Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki silnik 2.0TDI wybrać w Audi A4 B8?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,

a możecie się proszę wypowiedzieć na temat motoru 2.0 TDI 150 KM ? to jest wypust z chyba 2014 roku...

Ktoś może wie jakie on nosi oznaczenie?

Dzięki.

Opublikowano

CJCD.

Opublikowano

CJCD.

dzieki:)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Temat już na wygaśnięciu, więc go odświeżę :)

Chodzi mianowicie jak po pierwsze rozpoznać jaki mam typ silnika. W papierach jest 120 KM, ale temu co w papierach nie zawsze można wierzyć. Nie mam książki serwisowej więc wlepka tam umieszczana jest niedostępna (tak był w Passacie B5 który własnie sprzedałem).

Drugi problem jak zdjąć pokrywę z silnika. Wolę zapytać zanim pourywam jakieś spinki czy zatrzaski :naughty:

Edytowane przez Jędrulawawa

Opublikowano

Nie mam książki serwisowej więc wlepka tam umieszczana jest niedostępna

Nakjlejka jest jeszce w baganizku w okolicach kola zapasowego.

Drugi problem jak zdjąć pokrywę z silnika. Wolę zapytać zanim pourywam jakieś spinki czy zatrzaski

Do gory.

Opublikowano

Nakjlejka jest jeszce w baganizku

Dzięki. Zapytam jeszcze czy są oznaczenia na samym silniku jego typu ? W Pasztecie na głowicy było wybite AWT :naughty:

Opublikowano

Powinny byc nabite na bloku/glowicy, moze tez byc naklejka na oslonie rozrzadu.

Opublikowano

Jest, znalazłem. Musiałem trochę poodginać wykładzinę żeby znaleźć, bo była początkowo niewidoczna. I stąd te pytania. A moc się potwierdziła, mam CAGC :kwasny:
Opublikowano

Jest, znalazłem. Musiałem trochę poodginać wykładzinę żeby znaleźć, bo była początkowo niewidoczna. I stąd te pytania. A moc się potwierdziła, mam CAGC :kwasny:

sam mam ten silnik i nie narzekam. tak jak koledzy piszą sam program i masz 170-180KM bez przeginania

Opublikowano

hehe tez mam CAGC. 198k km na blacie (poki co 10k zrobione osobiscie) i 0 prolbemow. Poki co program jeszcze bardzo nie kusi ;)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

Jak pisałem w innym wątku te 120 KM to częsty wybieg o charakterze podatkowym (swój kupowałem we Włoszech).

Na hamowni w Jankach o dziwo wyszło 137 KM/3345rpm i 325Nm/2344rpm a po modyfikacji 182KM/4044rpm i 412Nm

Na pewno mniej pali - ostatnio jechałem z Mszczonowa na Ursynów trasą 789 przez Tarczyn i komp wykazał 4,6L/100km

Marek

Aktualizacja.

Dziś wracając z Mszczonowa przez Tarczyn - Piaseczno na Ursynów spalanie 3.9 L

Marek

Opublikowano

Gymnocalycium- niedługo ci zacznie ropę w baku produkować[emoji106], a tak poważnie to tylko się cieszyć z takiego spalania.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

spalanie 3.9 L
No proszę :naughty:

Ja bym jednak zweryfikował te dane. Odległość wziął z GPS-a a litry spisał z dystrybutora po większej trasie. :kox:

Wystarczy pokombinować z rozmiarem kół (felg) a samochód zacznie palić jak Melex :facepalm:

Opublikowano

Dziękuje w imieniu białasa.

Oczywiście można jeździć na dwa sposoby - tradycyjnie jak niektórzy w Warszawie - daje po gazie a za 200 metrów stoi pod kolejnymi światłami czerwonej fali.

Wtedy spalanie może być i 10L

Można też racjonalnie - skoro widzisz z daleka, że nie przejedziesz skrzyżowania dojeżdżasz na biegu z redukcją - na spalaniu masz 0.0 (takich porad można przytaczać szereg).

Ponadto jadąc np 100/h odpuść gaz na chwilę do spalania 0.0 a później wolno dodawaj - prędkość praktycznie nie zmień się a przez długą chwilę masz spalanie 2,0 - 4,0

Odległość wziął z GPS-a a litry spisał z dystrybutora po większej trasie.

W ciągu tygodnia jeżdżę głównie po Ursynowie więc nie można tego nazwać większą trasą (spalanie różnie 5,5 - 7 L)

Sobota - niedziela Wwa - Mszczonów - Wwa.

Marek

Opublikowano

Panowie,

a możecie się proszę wypowiedzieć na temat motoru 2.0 TDI 150 KM ? to jest wypust z chyba 2014 roku...

Ktoś może wie jakie on nosi oznaczenie?

Dzięki.

Mam 150KM i bardzo chwale to sobie, do porównania brat ma B8 143KM z 2008r i w moim spalanie jest o ok 0.8L mniejsze, dodam że obydwa kombiki, ręczna skrzynia i podobne wyposażenie, osiągi minimalnie lepsze w 150KM ale znacznie lepsze wrażenia z jazdy, jest wrażenie jakby samochód miał mocniejszy silnik a przecież w codziennej jezdzie wrażenia sa ważniejsze ponieważ nikt z nas chyba nie odczuje osiągów o 0.5-1sekundy lepszych

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

pasektdi nikt tu na forum nie jest jasnowidzem żeby jednoznacznie powiedziec czy problem załatwiony z zabierakiem, z prostej przyczyny. Modyfikacja miała miejsce w 2009 roku jakoś pod koniec ,tak że raptem 4 lata , ile można przejechac za 4 lata 120-150tys .Przy takich przebiegach to ze starym zabierakiem nic sie nie działo( tą opinie opieram na podstawie mojego samochodu który mam od nowośći), ja zmieniałem przy 150tys i mozna powiedzieć ze wyglądał super , ze 70tys jeszcze by spokojnie wytrzymał , ale jak wszystko było zwalone to wymieniłem profilaktycznie. Jedynym sposobem jest demontaż pompy i kontrola ,może ktoś to robił w auci z rocznika 2010/2011 to sie wypowie.

Kupiłem passata b6 z 2008.09 , silnik 2.0 tdi cr przebieg: 269 300 km serwisowany w vw audi do końca. Brak problemów jakichkolwiek. Oglądałem silniki tez inne b6 z 2009 r. i 2010 r. oznaczenie silników takie same jak u mnie, tak samo jak ich wygląd. W 2009 był taki lekki lift ich tzn. białe zegary jak juz w modelu b7 panel climatronica to z grubszych rzeczy. Natomiast Kuzyn kupił passata 2011r. b7 a tam juz widać róznice. Tzn silnik ma juz inne oznaczenie, z drugiej strony wlew oleju, kolektor dolotowy jest plastikowy. Wnioskuje z tego ze raczej jak cos poprawili to w modelu nowszym. Jak bede zmieniał olej za jakies 14 tys. to z ciekawości zobaczę co się dzieje po zdjęciu misy. Ps. Znajomy z rumuni kupił takiego passata z przebiegiem 300 tys. i jak narazie chodzi i nie zagląda :)

Edytowane przez kozak_191

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

Jak pisałem w innym wątku te 120 KM to częsty wybieg o charakterze podatkowym (swój kupowałem we Włoszech).

Na hamowni w Jankach o dziwo wyszło 137 KM/3345rpm i 325Nm/2344rpm a po modyfikacji 182KM/4044rpm i 412Nm

Na pewno mniej pali - ostatnio jechałem z Mszczonowa na Ursynów trasą 789 przez Tarczyn i komp wykazał 4,6L/100km

Marek

Aktualizacja.

Dziś wracając z Mszczonowa przez Tarczyn - Piaseczno na Ursynów spalanie 3.9 L

Marek

Potwierdzam znajomy ma CAGC i pali mniej niz 143 konny czy np caha 170... rozmawiałem kiedys z gosciem z Audi ktory twierdził, ze w przypadku 2.0 tdi cr czym mniej koni tym oszczedniejszy...... ciekawe czy przy wyzszych predkosciach tez ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam jestem zainteresowany kupnem Audi A4 B8 i nie wiem jaki model wybrać. Myślę coś od roku 2010. Proszę o pomoc panowie.oraz czy nie lepiej jak kupie inny silnik 2.7 lub 3.0 tylko ze mieszkam w szkocji i im wiekszy silnik tym wieksze ubezpieczenie. Który silnik się najmniej psuje takich informacji potrzebuje i czy 70 tysięcy mil to dużo dla tych aut. ?

Opublikowano

Myślę coś od roku 2010.
Dobrze myślisz, silniki diesla z tych roczników zostały już pozbawione chorób wieku dziecięcego. O benzynie zapomnij, jeżeli nie masz wytwórni oliwy samochodowej :naughty:

Według mnie, silnik 2,0 zapewnia satysfakcjonujące osiągi przy umiarkowanym apetycie na paliwo.

czy 70 tysięcy mil to dużo dla tych aut. ?
W zasadzie po tym przebiegu są dopiero dotarte :cool1:
Opublikowano

Dzięki Jedrula za pomoc ;)

A co byś powiedział na rocznik 2009 czy też jest ok ?? Bo znalazłem fajne autko z tego rocznika. Czy lepiej szukać tylko i wyłącznie od 2010. I ilu konny wybrać czy ma to jakaś różnice na żywotność tych silników. Dzięki i pozdrawiam.