Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problemy zwiazne z LPG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam moze ktos podsunie mi jakies rozwiazanie, zalozylem nie dawno gaz i zauwazylem ze kiedy auto przelaczy sie na gaz przy 30 stopniach po wcisnieciu gwaltowniej pedalu gazu na chwile sie dlawi po czym juz jedzie, wraz z nagrzewaniem sie silnika dolegliwosc sie zmniejsza i ustaje kiedy juz wskaznik pokazuje temperature ok 90stopni. Wie ktos moze czego to przyczyna? swiece? zle zestrojony parownik? na benzynie jest ok. Zauwazylem tez problem z odpaleniem auta kiedy zdazy sie ze go udusze. Po wylaczeniu kluczykiem pali normalnie. Dziwna sytuacja.

Z gory dzieki za jakies podpowiedzi:)

Pozdrawiam

Opublikowano

U mnie ta sama sytuacja, moim zdaniem niska temperatura reduktora. No ale nie mam czasu na jeżdżenie za tym i po prostu nie męczę go zanim się nie zagrzeje. Choć czasem to jest wkurzające... Szczególnie jak puścisz gaz a po chwili but, ten sam efekt.

Co do próby zapalenia, to dość jasne, bo jeszcze nie wie na czym jechać i próbuje spalić to co zostało w kolektorze = gaz, a pewnie pali na benzynie. Poczekać moment i zapali ;)

Opublikowano
  • Autor

jest jakas na to rada? da sie cos wyregulowac? duzo jezdze po miescie i to uciazliwe sie staje zwlaszcza kiedy non stop trzeba zmieniac predkosc. co do tego odpalania to sprawdze czy jak poczekam odpali z pierwszego strzalu. Kiedy go odbieralem to wogole nie chcial palic kiedy byl wlaczony gaz. Trzeba bylo go wycheltac odpalil przelaczyc na sama benzyne zgasic i palic tylko z benzyny z wylaczonym gazem. Wina byla w zasilaniu ktore bylo podlaczone pod komputer, po zmianie ze stacyjki pali, glupial komputer. Moze i tym razem tez glupieje. Lipne to troche bo jak mi sie zsunela noga ze sprzegla padl na swiatlach i lipa a kazdy trabi

Opublikowano

masz być może ustawione przelaczanie na gaz zależne nie tylko od temperatury ale również od obrotów (pozorne oszczędzanie na PB), tak mi się wydaje , ja mając tak skonfigurowany gaz odrazu powiedziałbym że bezwzględnie ma się przełączać tylko po osiągnięciu ustawionej odpowiedniej temperatury , a jezeli silnik jest ciepły to start na lpg, wszystko automatycznie , jeżeli dusi sie i zalewa podczas przejscia to zle skonfigurowana instalka, można zmienić próg temp aby przejscie na lpg nastepowało po uzyskaniu wyższej temp, ewentualnie czujnik temp reduktora do wymiany , ustawienie tego to 2 minuty wymiana czujnika 2 minuty regulacja okolo30 czujnik ok 15 pln i spokojne nerwy

Opublikowano
  • Autor

przelacza sie od 30 stopni, od obrotow napewno nie, moze masz racje z tym czujnikiem ale dziwne bo to nowe jest, chyba ze wadliwy parownik kupilem

Opublikowano

jak masz kabel, to sprawdź jaka jest temperatura gazu (nie parownika) w momencie przełączenia, być może gaz jest za zimny i zalewa ci silnik

Opublikowano
  • Autor

jesli masz racje to co z tym zrobic? bo nie ustawie go zeby sie przelaczyl od 90 stopni bo to tez bez sens

Opublikowano

Jaką masz instalacje, od tego może zacznijmy?

Moje KME Nevo pali z benzyny ZAWSZE, ale jak ciepły to za chwile jest gaz, temperaturę mam na 30 stopni bo tyle chciałem na "zimę".

Przestawiałem w połowie listopada bo było 20 stopni no i tym się jeździć nie dało, niby fajnie,że od razu się przerzucał na gaz, ale póki się nie zagrzał efekty jak wyżej.

Opublikowano

Ja mam Stag 4 eco i temp jest ustawiona bodajże od 45 i mogę gazować ile che nie ma temp nie przełączy , a jak ciepły np zgasze ide do sklepu to jak wracam to pali na lpg odrazu , bez sensu na pb zeby w pól sekundy przechodziło na lpg , conajmniej chore , a pozniej dławi się , katalizator szlag trafia bo nie przepalona benka z lpg leca w niego itd, nie grzeb nic odżałuj 30 pln i jedz na regulację i sprawdzenie , chyba że masz na gwarancji to za free oczywiscie, zawsze jak czlowiek się umawia to mówia zę czasu nie maja itp , najlepiej jechać i z biegu to zrobić mówisz co się dzieje i na 90 % zaraz ci auto obskoczą w 5 sec to dla nich dosłownie 2 minuty i 30 pln kasuja easy many , a ty spokojne nerwy masz :naughty:

Ps na instalce pierwszej gen można było dłubać sobie samemu śrubką:polew: , na sekwencji zostaw to gaziarzowi i nawet jak coś by było nie tak to za drugim razem nie skasuje cie za spartolona robote , szkoda silnika na domowe experymenty :whistling:

Opublikowano
przelacza sie od 30 stopni, od obrotow napewno nie, moze masz racje z tym czujnikiem ale dziwne bo to nowe jest, chyba ze wadliwy parownik kupilem

nie wiem co masz za sterownik ale w większości jest coś takiego jak korekty po temp.gazu, korekta temp.reduktora, korekta ciśnienia

Opublikowano
jesli masz racje to co z tym zrobic? bo nie ustawie go zeby sie przelaczyl od 90 stopni bo to tez bez sens

osobiście też to miałem i na razie przestawiłem temperaturę przełączania na 45 stopni i jest ok., po zimie zmienię na 35 stopni

Opublikowano

po zimie bedzie cieplej to i silnik zyska szybciej temperaturę więc trochę to dziwne te wasze przestawianie, no w sumie możnaby zaoszczędzić 1 km na PB:polew: ale wolnoć tomku w swoim domku

Opublikowano
  • Autor

mam nowa instalacje, zalozylem staga 4 qboxa i wtryski hana, jak jest goracy to wszystko ok. Bylem juz z tym u gazownika i bardzo pomyslu nie mial stwierdzil ze wszystko jest ok, zrobil kalibracje i korekty map i podniosl temperature z 25 do 30 stopni i tyle roznicy, wczoraj zauwazylem ze jak sie dlawi to gaz tez jest czuc moze go zalewa. Sam nic nie bede robil tylko pojade do niego i podsune mu jakas rade ktoregos z was zeby to w koncu zrobil. Mowil ze to pierwszy taki jego przypadek jak tu opisuje. Jesli nic nie dadza wasze rady tego gazownika to pojade do innego

Opublikowano

sama temp. nic nie da a jak robił autokalibrację to powinien się jeszcze z laptopem przejechać parę km. i poustawiać na drodze,gazu nie powinno być czuć,podpowiedz mu,że jest coś takiego jak korekty po temp.,ciśnieniu

Opublikowano
  • Autor

Wie ktos moze jaka co jest nie tak gdy auto przy zmianie biegow wolno schodzi z obrotow? im wyzsze obroty tym bardziej uciazliwy problem. cos nie tak z przepustnica?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

witam czy rozwiazal juz ktos ten problem dlawienia sie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam właśnie stałem się posiadaczem A4 B6 2.0 ALT,będę zakładał LPG,

Problem jaki opisujecie występuje w kilku silnikach VAG ,ten problem miałem też w ASTRZE G z silnikiem X14XE wystarczyło zamontować emulator czujnika temp silnika teraz przełącza się na LPG po osiągnięciu 15*C bez najmniejszego problemu.:banan:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Zaden emulator nie jest potrzebny a problem znany od dawna ,od kilku wersji softu staga czy to lpg techa jest opcja zuborzenia dla grupy vw i tam sie ustawia max czas wtrysku temp i do ilu obrotow i to pomaga w 100%

Opublikowano

W astrze z silnikiem X14XE opcja ,zubożenie nas zimnym nie wiele pomagała.

Przymierzam się do instalacji LPG w ALT oby ta opcja tu pomogła.

Mam zamiar zamontować takie podzespoły.

STAG 4QBOX

Wtryski HANA zielone

Reduktor ZAVOLI N lub AC R01.

Macie jakieś fotki z pod maski z LPG w ALT.