Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dymi na postoju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rok temu tez mi kopcił, a nie ubywało płynów. Robiłem krótkie odcinki, po kilka km w jedną stronę i się okazało, że przy wielkich mrozach zamarzła odma. Silnik nie dogrzewany tak niestety reaguje. Sprawdź odmę jeśli płynów nie ubyło. Żadne silniki nie lubią krótkich tras.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, miałem podobny problem, raz wjechałem na przegląd to hale tak zakopciłem że ledwo auto było widać. Z tym że brał mi olej 1l na 1000km. Okazało się że turbo przepuszcza. Nawet było czuć podczas jazdy jak czasem ma większą moc a czasem słabo. Luzy były na osi. Szybka regeneracja i problemy znikły.

Opublikowano

U mnie narazie jest spokój. Tak że pewnie to była wina mrozów i tak jak kolega pisał, jazda na krótkich dystansach. Mechanik też mi powiedział żebym się tym narazie nie przejmował

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

wczesniej dymił na postoju po kilku minutach teraz jak wywaliłem kata to jest masakra :/ po zapachu czuc jak by same spaliny nic wiecej ... moze ktoś coś rozpozna, wszystkie logi wychodza ok

MOV 1358 - YouTube

Opublikowano

pali ci jakby plyn, sprawdz kompresje, a dwa uszczelnienie turba moglo tez pojsc

Opublikowano

ja bym obstawil uszczelniacze turbo

Opublikowano
  • Autor

jak juz to tylko płyn może palić, czy wymiana uszczeniaczy to regeneracja turbo ? czy da sie wyjać i samemu wymienić te uszczelniacze ?

słyszałem tez o uszczelce ssaka albo zaworowe uszczelniacze.

szukam kogoś co sprawdzi mi płyn na obecnosc spalin

P.s a moze da się na chwile odłączyć chłodzenie turbo i zobaczyć czy nadal będzie dymilo ?

Opublikowano

w teorii dało by się wymienić sam uszczelniacz wodny (o ile to on) bez rozbierania wirników turbo ale jak już je w polowie rozkrecac to lepiej zrobić to do końca i wymienić wszystko + wyważenie, ale jeśli dymi ci bo pali ci olej to lozysko glowne jest do wymiany i turbo tak czy inaczej na stol

przy uszczelniaczach zaworowych dymil by ci na niebiesko i reguly dymienie było by mniejsze na cieplym silniku

Opublikowano
  • Autor

Po odpaleniu zimnego nawet dymka nie pusci dopiero cieoly zaczyna, jak duzo gazdu na postoju dam to cos sie pojawia niebieskiego, przez ponad 6 tys km dolalem 1,5 l oleju pelnego syntetyku, moze pol syntetyk byl by lepszy w obecnej sytuacji ?

Conz tym odlaczeniem wody w turbinie ? Da rade gdzies cos odkrecic i zoibaczyc czy ustaje ? Gdzie jest wlot a gdzie wylot chlodzenia ?

Opublikowano

rzadko sie zdaraz zeby turbo puszczalo wode .... te objawy o ktorych piszesz, czyli nie dymi na zimno a dopiero po rozgrzaniu i na wolnych obrotach i kolor dymu wskazuja jak najbardziej na uszczelniacze/lozyska w turbinie wiec czeka Cie raczej regeneracja turbo . sam tego nie zrobisz, poniewaz musisz taka turbine potem wywazyc itp . W Lublinie jest firma dosyc dobra znana w PL ktora sie tym zajmuje, nie pameitam nazwy ale znajduja sie na abramowickiej.

Opublikowano

ja ci powiem, że moja auto w ogole nie dymi a musze dolewać ok 0.5L / 1000km oleju czyli sporo więcej

silnik jest stworzony do pelnego syntetyku i taki zostaw, gęstszy olej to nie jest rozwiązanie a fuszerka

zagadaj do kolegi devastation on też ma dobrego człowieka który robi turbinki i zrobi to taniej niż panowie z Lublina rearmpoland - pomimo że też robią to bardzo dobrze

Opublikowano

w moim tez dolewalem okolo litra na 3-4 tysiace ale nie dymilo... prawdopodobnie jezeli silnik spala olej pierscieniami lub uszczelniaczami zaworowymi to mniej dymi niz gdy olej cieknie z turbiny i spalany jest na sciankach gorącego wydechu tak jak to prawdopodobnie dzieje sie u kolegi krzysiekvtec

Opublikowano

niekoniecznie, na pierścieniach od razu wyjdzie dym

ja mam luzy na prowadnicach i stad olej mi ubywa, pomimo dobrych uszczelniaczy

Opublikowano
  • Autor

Ja mam k03/29 doladowanie max 1.1 bar teraz czy po regeneracji wytzyma dlugo ? Czy moze k03s? Jesli pasuje p&p zaraz poszukam tej firmy

Reampoland.pl – Firma to ta firma??

---------- Post dopisany at 17:03 ---------- Poprzedni post napisany at 16:51 ----------

Wiec 100% turbo do regeneracji ? Co do łożyska, jak odpale zimny lub cieply zgasze i zaraz odpale to slychac jak by slizganie sie łozyska po stronie turbo, po kilku doladowaniach juz tego nie ma ...

Opublikowano

Dawaj swoje zrobie Ci K03S :wink:

Opublikowano
  • Autor

Napisz jeszcze jak to jest ze mniej bedzie ladowalo a moc ta sama , czy to znaczy ze jeszcze mozna podniesc doladowanie czy juz nie ?

Opublikowano

Turbina charakteryzuje sie dwoma parametrami:

1. Cisnienie w barach

2. Wydajnosc w g/s

Dając wieksze turbo obnizasz cisnienie ale przeplyw jest ten sam. Podnosząc ciśnienie podnosisz przeplyw.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Po tych filmach tez stawiasz na turbo ? Boje sie ze wymienie a to nadal bedzie dymic... :-)

---------- Post dopisany 28-03-2014 at 15:13 ---------- Poprzedni post napisany 19-03-2014 at 20:54 ----------

To bylo turbo, po wymianie wszystko ok :banan:

---------- Post dopisany at 15:13 ---------- Poprzedni post napisany at 15:13 ----------

To bylo turbo, po wymianie wszystko ok :banan:

Opublikowano

Fajnie że już wszystko ok. Przy jakim przebiegu padło Ci to turbo?

Opublikowano

uszczelniacze ?regeneracja?wymieniles na nowe?