tracer123 Opublikowano 7 Maja 2017 Opublikowano 7 Maja 2017 ja robiłem LM przy podobnym stanie licznika. jak dajesz płukankę to przy spuszczaniu oleju trzeba dłużej czekać by wszystko dokładnie ściekło. nie chcesz chyba jeździć na rozrzedzonym oleju
misha1982 Opublikowano 20 Maja 2017 Opublikowano 20 Maja 2017 U mnie nic nie pomagało, olej brało 5w 10w i po dodawaniu specyfików tez się nic nie zmieniało. Dolewać i jeżdzić ten typ tak ma
maxdm87 Opublikowano 2 Lipca 2017 Opublikowano 2 Lipca 2017 Ja ostatnio zmieniłem nieszczęsny czwornik od odmy i mimo iż na ten silnik brało mi mało oleju (2l na 12000km) jestem miło zaskoczony ponieważ zrobiłem 2.5 tys km i stan jak był max tak pozostał... olej jaki leje to 5w10 LM synthoil a stan licznika to 200 tys km (nie dam sobie ręki uciąć ile cofany:P)
Rosomak91 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Spośród ciekawych rzeczy zamulających silnik mogę wam pokazać moją cudowną odmę, która pod bandażem miała ot taką małą usterkę: Oczywiście z ciekawostek mogę dodać, że odma wydawała się być w porządku, miała na sobie taki fajny ciasny bandażyk, który trzymał ją w kupie. Pęknięta była po całości. Koszt naprawy zerowy, satysfakcja maksymalna. Dla wyjaśnienia. Masło tylko i wyłącznie ze względu na przebiegi rzędu 10km dziennie rozbitych na dwie tury co 8 godzin Że szkoda mi milionów monet na nową rureczkę wymyśliłem tani sposób alternatywny: Nie wiem czy podniesie to moc w mojej jedno-ośmio litrowej jednostce, ale głęboko w to wierzę, bo moc spadła na łeb, na szyję - ścigając się z niezaładowaną ciężarówką... przegrałem Dam znać jak efekty, jak tylko uporam się z: Poza tymi kwiatkami szczycę się zużyciem oleju na poziomie 0 przy normalnej i agresywnej jeździe - interwał 20k km.
guccioo777 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Opublikowano 29 Grudnia 2020 witam. może żywotność A4 2.0i ALT ? mam to auto od 2013 r obecny przebieg to 287 tyś, ma ktoś np 400 tyś ????????? w tym ja przejechałem 100 tys auto pije olej ( nie sprawdzam ile) do silnika leje 10w40 lotos lub orlen wymiana co 7 tys
Skiera0306 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Opublikowano 29 Grudnia 2020 59 minut temu, guccioo777 napisał: witam. może żywotność A4 2.0i ALT ? mam to auto od 2013 r obecny przebieg to 287 tyś, ma ktoś np 400 tyś ????????? w tym ja przejechałem 100 tys auto pije olej ( nie sprawdzam ile) do silnika leje 10w40 lotos lub orlen wymiana co 7 tys U mnie dochodzi 350 000 i dolewam jakoś 0,5L/1000km. Gazówka
guccioo777 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Opublikowano 29 Grudnia 2020 350 tys to mało jeszcze , myślę że starość raczej niż przebieg będzie eliminowała te samochody
Andrzej36 Opublikowano 29 Września 2023 Opublikowano 29 Września 2023 Witam odświeżę temat mam pytanie odnośnie płukanek nigdy jej nie robiłem nie wiem czy kiedyś była robiona przebieg 250tys 2.0 alt. kupiony od dziadka pobór oleju 1l na 2200km 5w40motul wymieniam co 10tys . Trochę poczytałem , filmy na YT konsultacja z mechanikiem i jeżeli faktycznie nie była nigdy robiona to można sobie zaszkodzić a nawet silnik po takim płukaniu może nie odpalić lub może brać kosmiczne ilości oleju bo nagar jak by nie patrzeć uszczelnia silnik . Czy faktycznie tak jest ? Pytam was doświadczonych forumowiczów zakładając że nie była nigdy robiona zaryzykować i płukać czy może lepiej zostawić i wymieniać olej bez płukania ?
Langista Opublikowano 29 Września 2023 Opublikowano 29 Września 2023 (edytowane) Co to za brednie, że nagar uszczelnia silnik? Nagar niczego nie uszczelnia, on zatyka. Żadną płukanką tego nie ruszysz, nie pojmuję fenomenu instnienia tej chemii która nie robi zupełnie nic, serio. Chcesz się pozbyć poboru oleju to czeka Cię remont, koniec kropka. Wymiana pierścieni i czyszczenie mechaniczne rowków w tłoku, których wierz mi, żadna chemia czy kąpiel nawet w myjce ultra dźwiękowej nie ruszy. Edytowane 29 Września 2023 przez Langista
Andrzej36 Opublikowano 29 Września 2023 Opublikowano 29 Września 2023 Pobór oleju mi nie przeszkadza i nie jest problemem dla mnie raz na 2tyg zerknąć na bagnet . Kupując alt liczyłem się z tym że będzie jakiś pobór oleju . Zapytałem o płukankę na forum bo naczytałem się i filmów naogldalem jak to one cudownie czyszczą wnętrze silnika i nawet sitko w misce olejowej . A o tym że nagar uszczelnia niby to wiem z wywiadu od mechanika
Rekomendowane odpowiedzi