Skocz do zawartości
IGNOROWANY

opony całoroczne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego

wielosezonowe w zimie za twarde w lecie za miękkie, szybciej się ścierają

Opublikowano

jeśli autem jeździsz tylko po mieście i po drogach które zimą są zawsze odśnieżone to roziązanie jak najbardziej ok.

ja polecam Goodyear 4seasons bądź Hankook Optimo

Opublikowano

kolega ma nexen'y w mondziaku i sobie chwali :wink:

Opublikowano

Znajomi mają caloroczne w Zafirze i Peugocie 206 i też chwalą.Ja kiedyś w Civicu miałem zimowki i się gorzej zachowywały niż caloroczne u kumpla w Golfie 3.

wysłane za pomocą tapki

Opublikowano

Mam pirelli P6 all season i nie polecam..

Opublikowano
Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego

wielosezonowe w zimie za twarde w lecie za miękkie, szybciej się ścierają

hehe- tak,tak... trzeba wspierać koncerny oponiarskie i zakłady wulkanizacyjne ... szczególnie w naszej strefie klimatycznej w której to częściej jest chlapa-ciapa niż biało- ,wedlug testów czociażby niemieckiego ADAC- DOBRA wielosezonówka nie jest gorsza od budżetowej opony zimowej na śniegu a jest lepsza na mokrym z uwagi na cechy opony letniej (lepsze odprowadzanie wody) więc myślę, że dla przeciętnego (myślącego) kierowcy dobrą wielosezonówke można polecić-no ale jak ktoś jest hardcorem-i w zimie na śniegu jezdzi z takimi samymi prędkościami jak w lecie to niech zainwestuje w najdroższą zimówkę ale nawet ta mu nie pomoże jak rozsądku zabraknie...

_ obecnie mam kumho solus vier- i polecam...

Opublikowano

jak chcesz już kupić opony całosezonowe, zainwestuj w opony z górnej półki. Po za tym jak ktoś wyżej pisał jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Chyba że na prawdę za duzo nie jeździsz. Ja jeździłem na całosezonowych oponach i powiem szczerze szału nie ma. W Zimę w porównaniu do normalnej zimówki to przeskok jest niesamowity na plus dla zimówki. Latem są głośniejsze i każdy się pyta "a co Ty zimówki masz na lato?" Strasznie mnie to denerwowało :decayed:

Opublikowano

Bracik teraz zanabył całoroczne za ok 800zł 4szt 14" do Golfa III. Niestety nazwy nie pamiętam :facepalm:

Ujmę to tak lepsza nowa opona niż jakaś stara. Porównanie było do starych letnich i starych zimowych aczkolwiek i ta i ta miały ok 4-5mm.

Wady to jest głośniej.

Co do zimówek to nawet nie porównuje bo stare nie trzymały w ogóle. Teraz na pierwszym śniegu bez problemu całosezonowe się trzymały i przy ruszaniu łapały lepszą trakcje niż moje zimówki w b5 przy 6mm ale to też może z racji mas i mocy.

Co do okresu kiedy było w miarę ciepło to różnice odczuwalna znaczna na mokrym. Wcześniej golfiak bez problemu zarzucał d*pą bez ręcznego. Na wielosezonowej bardzo ciężko. Prędzej przód płużył.

Generalnie idea była taka że auto posłuży jeszcze max 2lata to też nie było sensu kupować 2 kompletów opon. auto wykorzystywane głownie w mieście i trochę szybkiego ruchu. Jak będzie czas i trochę się warunki pogorszą (dla czterołapów polepszą) to bardziej po testujemy ;)

Opublikowano

zapomnij-jak ta sama opona może mieć dobre właściwości przy -15 a potem +30 nie ma nic uniwersalnego....

Opublikowano

mam ToyoHp wielosezonowe,szalu nie ma:kwasny:

Opublikowano
Ja jeździłem na całosezonowych oponach i powiem szczerze szału nie ma. W Zimę w porównaniu do normalnej zimówki to przeskok jest niesamowity na plus dla zimówki. Latem są głośniejsze i każdy się pyta "a co Ty zimówki masz na lato?" Strasznie mnie to denerwowało :decayed:

napisz jakiej marki były to opony, ile miały bieżnika i jakie stare, bo to jest bardzo ważne

Opublikowano

oj nie pamiętam dokładnie, wiem że to goodyeary, bieżnik spory był a roku nie pamiętam :whistling:

Opublikowano

jako, że lubie eksperymentować na własnej skórze(jeżdże b6 po świadomej przekładce:naughty: której nie żałuje bo auto spisuje się już 2 lata bez zarzutu) postanowiłem przetestować jednak wielosezonówki. wybieralem pomiedzy falkenem as 200 a vredesteinem quatrack, wybór padł na falkena, pojezdzimy zobaczymy:whistling: