Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Analiza logów A4B5 1.6 AHL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Nacieszyłem się swoim samochodem i zaczęły się problemy,otóż standard w 1.6,falujące obroty + bardziej dokuczliwe "nieregularne" przyspieszanie - tzn. ciągnie i odpuszcza -ciągnie etc - szczególnie przy niższych obrotach (2-3k) (mam nadzieję, że w miarę zrozumiale :decayed:) .Nie oczekuje rakiety i sportowego zacięcia od tego 1.6, jednak był trochę żwawszy. Sprawdziłem vagiem, błędów jako takich brak, jedynie " 00787 - Temperature Sensor in Fresh Air intake duct (G89)". I stąd moje pytanie, czy ten czujnik może mieć jakikolwiek wpływ na to co się dzieje?Kolega rozwiązał ten problem jadąc do jakichś "czarodziejów" podłączyć pod komputer, zapłacił 60zł i jak ręką odjał, jednak wiadomo, nie powiedzieli co zrobili bo z tego żyją :) . Dołączam świeże logi, może coś Wam wpadnie w oko.

Log (0 - 018)

Log (1 - 001,002,003)

Log (2 - 004,005,006)

Log (3 - 013,010,011)

Log (4 - 006,007,008)

Z góry dziękuję za pomoc :wink:

Opublikowano

zrób jeszcze raz logi z bloku 1 i 4 osobno kazdy blok .kiedy miałes wymienine swiece ? umyj i zaadaptuj przepustnice .

Opublikowano

Świec od kupna co prawda nie zmieniłem,jutro święto,więc wszystko pozamykane,ale pojutrze postaram się kupić i zmienić dla świętego spokoju. Wrzucam logi

Log (0 - 001,004)

Log (1 - 001)

Log (2 - 004)

Ten pierwszy z jazdy,dodaje gratis, bo pewnie nie wiele powie.Natomiast drugi i trzeci wedle wytycznych oddzielnie :wink:

EDIT:

Dorzuciło mi błędy- pierwszy raz od samego początku - najpierw z dopiskiem SPORADYCZNIE - po skasowaniu pojawiły się znowu:

00537 - Lambda (Oxygen Sensor) Regulation

19-10 - Lower Limit - Intermittent

00520 - Air Mass / Air Flow Sensor (G70)/(G19)

31-10 - Open or Short to Ground - Intermittent

Mozliwe, że to wina świec? Nie spala wszystkiego i lambda odczytuje to jako za bogatą mieszankę?Świece wykręciłem,kolor jest ok,elektrody też,dla pewności zmienię,ale to pojutrze,tymczasem,może jakieś rady?Ewentualnie powody pojawienia się tych błędów?(Przepływka czyszczona sprayem do elektroniki w wakacje,nigdy wcześniej nie pojawiał się ten błąd)

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.:wink:

---------- Post dopisany 07-01-2014 at 14:58 ---------- Poprzedni post napisany 06-01-2014 at 16:53 ----------

Panowie, zmiana świec, kupiłki i palca nie pomogła, zamieniałem też kable. Jakieś inne rady ? Moglibyście mi powiedzieć po logach, czy przepływka i lambda pracują prawidłowo?

Opublikowano

Sonda na jałowych pracuje dobrze, przepływka przy dynamicznym daje dziwne odczyty w jednym momencie 50 a za chwile 80, lpg jest? logi na benzynie były?

Opublikowano

Czysta benzyna, bez lpg. Przepływka tak patrzę, że jest jeszcze z rocznika samochodu, ale jest czysta,właśnie trzymam ją w ręku.Ale też szarpanie na wolnych obrotach nie było by chyba jej winą?

Opublikowano

Może być tez jej winą bo na jałowym wskazuje ok, 1.5 g a jak się nie myle to troche mała wartość, zreszta raz wskazuje 1,5 potem 2,5 bardzo dziwne odczyty, nie wiem poskładaj to jeszcze raz może wtyczka gdzies nie łączyła i zrób jeszcze raz 001+004 chwile na jałowych i dynamicznie.

---------- Post dopisany at 17:23 ---------- Poprzedni post napisany at 17:21 ----------

No i dolot i podciśnienia sprawdzone masz lewizny nie łąpie? bo to też może być przyczyną dziwnych odczytów.

Opublikowano

Przejrzałem wszystko, było ok, odpiąłem przepływkę i jak ręką odjął, wszystko wskazuje na to, że to ona była winowajcą.

Dzięki wszystkim za pomoc w rozwiązaniu ;) Teraz pora szukać przepływki, czyszczenie nic nie pomaga.