Skocz do zawartości
IGNOROWANY

trzeszczenie po wymianie szyby

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Moj problem dotyczy co prawda a6 c5,ale z racji blizniaczej budowy auta i sympatii do tego forum pozwole sobie zapytac tutaj.

Mianowicie - po wymianie szyby czolowej przy niskich temperaturach wystepuje uporczywe trzeszczenie. Pojawia sie ono na nierownosciach oraz pochodzi ze skrajnych punktow deski rozdzielczej,przy szybie czolowej.

Czy mozliwe,ze niefabryczna szyba ( robiona w serwisie carglass w belgii) nie jest taka,jaka byc powinna? Wnioskuje to po tym,ze odstep miedzy krawedzia deski rozdzielczej jest inny posrodku a inny po bokach - tam deska dotyka szyby,na srodku deski jest odstep ok 1mm.

W miejsca,gdzie trzeszczy,po kolei dawalem : podkladki gumowe,smar w sprayu,silikon w sprayu. Bez rezultatu.

Przyczyna trzeszczenia nie jest tez wyjmowana pokrywa podszybia pod maska ( oslaniajaca akumulator i filtr pylkowy) gdyz jezdzilem tez bez niej - to samo. Zreszta jest obklejona tasma materialowa i miejsce jej montazu jest spsikane tez i smarem i silikonem. Takze to odpada.

Zastanawiam sie co mogli uszkodzic podczas demontazu szyby? Czy ma ktos doswiadczenie badz widzial,jakie elementy sa demontowane przy wymianie szyby? Czy plastik,w ktory wchodzi oslona aku i filtra,ten przylegajacy do szyby,jest demontowalny i jak? Po boku szyby od zewnatrz sa listy pionowe - moze tam szukac?

Jest jeden sposob,ktory likwiduje piszczenie - gdy pasazer dopchnie deske do szyby. Moze jakies mocowania puscily i tak naiwania?

Bardzo prosze o pomoc bo to trzeszczenie doprowadza mnie do szalu.

Opublikowano

To nie jest wina plastików, nie wiem jak w C5 ale w B6 występują niedoróbki zw z "miejscami" przy szybie czołowej tzn. wdziera się tam rdza. Ja jak kupowałem swoje B6 to wiedziałem,że miało zmienianą szybę czołową- autko z 2004 roku, a szyba z 2007 :wink:, szyba była wymieniana w serwisie audi (ma znaczki audi).

Zauważyłem, że rok temu właśnie podczas mrozów zaczęła trzeszczeć :kwasny:- myślę, że przyczyną jest, że gdzieś puścił klej bo rdza się dostała i na skutek pracującej karoserii na nierównościach zaczyna trzeszczeć.

U Ciebie może źle oczyścili blachę przed wklejeniem szyby i klej po prostu nie złapał- ja bym pojechał tam gdzie to robiłeś i złożył reklamację.

Ja osobiście czekam do wiosny i jadę ją wymienić w serwisie bo mam odprysk od kamienia na niej- mam ubezpieczenie na szyby.

Mam

---------- Post dopisany at 14:53 ---------- Poprzedni post napisany at 14:50 ----------

Byłem przy montażu szyby czołowej i jedynymi elementami jakie zdejmują to ramiona wycieraczek, ten plastik pod wycieraczkami i lusterko i tyle. Na pewno deski nie ruszają.

Opublikowano

wychodzi na to ze szyba jest źle wklejona być może źle rozlożona masa klejowa reklamować:wink:

Opublikowano

moja tez trzeszczy juz myslalem ze to jakis ewenement takze uspokoiles mnie :decayed: choc tez mnie to denerwuje :kwasny:

Opublikowano

moja też trzeszczy z przodu ale tylko w mrozu - wina podchodząca gdzieś lekko woda która zamarza po nagrzaniu w środku jest prawie ok - w ciepłe dni nic takiego nie występuje. :grin:

Opublikowano

Tak myslalem.

Szyba byla wymieniana z ubezpieczenia,jakis rok temu,w okresie wiosennym. Po wymianie -trzeszczenie. Pojechalem reklamowac. Wymienili szybe,zrobilo sie cieplo,byla cisza.Przyszly chlodne dni obecnie ( nie ma mrozow tu gdzie mieszkam) i znowu trzeszczy.

Na co zwrocic im uwage,zeby dokladnie oczyscili miejsce wklejania? Chyba o tym wiedza,rece opadaja. Chcialem wymienic szybe na wlasna reke w aso audi,ufajac ze tam bede mieli wieksze pojecie ( jestem bardzo zadowolony z Aso Audi w Belgii) ale duzo jezdze po autostradach i srednio raz na rok/ dwa lata wymieniam szybe od kamienia spod tira,wiec nie ma sensu zebym sam za to placil gdy jest ubezpieczenie a nie wiadomo czy nastepnego dnia nie przyjdzie mi wymieniac szyby bo znowu dostane dobrym kamieniem spod brudnego tira.

---------- Post dopisany 31-01-2014 at 00:43 ---------- Poprzedni post napisany 26-01-2014 at 23:01 ----------

orientuje sie ktos jak zdjac plastik,ktory jest zamocowany na szybie pod wycieraczkami?

Opublikowano

Podszybie ?

Opublikowano

Odkręć wycieraczki i delikatnie podważ- powinien wyjść.

Opublikowano
Odkręć wycieraczki i delikatnie podważ- powinien wyjść.

Jeszcze trzeba zdjąć metalowe klipsy które trzymają podszybie

Opublikowano

Jak odkrecic wycieraczki?

Klipsy znajde w ktorym miejscu?

Czy po wyjeciu szyby bede w stanie dostrzec ewentualny blad w montazu szyby? Ewentualnie napsikam tam i zloze od nowa do kupy,zobaczymy czy bedzie poprawa.

W kwietniu robie trase 2x 1300km w dwa dni wiekszosc po autostradach licze ze jakis kamien wpadnie to bedzie nowa szybka i niech pasuja tym razem jak sie nalezy :)

Opublikowano

Moze sie okazac ze wszystko ok.

Opublikowano

Heh, u mnie to samo wymienilem szybkę a ona trzeszczała i strzelała, gosciu powiedzial że do 2 tyg powinno się uspokoić, minął miesiąc jeszcze bardziej się pogorszyło. Oddałem do reklamacji wstawił ją od nowa i teraz jest prawie dobrze mówie prawie bo jeszce czasami zatrzeszczy ale to juz do zniesienia zobaczymy co będzie jak się ociepli moze całkiem ucichnie.

Opublikowano

A wiec nie mam klipsow,badz ich nie widze. Czy moglbym kogos prosic zeby zrobil zdjecie u siebie w aucie jak powinny byc umiejscowione klipsy? z gory dzieki

---------- Post dopisany 16-03-2014 at 16:19 ---------- Poprzedni post napisany 08-02-2014 at 16:50 ----------

A wiec zdjalem schowek troche pojezdzilem i okazalo sie,ze w rezonans wpada metalowa obudowa poduszki powietrznej pasazera w desce :/ a to Ci dopiero,jak to ugryzc?

---------- Post dopisany at 16:20 ---------- Poprzedni post napisany at 16:19 ----------

WP_001024.jpg