rant: W sumie i tak zależy mi na czasie to bym nie mógł czekać. Napisz jak nie chcesz tu to na priv wiele a ja zastanowię się
Dev Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Dawaj zacisk, reszta to juz moja głowa
wesz82 Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Słuchaj zanim go dostaniesz i odeślesz to tydz minie a ja nie mam tyle nie masz gotowca???
Dev Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Nie mam na podmianę. Zalatw sobie nakretke M12X1 3 dni pojezdzisz bez jednego zacisku i recznego
Rekomendowane odpowiedzi