AZIK Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Jako były właściciel B5 i B7 pozostałem na forum jako cichy przeglądacz i fan Olimpijskich kółek… jako, że wszyscy się chwalą to i ja od dwóch latek przeglądam z zainteresowaniem dział detalingu i kompletuje przybory do czyszczenia samochodu… nie mam tego dużo ale … ale pochwale się tym, co dziś zrobiłem… a dokładnie odszczurzyłem komorę silnika w swoim Touranie Powstawiam zdjęcia kompletami czyli „przed i po”, bo tak chyba najlepiej… dużo zdjęć nie robiłem, gdyż skupiony byłem na „robocie” ,a aparat był tylko przed i po pracy Zastosowane środki i akcesoria: Myjka karcher + zimna woda APC od SHINY GARAGE - RED DEVIL HD NANO w stężeniu 1:4 Pędzelki, szczoteczki, szczoteczki i pędzelki Na elementy metalowe poszedł: FINISH KARE 1000P HI TEMP nałożony żółtym alpikatorem z MEGUIARS i zatarty poczciwą budżetową żółtą Cobrą Elementy gumowe „zaatakował”: ENDURANCE TIRE GEL z MEGUIARS - Środek do pielęgnacji i nabłyszczania opon nałożony żółtym słoneczkiem lub płatkami kosmetycznymi Plastiki przyozdobił: Gold Clas Trim Detailer z MEGUIARS – nałożony jw. + pędzelki… Zdjęcia A wszystko wyglądało tak: A później systematycznie: 1 2 3 4 5 6 7 8 maska 9 reflektor a raczej obudowa od str komory 10 zbiorniczek 11 bagnet miarki oleju 12 jeszcze raz pokrywa 13 i takie porównanie na koniec Na koniec próbowałem wypolerować osłonę termiczną turbo, ale ręcznie Autosolem kiepsko mi szło i zostawiłem sobie prace z tym związane na inny czas… a może ją zdemontuje i przelece chociażby DA… ???? … ale to „przyszłość”… No pewno niebawem zajmę się zewnętrzną powłoką bo zostało mi jeszcze dwa dni urlopu, więc chciałbym ten wolny czas wykorzystać na położenie wosku na blacharę Tourana, i domyć go po wczasach… Wszelkie komentarze związane z pracą chętnie poczytam, szczególnie te, które będą sugerowały co mam poprawić następnym razem… Muszę przyznać, że lampa z aparatu spowodowała, że wszystko świeci się jak psu jajca:) - informuję, że nie ma tak źle - aż tak się nie świeci !!! - ale jest naprawdę czysto i widać że komora jest "odszczurzona" !!! Dziękuję i pozdrawiam… Michał
Griffe Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Bardzo ladnie Ci to wyszlo. Wyglada lepiej jak funkiel nowka. Dbalosc o detale. Bravo:thumbup1:
michu10 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 kolego, taki sam zabieg chce u siebie przeprowadzić ale boje sie umyć diesla, musze coś oklejać itp ? odkręcałeś osłonę pod silnikiem ?
AZIK Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Bardzo ladnie Ci to wyszlo. Wyglada lepiej jak funkiel nowka. Dbalosc o detale. Bravo:thumbup1: dzięki bardzo !!! trochę narobiłem się nakładając te żelowe dresingi... nie wiesz czy jest coś może w atomizerze, co spełniło by podobną funkcję ???? kolego, taki sam zabieg chce u siebie przeprowadzić ale boje sie umyć diesla, musze coś oklejać itp ? odkręcałeś osłonę pod silnikiem ? nic się nie bój... najlepiej na zimnym silniku !!! osłoniłem tylko alternator reklamówką jednorazową ... a bez urazy (żeby nie było złości) nie masz tyle elektroniki pod maską co w tym SYCZKU, więc nic się nie stanie !!!! jak masz kopresor to wydmuchaj sobie resztki wody a jak nie to czekaj aż sama wyparuje Osłony pod silnikiem nie odkręcałem... ale jeżeli widzisz taką konieczność to odkręć.... w B5 jak myłem kiedyś silnik to nie odkręcałem - w B7 również... !
pakotomasz Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Naprawdę robi wrażenie:wink: Gratuluję efektu końcowego:thumbup1:
tomcio1600 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Jako były właściciel B5 i B7 pozostałem na forum jako cichy przeglądacz i fan Olimpijskich kółek… O ! Widzę, że kolega również z TKP Też mam wielki sentyment do tego forum - tak czy inaczej kiedyś tu wrócę z jakąś kolejną Olimpijką. Kawał dobrej roboty przy Touranie.. !!
KaMaZ87 Opublikowano 8 Października 2013 Opublikowano 8 Października 2013 Kolego a wygluszenia pod maska czym czysciles.
AZIK Opublikowano 8 Października 2013 Autor Opublikowano 8 Października 2013 hi powiem szczerze że wygłuszenie spryskałem tylko delikatnie (z daleka) wodą pod ciśnieniem ale jak masz mocno uwalone możesz spryskać roztworem APC z wodą 1:4 lub nawet lżejszym a następnie szczoteczkę delikatnie przeczyścić.... myślę że wykonany w ten sposób zabieg nie uszkodzi wygłuszenia a z pewnością nada nowego i odświeżonego wyglądu... jak nie masz APC to nawet ludwig lub szampon samochodowy da radę oczyścić brud...
tomekhxc Opublikowano 9 Października 2013 Opublikowano 9 Października 2013 o zesz:slina: a ja zawsze pryskalem jakims srodkiem do silnikow pozniej karcher i juz mi sie podobalo ale jak widze twoja robote to nie ma porownania ....fck no elegancko na wiosene robie taka operacje:decayed:
hornet Opublikowano 9 Października 2013 Opublikowano 9 Października 2013 Robi robotę.... napisz jak czasowo wyszło ? Człowiek nie ma czasu na takie zabawy.. woli z dzieciakiem się pobawić.
AZIK Opublikowano 9 Października 2013 Autor Opublikowano 9 Października 2013 Robi robotę.... napisz jak czasowo wyszło ? Człowiek nie ma czasu na takie zabawy.. woli z dzieciakiem się pobawić. dzięki... zeszło dobre dwa letnie długie popołudnia... jedno mycie, a drugie nałożenie wosku i dressingu na el. plastikowe dzieci mam już trochę starsze, co nie oznacza, że nie wymagają opieki i zainteresowania... generalnie młodszy syn (9 lat) to już glinkował seicento i dolne partie tourana:) - dla niego to była zabawa, a dla mnie ... satysfakcja, że nie gra w jakieś pojeb..ane gry na x-boxie albo nie ogląda chorych japońskich bajek może podłapie bakcyla i wykorzysta swoje umiejętności w dobrym kierunku $$$$
Rekomendowane odpowiedzi