elmer80 Opublikowano 14 Lutego 2014 Opublikowano 14 Lutego 2014 Witam! Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to jest że opona asymetryczna "działa" jak trzeba pomimo że kręci się odwrotnie z lewej i prawej strony auta? Chodzi oczywiście o bieżnik opony.
barthek11 Opublikowano 14 Lutego 2014 Opublikowano 14 Lutego 2014 Na moje oko opona asymetryczna kręci sie tak samo i z lewej i z prawej,- odwrotnie będą sie kręcić tylko asymetryczne kierunkowe (dlatego są lewe i prawe)
Fido Opublikowano 14 Lutego 2014 Opublikowano 14 Lutego 2014 Gdzieś już o tym dyskutowano, niestety postów ni jak znaleźć nie mogę.
Dev Opublikowano 14 Lutego 2014 Opublikowano 14 Lutego 2014 asymetryczna opona nie ma takiego samego bieznika po obu stronach http://www.felgi-opony.com/images/media/Aktualnosci/314/314_2_opony_letnie__asymetryczne.jpg
BartekWSH Opublikowano 14 Lutego 2014 Opublikowano 14 Lutego 2014 Kręci się tak samo Nie ma takiego samego bieżnika ale zakłada się tym samym wzorem na zew/wew. Na oponie asymetrycznej pisze inside i outside. tak będzie po lewej stronie a tak po prawej
elmer80 Opublikowano 15 Lutego 2014 Autor Opublikowano 15 Lutego 2014 Też właśnie szukałem informacji i są tylko zachwalane że lepsze trzymanie boczne no ale... jakby nie było bieżnik jest w drugą stronę i jak to się ma do opony kierunkowej która musi kręcić się do "przodu" aby właściwie odprowadzać wodę i nie tylko. ---------- Post dopisany 15-02-2014 at 09:28 ---------- Poprzedni post napisany 14-02-2014 at 21:19 ---------- Kręci się tak samo Nie ma takiego samego bieżnika ale zakłada się tym samym wzorem na zew/wew. Na oponie asymetrycznej pisze inside i outside. tak będzie po lewej stronie http://oi57.tinypic.com/2m2to5c.jpg a tak po prawej http://oi58.tinypic.com/9kzfbl.jpg No jak tak samo jak skosy naciec idą odwrotnie. Bieżnik ten sam ale opona odwrócona kręci się inaczej. To że outside to ja wiem...
BartekWSH Opublikowano 15 Lutego 2014 Opublikowano 15 Lutego 2014 Chodzi i o to że kręci się tak samo - bieżnik na krawędzi opony jest po obu stronach osi na zew.
elmer80 Opublikowano 16 Lutego 2014 Autor Opublikowano 16 Lutego 2014 Chodzi i o to że kręci się tak samo - bieżnik na krawędzi opony jest po obu stronach osi na zew. Tak jest na zewnątrz ale... biorąc pod uwagę zdjęcie które wstawił DEV jedna z kostek bieżnika jest w kształcie litery L i teraz jak opona będzie z drugiej strony to ta kostka odwrotny będzie miała kontakt z podłożem. Łatwo to sprawdzić toczac koło np po piasku. ---------- Post dopisany at 12:39 ---------- Poprzedni post napisany at 12:37 ---------- Wiem że to trochę bicie piany bo w końcu producenci za wielką kasę to wymyślają itd ---------- Post dopisany 16-02-2014 at 12:16 ---------- Poprzedni post napisany 15-02-2014 at 12:39 ---------- Na ponizszym zdjeciu widac dokladnie ze asymetryczna opona inaczej pracuje z nawierzchnia
Rekomendowane odpowiedzi