Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

AJM montaż kpl. sprzęgła z AVF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skrzynia 6 biegowa jest za delikatna do 1masu. Po wykresie to sprzęgło nie ma prawa się ślizgac po 12 tysiącach.... prędzej cos się do niego dostało np olej...

Opublikowano
  • Autor

Ale Valeo proponuje taki zestaw (jednomasa zamiasta dwumasy) jako zamiennik. a ja słyszałem z kolei, że skrzynie 5 biegowe są mniej wytrzymałe.

Opublikowano

Do tej mocy co pokazałes to Ci fabryczne sprzęgło nawet dosc długo pociągnie, miałem znaczniej wiecej i seryjne AFN dało rade na jakieś 70tys bez uślizgów

Opublikowano
  • Autor

Kowi jak widać z moich wcześniejszych wpisów, standardowy zestaw nie wytrzymał. co więcej padła mi skrzynia. Pomysł jest taki, żeby włożyć większe sprzęgło, a do tego potrzebuję skrzyni 6 biegów, bo w dzwon od 5 biegowej nie wchodzi 240 mm. tylko nie wiem skąd przypuszczenia co u niektórych, że skrzynia 6 biegowa jest słabsza, skoro pakowali ją do AVF`a, AKN`a, AKE - czyli aut z seryjnymi mocniejszymi silnikami. Do tego producent Valeo proponuje w standardzie zestaw do zamiany koła dwumasowego, kołem jednomasowym.

Powtarzam jeszcze raz. Zestaw standardowy od razu po zamontowaniu, wykazywał braki przy moim wirusie. Tzn. na 3 i 4 biegu przyśpieszając z dołu wpadał w lekkie wibracje. Stare koło dwumasowe prawdopodobnie padło też ze starości, ale trudno to jednoznacznie stwierdzić.

Zestaw nowy zamontowany, to dedykowany do AJM/AWX zestaw LUK`a.

Opublikowano

to co valeo proponuje... to tym bym sie tym nie sugerowal, bo sama cena za jednomasa jest bynajmniej smieszna - ok tysiac zlotych, gdzie NOWY jednomas od starszych aut w ASO kosztuje nieco ponad 6 stowek.... a to przeciez to samo, nie mowiac o uzywanych kolach ktore tez sie przeciez nie zuzywaja wiec bez roznicy czy wsadzamy nowe czy stare...

zrywka - chodzi o jednomas w 6 biegowce, gdzie miales seryjnie jednomas i skrzynie 6 biegowa?

ogolnie to jest to dla mnie juz drazniacy temat - sprzegla.... nie mowie ze wszyscy ale wiekszosc ludzi bije piane, dopytuje sie jakie mocne sprzeglo zalozyc kiedy znaczna wiekszosc z nich nie planuje (a nawet jesli planuje to rzadko realizuje ten plan) w aucie nic wiecej jak tylko program gdzie seryjne nawet juz lekko zatyrane sprzeglo z jakims przebiegiem da sobie rade.... naprawde nawet po programie seryjne sprzeglo, tym bardziej nowe DA sobie rade... i nie bedzie sie bardzie zuzywalo niz to "mocniejsze", nawet bedzie lepsze bo nei narazi innych elementow napedu na nadmierne zuzycie

to tyle ode mnie :)
to samo bylo w temacie tomka o jednomasie... ile to osob sie dopytywalo... ale moze garstka, kilka z nich zdecydowalo sie na tego jednomasa na mocnym docisku... ale kolejne zapytania co strone/dwie ciagle wracaja... te same...

Edytowane przez pioteros

Opublikowano

temat sprzęgła do skrzyni 5 biegowej został rozwiązany i zamknięty to co założył Dev jest dobre, ale jak widzisz tutaj ludzie szukają alternatywy dla skrzyni 6 biegowej gdzie jak wiadomo ten patent nie podchodzi pozatym sam pisałeś o utracie komfortu na jednomasie typu drgania etc.. jesli temat Cie drazni to po co zaglądasz ? :) oszczędź sobie nerwów :)

Edytowane przez Imhotet

Opublikowano

Drażni mnie bo robi się śmietnik na forum...

Co do 6 biegów są przecież alternatywy może nie oparte na jedno masie ale mocnych sprzeglach które bez problemu przeniosa 400km i 500nm wiec po co tez się bawić w rzezbienie

• 2 miesiące temu...