Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Cyrk z wolnymi obrotami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

chodzi co o czujnik temp cieczy ?? ten 4 pinowy??

Opublikowano

Tak temp. silnika i temp. powietrza zasysanego , pisałem już o tym , jak tego nie posprawdzacie to szukanie problemu mija się z celem , Vag waszym przyjacielem zwłaszcza rano jak silnik dobrze ostygnie :wink: Rano ma pokazywać tyle ile jest na zewnątrz , po odpaleniu temp. silnika ma równomiernie rosnąć , a temp. powietrza zasysanego ma oscylować w okolicach temp. zewnętrznej .

Opublikowano

Ja mam to samo, jak więcej niż -10 to mam obroty 1100 na ssaniu. a jak bedzie -5 to już 1300:wink:

Opublikowano

a dal mnie to juz gowno a nie czujniki . podmienialem itd i dalej d*pa wiec cos tkwi w ECU . Waskivw wypowiadasz sie tutaj i piszesz nam roznie wiec pytalem kiedys z kad idzie wezyk po miedzy wezami od nagrzewnicy??? nikt na to nie umie odpowiedziec .Nie rozumiem tego ludzie maja warsztaty itd i nikt nie jest w stanie odpowiedziec . a druga rzecz jaka mnie rozbraja to jest taka ze silnik jest banalnie prosty a jest czujnik zassysanego powietrza tps krokowy i w sumie potem ECU i skoro wymienilem wszystko pomierzylem itd procz ecu to sprawa w nim chyba tkwi ?? dzis auto stalo 8 godzin pod garazem i odpalilem obroty przy -7 2100 i nie chcialy zejsc w dol , czyli mam rozumiec ze to czujnik?? nie wydaje mi sie . Ecu steruje wszystkim dlatego to pieprzone podcisnienie jest a skoro on steruje i wezyki sa drozne to map sensor w nim jest do kichy z mojego prostego rozumowania sprawa wyglada nastepujaco : trzeba sie dowiedziec co to za map sensor jest i czy jest jakos dostepny ewentualnie jakies zamienniki albo jak go przerobic. A widze ze jedna osoba ma warsztat itd i nie tylko ja ale po telefonach z uzytkownikami forum i dzialu 2.6 v6 ciekawi nas czemu nie zaproponuje pomocy zeby do niego auto odstawic skoro mam do kogos 5-10km:) Pozdrawiam

Opublikowano

Kolego masz na pasku nr. do mnie , widzisz skąd jestem - nie dzwonisz , ale żale na forum wylewasz , nie ładnie. Ja na brak pracy nie narzekam , chcesz pomocy ? Pamiętaj że dawać i się prosić to o jedną rzecz za dużo . Obłożony jestem robotą i próbuję jakoś wam pomóc sprzedając moją wiedzę zdobyta min. użytkując Audi z tymi silnikami , a kilka ich miałem w różnych konfiguracjach . Do sprawy trzeba podejść profesjonalnie , a nie emocjonalnie bo wtedy bardzo łatwo o błąd w postawionej diagnozie .

Silnik jest prosty jak to nazwałeś , a jednak potrafi przyprawić o zawrót głowy , czyż nie ?

Uwierz mi trudniejsze przypadki się ogarniało , ostatnio nawet Audi 90 Q 2.3 20V 7A gdzie nawet diagnostyki nie ma tylko kody migowe i chłopak zadowolony , jak przyjechał auto paliło jedynie 30l /100, a wyjechał sprawnym z AFR 12.5 na wot i spalaniem prawie katalogowym , ale kilka dni się zeszło i trochę złotówek poszło :wink:

Ps. Jeśli nie wiesz dlaczego ludzie mający warsztaty nie proponują naprawy , to CI powiem , auta macie zgrzebane i żeby cokolwiek zdiagnozować trzeba zrobić pełną diagnostykę silnika i osprzętu , a to zabiera bardzo dużo czasu , a klient nie chce za to płacić , Ja akurat lubię takie wyzwania bo dają sporą wiedzę, praca nie jest monotonna i dlatego jestem mocno zajęty :wink:

Pozdrawiam

Opublikowano

i tu masz rację, ale nie wypowiem się dalej. Tak jak ty sam kombinuje, bo u mnie mechanicy to mówią, że tak ma być i tyle. A mi sie z nimi nie chce kłócić bo ja w tym wypadku wiem lepiej. I ku... zaryzykuje i wymienię tego kompa. A nie chce komuś wepchnąć nie do końca sprawnego auta, bo ja taki nie jestem. Że wepchnę z problemem.Wole go rozwiązać i się dowiedzieć co ku... jest grane. Ja pierdziel przy kupnie wszystko było ok, po 2-3 miesiącach nadeszły te szarpania przy dodawaniu i puszczaniu gazu oraz zaniki mocy.

Opublikowano

Nie wylewam żalu. Auta rozgrzebanego nie mam:) Bo dobrze wiem co w nim jest itd. Sam robie wszystko ,tylko nie dziw sie mnie Ty nie mowisz czegos jak wiesz i czekasz az ktos zadzwoni , a widzisz ile osob walczy z tym problemem. Nie raz mialem samochod bardziej skomplikowany i radzilem sobie z nim szybko i dokladnie z pozytywnym rezultatem. Ale tez przyszedl czas na łatwe i niestety dlugo trwale poszukiwanie przyczyny. Wypowiadasz sie u nas w dziale jak zauwazylem ,wiec musisz cos na ten temat wiedziec. Ja wiem ze kazdy czeka az ktos napisze co bylo przyczyna z ktora walczy od lat, i mechanicy ktorzy maja swoje warsztaty robia to samo . Widzisz kazdy napisal to co chciales wartosci itd a odpowiedzi brak... Rozumiem ze masz warsztat itd to uwazam ze jak sie ma firme to sie zacheca ludzi aby przyjezdzali.Pisales o przepustnicy cos itd i odpowiedzi brak ... to nie wiem albo chcesz pomoc albo nie. i tak powiem wprost jestem zawziety i bede szukal az znajde nie poddaje sie i druga sprawa auta nie oddaje do mechanikow bo wiekszosci mechanicy maja manie do tego by rozgrzebywac auta a potem dobrze nie poskladac:)

Opublikowano

a co do sprawdz. vagiem to czujnik cieczy sprawdziłem ok., tylko ten z temp. zasysanego powietrza. Do waskivw. Ten czujnik ma pokazywać zbliżoną temp. do otoczenia na zimnym. TAk. A na ciepłym jaka jest prawidłowa, tzn. jaka powinna być?? Kurde odstawiłbym Ci auto ale za daaleko mam.

---------- Post dopisany at 22:04 ---------- Poprzedni post napisany at 21:59 ----------

dawid_sc, no niestety taka prawda z dzisiejszymi mechanikami. Ja uważam, że w naszym i nie tylko naszym przypadku problem tkwi gdzieś w elektryce. Bo tak jak pisałem poniżej -12 jest prawie ok. A nie bede wywalał na każdą część kasy. Juz doś wpakowałem w mojego czupka kapony. Jak bym miał kogoś sprawdzonego w okolicy dałbym ale nie dam bo to nie ma sensu. Są to typowi mechanicy, a nie ............

---------- Post dopisany at 22:05 ---------- Poprzedni post napisany at 22:04 ----------

a założe się, że jest nas więcej tylko nie każdy się wypowiada, bo ta przypadłość dotyka ogólnie użytkowników z tym silnikiem

Opublikowano

Sony_dark u mnie jest lepiej bo jest dardit i szukamy razem ,dochodzimy do tego wspolnie. zawsze to lepiej jak sa 2 v6 a nie jedna. tez dosc wpakowalem kasy lecz walcze dalej. Do mechanika zadnego auta nie dam. Juz raz Moja dziewczyna pojechala podpiac pod kompa megane bo byl blad z abs i mechanik podpial i stwierdzil ze pompa sterownik czujniki itd koszt 4tys a auto warte 6 tys, tylko jaki to musial byc tepak skoro komp na wykresie pokazl ze prawe koło przednie i jak sie okazalo to pękł pierscien na przegubie od ktorego czujnik odczutuje obroty koszt 32,50zl:) Tacy sa mechanicy . Żeby nie bylo nie mowie o waskivw , tylko z racji oszukiwania ludzi i naciagania ich na kase moje auto nigdy nie zobaczy servisu ani warsztatu samochodowego:)

---------- Post dopisany at 22:12 ---------- Poprzedni post napisany at 22:10 ----------

widzialem inne fora audi to walcza z tym kupe lat . ale odpisal ktos na post w temacie gdzie prowadzi ten wezyk podcisnienia po miedzy wezami nagrzewnicy ze to jest odpowietrznik baku:grin: szkoda ze nie napisal ze ten wezyk pompuje kolo zapasowe :) zeby nie ubylo luftu:facepalm: porazka:decayed:

Opublikowano

wiem to akurat czytałem, bo szukam przeważnie na forach a6 i 100 bo tam więcej jest ludzi z naszym silnikiem. Żeby ktoś choć wrzucił logi prawidłowo działającego auta. Ale to i tak nic nam nie da za bardzo.

Opublikowano

kazdy ma z tym problem i szczerze nie wiem czy jest jakas audi 2.6 co dobrze dziala na sosnowcu u mnie jeden dziadek ma i wlasnie musze go dorwac bo nie raz sie mijam z nim moze jemu bedzie dzialac to vaga w ruch i jazdaa:)

Opublikowano

raz coś wyczytałem, że ten wężyk odpowiedzialny jest za recyrkulacje. Ale nie chcę wprowadzać jakis nowych brednich nowinek. Akurat taka pora roku, ze można sobie tylko w d... pogrzebać takie zimno a garażu brak.

---------- Post dopisany at 22:23 ---------- Poprzedni post napisany at 22:22 ----------

u mnie był jeden kolo ale się wyprowadził :P

Opublikowano

ja mam 3 garaze tylko ze w kazdym stoja auta i sie robi a na swoje to malo czasu i jak robie to na sniegu haha;p dobrze ze glowice zrobilem w garazu . jak cos znajde to napisze cos tam szukalismy dzis z dardit i moze sie uda tulko to zakupie albo znajde w garazu to male modyfikacje zrobie tego map sensora:)

Opublikowano

Panowie zrozumcie że ciężko jest naprawiać samochód przez internet , Ja wam daje wskazówki z mojego doświadczenia , możecie je wykorzystać lub nie . Problem jest złożony bo raz piszecie o podwyższonych obrotach biegu jałowego , a za chwilę że szarpie , a to są inne usterki .

Przepustnice miałem sprawdzić , ale niestety już jej nie posiadam więc nie będę was w maliny wpuszczał i wypisywał jakieś brednie.

Wypowiadam się bo miałem do czynienia z tymi silnikami , ale konkretnej odpowiedzi nie znam , też musiałbym przysiąść i posprawdzać żeby diagnozę postawić .

Co do szarpania najczęstszą usterką jaka jest i występuje głównie jak jest wilgotno to są moduły zapłonowe szt. dwie , powinny być na ścianie grodziowej (tak przynajmniej jest w A6 , A100) , jeden brązowy , drugi czarny , nie do sprawdzenia zostaje podmiana na sprawny, ew. układ WN , świece , cewka .

Temp. powietrza zasysanego podczas jazdy ma się utrzymywać na poziomie temp. otoczenia +- kilka stopni w dół lub w górę . Można czujnik odłączyć na próbę i wtedy silnik będzie pracował w trybie awaryjnym .

Opublikowano

no i czekalismy na takie odpowiedzi :) . Widzisz nie ktorzy dlaeko od siebie mieszkaja nie ktorzy nie i trzeba sobie pomagac. ja jezdze nie kiedy pomoc i zupelnie za free jesli oczywiscie drobnostka a nie cos grubego. i uwazam ze po to mamy to forum i te dzialy zeby wlasnie pisac sobie o np takich rzeczach jak napisales"Co do szarpania najczęstszą usterką jaka jest i występuje głównie jak jest wilgotno to są moduły zapłonowe szt. dwie , powinny być na ścianie grodziowej (tak przynajmniej jest w A6 , A100) , jeden brązowy , drugi czarny , nie do sprawdzenia zostaje podmiana na sprawny, ew. układ WN , świece , cewka ." kolejna rzecz do sprawdzenia :) Dobra Panowie podziekowal za rozmowy ide w kime jutro dzialam dalej:) Pozdro i milego szukania przyczyny. Mam nadzieje ze wieczorkiem cos bedzie wiadomo dalej:):hi:

Opublikowano

Ja nie mam w okolicy drugiej v6 żeby sprawdzić, coś podmienić. Dlatego pytam się was, jak jest u was, a jak u mnie. Bo kogo mam się zapytać...?

Byłem miesiąc temu u jednego dośc znanego mechanika w mojej okolicy, to się kłocił ze mną, że mam przepływkę przy filtrze:decayed: Sprawdził vagiem, że nie ma błędów i mówi "ej i jeździj" bo jest dobrze wszystko... i taka gadka. Na servis mnie nie stać, bo będą szukać 3 dni i fakture na pół wartości samochodu wystawia...

A przypadkiem moduł nie jest przkręcony do filtra powietrza, tak jest u mnie przynajmniej.

Opublikowano

nie masz przeplywki to jest modul zaplonowy!!:D my mamy wlasnie map sensor w ECU o tym co piszemy tam idzie podcisnienie do escu od kolekotra:)

---------- Post dopisany at 22:38 ---------- Poprzedni post napisany at 22:37 ----------

przeplywka jest w 2.8 i 2.4 a wlasnie u nas nie ma;p

Opublikowano

Własnie wiem, że nie mamy, myslał, że to 2.8 aah:decayed:

Opublikowano

Moduł można wykręcić , na noc na kaloryfer i rano do auta , jak szarpania ustaną to wymiana.

Opublikowano

Ja Panowie nie sprawdzę ,bo mam nieszczelność we wspomaganiu, pompa wyje i pieni sie i samochód uziemiony do końca tygodnia:kwasny: A wczoraj zrobiłem wreszcie klimatronik, a tu taka nowośc:facepalm: