Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

lekkie ściąganie - Czy to wina naszych dróg .

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Ostatnio z ciekawości sprawdzałem czy występuje u mnie zjawisko ściągania auta.

Znalazłem w miarę równą drogę ( wiadomo jak to u nas w kraju:facepalm: )

Przy prędkości 140km/h puściłem kierownice i na kierownicy ZERO jakiegokolwiek ściągania, idealnie trzyma pozycję na wprost .

Jednak zauważyłem że mimo to minimalnie zaczyna ściągać go w którąś stronę ( nie zawsze , nieraz jedzie idealnie prościutko ) .

Nie jest to jakieś silne ściąganie, i nie ma jakiejś reguły w którą stronę .

Mam wrażenie że to wina kiepskiej jakości naszych dróg , w połączeniu z komfortowym wielowahaczem i łatwo łapie wszelkie koleiny itp. .

Bo zawias mam perfekt .

Spotkaliście się z czymś takim ?

Opublikowano

jaka jest szerokość opony?

Opublikowano

jakie szerokie masz opony?

wydaje mi się normalne

Opublikowano
  • Autor

standardowe 205/55

felgi 16" ORI AUDI

Czyli to przez opony ?:shock3:

Opublikowano

Chłopaku opony masz dość szerokie to zawsze będzie trochę ściągać, załóż od roweru to będzie prosto jeździć :decayed:

Opublikowano
Chłopaku opony masz dość szerokie to zawsze będzie trochę ściągać, załóż od roweru to będzie prosto jeździć :decayed:

Dziwne że mnie na 225/45/17 z przodu i 235/45/17 z tyłu nie ściąga w żadną stronę.

Do sprawdzenia zbieżność, równomierność napompowania wszystkich kół i ewentualne luzy w zawieszeniu.

Opublikowano
  • Autor

Dziwne że mnie na 225/45/17 z przodu i 235/45/17 z tyłu nie ściąga w żadną stronę.

Do sprawdzenia zbieżność, równomierność napompowania wszystkich kół i ewentualne luzy w zawieszeniu.

Wszystko posprawdzane .

Coś nie chce mi się wierzyć że jak puścisz kierę przy 140km/h na drodze lokalnej , to nic a nic ci nie ściąga .

Przypominam że kierownica jest idealnie prościutko, i nie jest to jakieś silne ściąganie , tylko że wiadomo że jak lecisz 160 to będzie to bardziej zauważalne .

Do tego nie zawsze to występuje .

Jak na razie najbardziej skłaniam się ku twojej teorii .

dodam jeszcze że zawieszenie mam to normalne ( KOMFORT) . Nie wiem jak to się nazywa 1ba czy jakoś tak

Opublikowano

225 /40 zero uciekania a na drodze sa takie koleiny po tirach ze woda stoi

Opublikowano
  • Autor

Koleiny tak nie ściągają, bardziej działają jak szyny .

Bardziej chodzi o pofałdowany asfalt.

Czyli co może być przyczyną ?

Opublikowano

U mnie po założeniu 17'' 225/45 jest dokładnie to samo , na prostej równej drodze zero ściągania, a jak są koleiny, nierówne zakręty itp to czasem czuje, że mi w którąś ze stron ściąga samochód. To jest normalne przy tym profilu i szerokości opony ? :kwasny:

Opublikowano

To nie wiem jakie macie koleiny w Piszu ale na tych w Trójmieście ściąga jak sk***ysyn :grin:, a moje auto po równej drodze jeździ prosto i nie ściąga :wink:

---------- Post dopisany at 10:14 ---------- Poprzedni post napisany at 10:06 ----------

Witam.

Ostatnio z ciekawości sprawdzałem czy występuje u mnie zjawisko ściągania auta.

Znalazłem w miarę równą drogę ( wiadomo jak to u nas w kraju:facepalm: )

Przy prędkości 140km/h puściłem kierownice i na kierownicy ZERO jakiegokolwiek ściągania, idealnie trzyma pozycję na wprost .

Jednak zauważyłem że mimo to minimalnie zaczyna ściągać go w którąś stronę ( nie zawsze , nieraz jedzie idealnie prościutko ) .

Nie jest to jakieś silne ściąganie, i nie ma jakiejś reguły w którą stronę .

Mam wrażenie że to wina kiepskiej jakości naszych dróg , w połączeniu z komfortowym wielowahaczem i łatwo łapie wszelkie koleiny itp. .

Bo zawias mam perfekt .

Spotkaliście się z czymś takim ?

Szukasz problemu na siłę, czasami minimalnie ustawisz kierownicę nie na prosto i już zacznie ściągać, albo wystarczy że któraś z przednich opon jest minimalnie bardziej zużyta i też będzie ściągać, miałem już 3 samochody z wielowahaczem i wiem że jest to zawieszenie dość wrażliwe na niedoskonałości dróg i ogumienia. Chcesz wydawać kasę to jedź na zbieżność, do mechanika na sprawdzenie zawieszenia itp. a powiedzą Ci to samo co ja tutaj :wink:

Opublikowano
  • Autor
Szukasz problemu na siłę, czasami minimalnie ustawisz kierownicę nie na prosto i już zacznie ściągać, albo wystarczy że któraś z przednich opon jest minimalnie bardziej zużyta i też będzie ściągać, miałem już 3 samochody z wielowahaczem i wiem że jest to zawieszenie dość wrażliwe na niedoskonałości dróg i ogumienia. Chcesz wydawać kasę to jedź na zbieżność, do mechanika na sprawdzenie zawieszenia itp. a powiedzą Ci to samo co ja tutaj :wink:

Dzięki kolego .

Myślę że faktycznie masz rację, i nie będę się pchał w niepotrzebne koszta . Ale potrzebowałem się upewnić :thumbup1:

Opublikowano

A tak poza tematem .To trzeba być lekko szalonym ,żeby przy takich prędkościach puszczać kierownicę i sprawdzać czy prosto jedzie :facepalm:

Opublikowano
  • Autor
A tak poza tematem .To trzeba być lekko szalonym ,żeby przy takich prędkościach puszczać kierownicę i sprawdzać czy prosto jedzie :facepalm:

:grin:

Nie rozśmieszaj mnie :grin:

Nie chowam rąk do kieszeni :facepalm:, tylko oddalam dłonie na 1cm od kierownicy i obserwuję co się dzieje .

Opublikowano

Czyli mam rozumieć, że ściąganie TYLKO na kiepskich drogach jest winą nie wiadomo czego i mam się tym nie przejmować? Powoli się do tego przyzwyczajam, ale jest dziwnie jak czasem ucieka mi nie tam gdzie planowałem. Myślałem też o korekcie zbieżności, ale chyba skoro na poprzednich było dobrze, to teraz nie ma takiej potrzeby ?

Opublikowano

Ja mam tak samo jak Ty, i to po zbieznosci, czasami droga wydaje sie byc prosta a auto raz w lewo raz w prawo a innym raz idealnie prosto, chyba tak ma byc :)

Opublikowano

Skoro temat dość rozwinięty , to chciałbym się dowiedzieć czy to, że na mokrym na kapciach 225/45 r17 zrywa przyczepność łatwiej niz na 195/65r15 to normalne ? Dziś np wpadła mi na rondzie w poślizg. Fakt , było ślisko i szybko, ale pytanie czy to normalne i mam zwyczajnie uważać czy nie powinno się tak dziać i mam coś padnięte?

Opublikowano

mi autko jeździ prosto, choć czasami "rzuca" po pasie przy prędkościach 100-140 (opony standard 205/55/16), zbieżność ustawiana na dniach, wahacze wymieniane z jakies 5tyś temu, zawias 1BE, amory po 60-65% przod i tył

Opublikowano

A niestabilność przy hamowaniu może być spowodowana tylnymi hamulcami ? Niby są nowe , wymienione przez poprzedniego właściciela , ale jakoś tak nie jestem pewien co do ich skuteczności. Dość duże zuzycie tylnych amorków też może być przyczyną tej niestabilności ?

Opublikowano

Jeżeli tył ci tak jakby lekko niestabilnie się zachowuje to przyczyn możesz szukać w całym zawieszeniu, amory, wszelkie gumy, stabilizatory, tuleje, zbieżność , stan opon. Jeżeli chodzi o wyrzucanie z zakrętu to wybite amory albo za szerokie opony w stosunku do wagi auta. Co do opon to ze 195 przeskoczyłeś na 225 i efekt jest taki że masz za małą wagę auta do szerokości opon albo opony po prostu kiepsko trzymają się na mokrym wg poprzednich. Do auta które masz w opisie nie założył bym większej szerokości jak 205. Moje auto waży 1850kg i mam kapcie 225 a będę zakładał 235.