Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż składanych i podgrzewanych lusterek w Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie jestem po wymianie luster na el. składane. Lustra się skladaja po wlaczeniu centralnego zamka i rozkladaja po odpaleniu. Problem tkwi w tym, ze teraz nie działa dioda od alarmu w drzwiach, otwieranie tylnej klapy, przyciski od otwierania zamykania tylnych okien, przednie dzialaja na odwrot czyli wciskam przycisk a okno idzie do góry a ciagne do góry przyciska a okno w doł (lewe i prawe) a przyciski do okien na tylnych drzwiach tez nie dzialaja w ogole. Dziala mi tylko otwieranie zamykanie zamka od srodka na drzwiach. Przelacznik od luster nie działa, nie grzeja lustra i się nie skladaja na zadanie.

Nie wiem czy cos pominalem czy co. Wszystkie wtyki siedza dobrze w sterowniku. Kabelek od asystenta nie mam podlaczonego tylko.

Nie wiem czy jak zamienie sterowniki lewy na prawy to cos to zmieni ale tak chyba nie powinno się robic. Wiecie o co kaman?

Opublikowano

Kodowalem tylko 42, 52, 46 tak jak masz w instrukcji. Skopiowalem stare kodowanie do new coding.

Teraz tak patrze na printscreeny i widze, ze wcześniej po stronie kierowcy miałem sterownik .....793N a po stronie pasażera ....792N. Teraz mam tak jak w instrukcji - odwrotnie. To może być przyczyna?

Opublikowano
  • Autor

Kodowalem tylko 42, 52, 46 tak jak masz w instrukcji.

[42 – Door Elect. Driver]

[Coding – 07] —> [Long Coding Helper] —> Byte 4 Bit —> 4 zmiana 0 na 1

lub odznaczamy “Foldable Mirrors Installed ”

[52 – Door Elect. Pass]

[46 – Central Conv.]

[Coding – 07] —> [Long Coding Helper] —> Byte 7 Bit —> 7 zmiana 0 na 1

Skopiowalem stare kodowanie do new coding.

....... skąd :co:

Opublikowano

Skopiowalem z current coding do new coding.

Opublikowano
  • Autor

Skopiowalem z current coding do new coding.

Ale po co ? kodujesz tylko tak jak pisałem w poscie wyzej

To jest 2 minuty roboty :

sterowniki drzwi :

[42 – Door Elect. Driver]

[52 – Door Elect. Pass]

Moduł KOMFORTU :

[46 – Central Conv.]

[Coding – 07] —> [Long Coding Helper] —> Byte 7 Bit —> 7 zmiana 0 na 1

Opublikowano

I tak tez zrobilem. Ale jest tez napisane zeby skopiowac stare kodowanie.

To teraz co mam zrobic? Kodowanie zrobione w 42, 52, 46

Opublikowano
  • Autor

Ale jest tez napisane zeby skopiowac stare kodowanie.

*** Przy zmianie sterowników drzwi, należy skopiować stare kodowanie sterowników.

A TY zmieniałes sterowniki ?

Opublikowano

Tak, zmienialem sterowniki z N na B.

Moze teraz jak przeloze stare sterowniki i skopiuje oryginalne kodowanie to bedzie jak bylo a potem znowu zaloze nowe?

Edytowane przez maseratis

Opublikowano
  • Autor

Tak, zmienialem sterowniki z N na B.

To trzeba było napisac o tym :facepalm:

stare kodowanie wklejasz w newcoding pozniej kodujesz wg instrukcji i tyle

Opublikowano

Tak tez zrobilem. Wlasnie przelozylem stare sterowniki i sprawdzilem czy wszystko dziala i jest ok. Potem wlozylem nowe sterowniki ale odwrotnie niz i instrukcji czyli 793 B dla kierowcy. I wszystko dziala procz tylnych okien. W ogole nie moge ich kontrolowac nawet z tylu. Reszta dziala jak trzeba. Czyli wychodzi, ze dla kierowcy moze byc 793 a nie tylko 792. A i kodowanie juz bylo wiec tylko sprawdzilem czy jest ok i tyle.

tylko te szyby tylnie.

Opublikowano

Kolego, kierowca to sterownik z końcówką 793.

Jeśli wcześniej założyłeś odwrotnie i skopiowałeś stare kodowanie, to znaczy, że w sterowniku kierowcy masz teraz kodowanie ze sterownika pasażera - i odwrotnie. Upewnij się, że na bank masz dobre kodowania wklejone w dobre miejsca ;)

@wrc, faktycznie w opisie moda sterowniki kierowcy i pasażera są opisane odwrotnie.

Opublikowano
  • Autor

@wrc, faktycznie w opisie moda sterowniki kierowcy i pasażera są opisane odwrotnie.

Musze napisac do HUGO aby to zmienić :hi:

Opublikowano

No wlasnie te numery mnie zmylily a jak zdejmowalem stare sterowniki to moglem na to zwrocic wieksza uwage ale zawierzylem instrukcji bezgranicznie.

Dzis zalozylem swoje stare sterowniki i wszystko wrocilo oczywiscie do normy. Potem zalozylem nowe sterowniki odwrotnie jak to jest w instrukcji czyli 793 u kierowcy i dziala prawie wszystko procz okien z tylu. Sterowniki juz byly zakodowane i nic nie musialem w nich przestawiac bity itd...

Teraz jak mam zmienic kodowanie? Skad je wziac? Jeden i drugi sterownik ma to samo kodowanie z tego co pamietam chyba...

Jezeli przekopiuje z prawego sterownika kodowanie do lewego to cos da?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam właśnie jestem po montażu lusterek i po przekładaniu stopy lusterka z a5 na stopę lusterka a4. Trochę zmieniłem "ściągacz" wykonany przez kolegę "paudib8" gdyż w lustrach przedliftowych nie ma możliwości złapania nakrętki od spodu, wiec zastosowałem troszkę inny układ. poniżej foto dla potomnych jak ściągnąć tą sprężynę :

q2axj2aa.jpg

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

czesc

czy ktos mi podpowie ktore z wymienionych sterownikow w pierwszym poscie obsluguje zewnetrzny fotochrom?

bede wdzieczny za pomoc, lusterka skladane juz do mnie jada wlasnie z fotochromem wiec przy okazji montazu lusterek chce tez wymienic sterowniki w drzwiach na odpowiednie...

Opublikowano

Kolego sterownik tylko przekazuje sygnał na lustra z lusterka wew, teoretycznie wszystkie sterowniki z pełnymi kwadratami powinny miec pin (nie pamiętam który to był pin trzeba by schematy przestudiować).

A nawet w razie gdyby sterownik nie miał tego pinu możesz pominąć sterownik i pociągnąć kabelki bezpośrednio do lustra

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, czy sterownik 8K0 959 793 Q obsługuje składane lusterka ?

Opublikowano
  • Autor

Jesli nie ma go na liscie w pierwszym poscie to nie obsługuje .

Opublikowano

Czy na sterowniku masz zaznaczone całe kwadraty czy tylko połówki?