Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Letnie gumy na 18

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , pewnie nie jestem pierwszy ale nie moge znaleźć konkretnej informacji na temat oryginalnego rozmiaru opony w b6 na felge 18x8j .

Dotychczas miałem 235/45/17 , i zastanawiam czy teraz wybrać 235/40/18 czy 225/40 ?

Opublikowano

Moje wyjechało fabrycznie na 235/40R18. Taką ma wlepkę.

Opublikowano

Masz 18" na wlepce ?

Cykniesz fotkę ?

Opublikowano
Witam , pewnie nie jestem pierwszy ale nie moge znaleźć konkretnej informacji na temat oryginalnego rozmiaru opony w b6 na felge 18x8j .

Dotychczas miałem 235/45/17 , i zastanawiam czy teraz wybrać 235/40/18 czy 225/40 ?

Wyjeżdża na 235, ale ja bym założył 225

Jest spora różnica nie tylko cenowa, ale także w komforcie prowadzenia...

Wysłane z hajźla

Opublikowano

ja smigam już sezon na 225/40 :kox:

Opublikowano

225/40 - komfort nieznacznie mniejszy niż na 235/40, ale nie miota tak autem w koleinach - różnica jest naprawdę odczuwalna.

Opublikowano

również polecam 225/40, jeżdżę 2 sezony i naprawdę ok

Opublikowano
nie moge znaleźć konkretnej informacji na temat oryginalnego rozmiaru opony w b6 na felge 18x8j .

oryginalny rozmiar to 235/40

Opublikowano
225/40 - komfort nieznacznie mniejszy niż na 235/40, ale nie miota tak autem w koleinach - różnica jest naprawdę odczuwalna.

Nie zgodze sie z tym ze Komfort jest mniejszy. Przeciwnie . u mnie kierownica lzej chodzi

Gesendet von meinem LIFETAB_E10316 mit Tapatalk

Opublikowano
  • Autor

To mówicie żeby brać 225/40

Opublikowano

Ja Tak zrobilem

Gesendet von meinem LIFETAB_E10316 mit Tapatalk

Opublikowano

To i ja sie podłączę pod temat. Mam model b7 s line, oryginalne felgi i opony 235/40/18. Sam zastanawiam się właśnie nad zmianą rozmiaru, głównie ze względu na cenę. Nie bedzie problemu aby trochę węższe opony weszły na felgę? Mowa oczywiście o założeniu opon w rozmiarze 225/40/18

Sent from my N5

Opublikowano
To i ja sie podłączę pod temat. Mam model b7 s line, oryginalne felgi i opony 235/40/18. Sam zastanawiam się właśnie nad zmianą rozmiaru, głównie ze względu na cenę. Nie bedzie problemu aby trochę węższe opony weszły na felgę? Mowa oczywiście o założeniu opon w rozmiarze 225/40/18

Sent from my N5

no oczywiście że nie

Opublikowano

ja mam S-line 18" a braciak ten sam wzór ale w 17"

Komfort jest u mnie większy ale po prostu to wina opon, które ma już trochę zajeżdżone i są głośniejsze nic u mnie (jeżdżę na Vredkach Sessanta i są genialne)

do felg 8 cali szerokich tylko i wyłącznie 235/40R18 chyba że ktoś chce się wku...ć że jak zatrze felgę kiedy zdarzy się podjechać na krawężnik - są idealnie zlicowane z rantem felgi a jedynie te z rantem ochronnym nieco wystają i jest to idealne.

można spotkać też felgi 8,5" gdzie 225 opona wygląda nie estetycznie.

Opublikowano

ja tam nie wiem czym wy tam sie sugerujecie :) jezdze na 245/40 i nie ciaga jakos strasznie, ale za to trzyma sie drogi porzadnie, licznik nie oszukuje a i komfort wlasnie wiekszy bo wiecej gumy miedzy felga a asfaltem :) i nei wyobrazam sobie szczeze mowiac jazdy na 225/40, no ale dla kazdego cos innego ;)

reasumujac - moim zdaniem bierz 235/40 tak jak fabryka przykazala, to tez jest wlasciwa szerokosc dla tego rozmiaru felgi - 8J

Opublikowano

Na Choooj mi te lacie :)))

W modelach bez servotronica czuć juz różnice.

235 ma większy indeks nośności który ma znaczenie jak masz hak.

Różnica w trakcji miedzy 225 a 235 jest mniejsza aniżeli różnica miedzy opona michelin a ling-lang :)

Wysłane z hajźla

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi, pytanie tylko czy w razie stłuczki ubezpieczyciel się nie przyczepi do innej opony niż ta co ma homologację. Narazie badam jeszcze rynek i sprawdzam ceny. Pozdrawiam.

Sent from my N5

Opublikowano
pytanie tylko czy w razie stłuczki ubezpieczyciel się nie przyczepi do innej opony niż ta co ma homologację.

:facepalm::stupid2:

:polew::polew::polew:

Opublikowano
Dziękuję za odpowiedzi, pytanie tylko czy w razie stłuczki ubezpieczyciel się nie przyczepi do innej opony niż ta co ma homologację. Narazie badam jeszcze rynek i sprawdzam ceny. Pozdrawiam.

Sent from my N5

Ubezpieczyciel ma dostęp do europejskiego świadectwa homologacji w ktorym są wpisane dopuszczalne rozmiary ogumienia do twojego samochodu.

Mam swoje wydrukowane. Jak znajdę to wkleję hak to wyglada.

Wysłane z hajźla