Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Wyząbkowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do dzisiejszego małego przeglądu w ASO zgłosiłem dziwne buczenie w przedniej części auta przy prędkościach 50 i 100km/h. Odgłosy typowe jak przy uszkodzeniu łożyska osi. Diagnoza ASO: wyząbkowane opony :mysli: Tylko o co chodzi? Opony mają nieco ponad rok i przejechane około 20tyś km, bieżnik w bardzo dobrym stanie i ogólnie wszystko w porządku. Co z takim fantem zrobic? Jakiś czas temu wpadłem w mega dziurę, pojechałem wyważyć koła i w jedną z felg musieli mi dołożyć 40g. Felga z oponą poszła na tylną oś (z przedniej). Teraz to wyząbkowanie na przedniej osi.. ki diabeł? Ktoś miał taką sytuację? Muszę pojechać jeszcze sprawdzić geometrię i zbieżność, ale jakoś nie uśmiecha mi się znowu płacić ponad 1100zł za co najmniej dwie nowe opony (Continental ContiSport Contact 3 225/40R18)..

EDIT:

Teraz widzę, że w protokole przeglądu jest napisane, że wszystkie cztery opony są wyząbkowane :blink:

Hałas dobiega, póki co, tylko z przodu..

Opublikowano

ja miałem już wyząbkowaną jak kupowałem auto w prawym przodzie, huczało, sprzedający zapewniał że to łożysko, tak się stało że akurat zmienilem na zimowe i pojechałem na wymiane łożyska, wszytsko fajnie po zimie, zakładam letnie, i tą co miałem na prawym przodzie założylem na lewy przód, chciałem do końca je zjechać i kupić nowe, ale jakie było moje zdziwienie gdy znów było rzekomo do wymiany łożysko, panowie w servisie stwierdzili że opona jest wyząbkowana, pytałem z jakiej paki to usłyszałem PRAWDOPODOBNIE AMORTYZATOR BYŁ WALNIĘTY I ZMIENIŁO GEOMETRIE,wiec nie pozostałlo mi nic innego jak kupić 2 nowe oponki i cieszyć się ciszą...

ps. troche jeździłem na wyzabkowanej przed zakupem nowych, bawiłem się i troche spaliłem gumy, nalałem oleju na asfalt i na spokojnie żeby auto nie cierpiało spaliłem, problem baaaardzo się uciszył, ale tak czy siak były łyse więc kupiłem nowe

Opublikowano

amorki niesprawne :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Wszystkie 4? Rok temu były okay, a przez ten cały rok jeździłem po równych, hiszpańskich drogach.. Jak już pisałem, wpadłem w wielką dziurę, ale tylko jednym kołem, więc sprawa jest dziwna :embarrassed:

Opublikowano

też mam taki problem jedna opona jest wyząbkowana, przed założeniem opon ustawiałem zbierzność mory maja 67% sprawności wiec są dobre , stawiałbym że chyba opona była trefna

Opublikowano

wyzabkowanie opon jest przyczyna najczesciej amorkow (67% to nie tak wiele -maszyny zawsze zawyzaja wartosci - wynik na poziomie 80% jest ok), jeszcze jedna czesta przyczyna wyzabkowania opon w przypadku avanta to niedociazony tyl. Mamy avanty i jezdzimy na pusto, gdzie ich charakterystyka zostala zaprojektowana na jakis ladunek. Co do reklamacji to wyzabkowanie nie przejdzie u zadnej firmy i producenta - zawsze bedzie to samo wyjasnienie niesprawne zawieszenie.

co do conti3 to jesli cie to ratuje to moge ci sprzedac nowki z gwarancja po rabacie po 480zl/szt

Opublikowano

Wg mnie jest jedno wytłumaczenie - opona porostu "nie leży" w tym aucie i pozostaje zaakceptować te wyząbkowanie lub szukać nowych opon innego typu. Poprosu ten typ tak ma. Potwiedzenie takiej opini znalazłem w niezależnej wulkanizacji i od mechanika - czasami tak sie zdaża.

Mój przypadek był taki że kupilem 4 nowe opony, przejechałem pierwsze kilkadziesiąt km i wyraznie dobiegało huczenie przy prędkościach 55-70km przy innych cisza. Też pojechałem do mechanika na wymianę łożyska w przednim kole tylko miał sprawdzić w którym bo nie szło się dosłyszeć ... no i tu był probelm i w końcu podmieniliśmy zupełnie inne koła i o dziwo cisza - nie ukrywam że wkur...em sie trochę bo nowe opon okazaly sie nieco lipne w tym wzdlędzie. Od tego czasu minę lo już prawie 2,5 roku i powiem tak oponki wybrałem naprwdę OK i jestem z nich bardzo zadowolony pod kątem własności jezdnych ale mają tą jedną (dość znaczącą) wadę że ząbkują delikatnie co powoduje huczenie przy pewnych prędkościach.

Roziwiązania są dwa:

1. sprzedać i kupić nowe - jak dużo jeszcze bierznika a kupujący zaczaji że wyząbkowane to sprzedadzą sie za bezcen a szkoda pewnie

2. Zaakceptować to co jest o ile nie jest to tak uciążliwe.

Co ważne to amorki przy wymianie na opony (przednie) miały ok90% sprawności i (tył) ok55%. Ustawienie zawieszenia było poprawne.

Dodam że takie obiawy mogą dotyczyć opon z indeksem np. V a już dla H tego efektu może nie być.

Opublikowano

Witam przyczyną mogą być także pęknięte sprężyny-miałem taki przypadek w lanosie

Opublikowano

Witam przyczyną mogą być także pęknięte sprężyny-miałem taki przypadek w lanosie

w lanosie nawet na idealnym zawieszeniu mogło ząbkować, takie auto nieudane :polew:

Opublikowano

amorki niesprawne :mysli:

nie prawda, przyczyn może być wiele, ze strony auta jak i opon ale jest dobry sposób na pozbycie się zęba na oponie a konkretnie spalenie gumy :cool1:
Opublikowano

z tymi conti 3 jest cos nie tak, bo u mnie jest podobnie na 245/40 R18 ... juz wiecej nie kupie tych przereklamowanych opon :confused4: bo widze ze to nie pierwsza mało pochlebna opinia na temat tej marki i tych konkretnych opon :thumbdown:

Opublikowano

Amortyzatory niesprawne i wyząbkowało :hi:

Opublikowano

ale sie czepiacie do tych amorów, niektóre opony same z siebie mają tendencję do ząbkowania

• 2 lata później...
Opublikowano

panowie odświeżam...

przeczytałem temat ale nadal nie wiem co w tej sytuacji zrobić...?

Poprzedni sezon jeździłem na oponkach 2xContinental przód i 2xBridgestone Potenza tył... conti były już łyse to wyrzuciłem i zakupiłem w te miejsce 2xDunlop SPSport i zapakowałem na przód.. od jakiegoś czasu słyszę przy pewnych niskich prędkościach (40km/h) tenże 'szum' :confused4:

łożyska to nie są bo unosiłem autko do góry na lewarku, nic nie buczy... myśle, wertuje forum i moja diagnoza - wyząbkowana opona/y... nie potrafie tylko dokładnie stwierdzić czy jedna czy dwie?

co w tej sytuacji zrobić?

- przemienić oponki przód na tył? czy może coś to dać?

- czy to spalenie gumy rzeczywiście cokolwiek pomoże?

- czy dać sobie z tym spokoj bo i tak sie nic nie wymyśli?

dodam, że szkoda oponek bo i dunlopy i bridgestony to 2010r i bieżnik ok.6-7mm :gwizdanie:

Opublikowano

mi tez wszystkie wyzabkowalo, na dwoch jezdzilem az wylysialy wiec kupilem nowe, na tyl dalem wyzabkowane a na przod nowe, i jezdze tak 2 lata i te z przodu sie nie zabkuja wiec chyba cos w tym prawdy jest o niedociazonym tyle w avancie :)