danielom Opublikowano 16 Września 2013 Opublikowano 16 Września 2013 Panowie, wyjmowal ktos pompe sprzegla? Musze wymienic bo moja sie przyciera, a nie umiem jej wyjac. Trzyma przewod od wysprzeglika, jego sztywna czesc wchodzi do grodzi i jest dziwnie poskrecana przez co nie umiem odciagnac pompki i wyjac zawleczki. Ma ktos jakis sposob? Pozdrawiam!
edekxp Opublikowano 16 Września 2013 Opublikowano 16 Września 2013 Ja wyjmowałem dwa razy tylko mam B6, ale myślę że jest podobnie 1.zaciskasz przewód od zbiorniczka hamulcowego (od strony podszybia) 2.wyciągasz zawlęczkę z przewodu do wysprzęglika - również w podszybiu Trzeba sobie pomóc długimi szczypcami 3.Demontujesz osłonę pod kierownicą 4.Odkręcasz pompę (dwie śruby) klucz chyba ampulowy Trzeba się trochę nagimnastykować (położyć się na plecach na progu) 5.Odpinasz cięgno pompy od pedału (u ciebie jest takie kółko) 6.Zdejmujesz wąż zasilający pompę 7.wyciągasz pompę Swoją drogą mam sprawną jak chcesz kupić do B5
danielom Opublikowano 16 Września 2013 Autor Opublikowano 16 Września 2013 Tyle to ja wiem ale pompy nie da sie odsunac na tyle od grodzi zeby wyjac zawleczke z przewodu bo nie jest tam ani elastyczny ani prosty...
edekxp Opublikowano 16 Września 2013 Opublikowano 16 Września 2013 Zawleczkę wyciągasz od strony grodzi - pompa może być przykręcona
danielom Opublikowano 16 Września 2013 Autor Opublikowano 16 Września 2013 Ni uja nie szlo tam siegnac
edekxp Opublikowano 16 Września 2013 Opublikowano 16 Września 2013 Pisałem, szczypce lub pęseta. Ręki tam nie włoży.
danielom Opublikowano 16 Września 2013 Autor Opublikowano 16 Września 2013 Dzieki kolego, sprobuje ogarnac temat z kanalu a potem jak to wpiac tez tak na czuja?
edekxp Opublikowano 16 Września 2013 Opublikowano 16 Września 2013 U mnie z kanału nie ma szans, przecież jest grodź a potem podszybie i połaczone jakby podłogą Od spodu widać tylko podłogę U ciebie może jest inaczej Tak masz? Pompa jest pomiędzy serwem a skrzynką ECU - nie widać jej na zdjęciu
danielom Opublikowano 17 Września 2013 Autor Opublikowano 17 Września 2013 Musze jeszcze dokladnie obejrzec z gory co tam widac pod pompa bo od dolu da sie lapnac przewod ale wchodzi gdzies glebiej..
wesz82 Opublikowano 17 Września 2013 Opublikowano 17 Września 2013 Z innej beczki. Daniel jakie masz objawy zdechłej pompy??
danielom Opublikowano 17 Września 2013 Autor Opublikowano 17 Września 2013 Przy wciskaniu jeczy jak zarzynana swinia i na pewno to nie lozyskowanie pedalu, bo ruszalem ciegnem pompy bez plynu i chodzi z oporem w porownaniu do tej drugiej kupionej sprawnej. Przy powrocie podskakuje i k**wa nie idzie plynnie ruszac
wesz82 Opublikowano 18 Września 2013 Opublikowano 18 Września 2013 Przy wciskaniu jeczy jak zarzynana swinia i na pewno to nie lozyskowanie pedalu, bo ruszalem ciegnem pompy bez plynu i chodzi z oporem w porownaniu do tej drugiej kupionej sprawnej. Przy powrocie podskakuje i k**wa nie idzie plynnie ruszac No to zmieniaj to bo pewnie wkur to niemiłosiernie:kwasny:
danielom Opublikowano 22 Września 2013 Autor Opublikowano 22 Września 2013 Faktycznie bylo tak jak kolega mowil, zawleczka z pompy miedzy serwem a obudowa ECU. Przejebane wlozyc ponownie ten przewod na miejsce, tak ciasno. Tak czy inaczej wiele to nie zmienilo, gdyz do wymiany jest tez wysprzeglik
edekxp Opublikowano 22 Września 2013 Opublikowano 22 Września 2013 Właśnie było to dziwne że pisałeś że jest zatarta pompa.Rozbierałem pompę na części pierwsze i tam jest tylko tłoczek metalowy oraz uszczelki gumowe. Wysprzęglika nie rozbierałem nie wiem jak jest w środku. Może to łożysko oporowe na sprzęgle do wymiany?
omzig Opublikowano 31 Lipca 2016 Opublikowano 31 Lipca 2016 (edytowane) Odgrzewam delikatnie: Od jakiegoś czasu gdy wciskałem sprzęgło słychać było skrzeczenie/piszczenie i wyczuwałem delikatne drgania na pedale tak jakby... A od dzisiaj doszło to, że pedał nie odbija do końca, zatrzymuje się tak jakby w 3/4 wysokości od podłogi i muszę go ręką podnieść lub nogą. Biegi póki co wchodza normalnie, no czasem z 1 biegiem jest problem i czasem poszarpuje przy ruszaniu i ze zminay z 1 na 2. Co to może być? Pompa sprzęgła? Wysprzęglik? Sprzęgło do roboty tarcza, docisk, łożysko robione 3 lata temu) czy lub/i poduchy silnika i skrzyni do wymiany? Edytowane 31 Lipca 2016 przez omzig
Kaiserman Opublikowano 22 Grudnia 2016 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Witam I jak udało się rozwiązać problem mam u siebie a w 4b8 podobny problem nie odbija mi pedał i do tego mam problem ze zmienianiem biegów na 1,2,3 Pedał muszę podnosić nogą. Zastanawiam się czy to wysprzeglik czy pompa czy łożysko oporowe na sprzęgle albo na tarczy słoneczko? Pedał mi tak mocno odskakuje i tak chodzi jakby był w kisielu.
omzig Opublikowano 23 Grudnia 2016 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Wymieniłem pompę i praca pedała/u hehe wróciła do normy.
Rekomendowane odpowiedzi