Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

spalanie 6,9l na 100 km czy to mozliwe ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zostaje wiec tylko zobaczyc co VAG pokaze.

Opublikowano

Więc właśnie jak jest tu ktoś z opolskiego i ogarnia VAG-a to można coś podziałać. Sam jestem ciekawy czy rzeczywiście nie ma u mnie tej opcji czy tylko mi tak powiedziano...

Opublikowano

We Wro nie ma problemu ;)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

witam wszystkich,

nie wiem jak to robicie, ale u mnie spalanie nie schodzi ponizej 8,5l na 100km, przy predkosci 140km/h na autostradzie, przy spokojeniej jezdzie. Przy 160km/h mam spalanie ok 9,5 l. W cyklu miejskim ok 10l. Podczas dynamiczniejszej jazdy ponad 10l. Zastanawiam sie nad sprzedaza auta,poniewaz uwazam to spalanie za zbyt wysokie. Chyba ze z autem cos nie tak, ale bledow nie mam, silnik pracuje spokojnie.....

Opublikowano
witam wszystkich,

nie wiem jak to robicie, ale u mnie spalanie nie schodzi ponizej 8,5l na 100km, przy predkosci 140km/h na autostradzie, przy spokojeniej jezdzie. Przy 160km/h mam spalanie ok 9,5 l. W cyklu miejskim ok 10l. Podczas dynamiczniejszej jazdy ponad 10l. Zastanawiam sie nad sprzedaza auta,poniewaz uwazam to spalanie za zbyt wysokie. Chyba ze z autem cos nie tak, ale bledow nie mam, silnik pracuje spokojnie.....

DIESLEM ????????????????????? :shock3::shock3::shock3::shock3::shock3::shock3::shock3::shock3::shock3::shock3::shock3::shock3::shock3::shock3::shock3:

Opublikowano

sorki, chodzi o 8K,2009 rok,przebieg 145tkm, 1,8TFSI,

Opublikowano
witam wszystkich,

Tez zachodzę w głowę jak to koledzy oszczędnie jeżdżą :co: To moje drugie auto i trzeci silnik 2.0T. Wszystkie zużywają m/w tyle samo. Cuda panie, cuda...

Opublikowano
witam wszystkich,

Tez zachodzę w głowę jak to koledzy oszczędnie jeżdżą :co: To moje drugie auto i trzeci silnik 2.0T. Wszystkie zużywają m/w tyle samo. Cuda panie, cuda...

Ale mówimy o trasie czy mieście?

Trasa okolice 7,5 - 8

Miasto 13 :grin:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Jak na razie u mnie 3 tankowanie. Samochód kupiony z przebiegiem 31500km. Manual i Avant. Pierwsza jazda z Warszawy do Poznania na autostradzie 140-160 spalanie 8,1. Drugie tankowanie i jazda podmiejska i miejska 7,5l/100. Teraz pokazuje mi 7,1 litra na 3 baku.

Zaobserwowane - jako długoletni kierowca różnych diesli ( TDCI, TDI a obecnie służbowo F31 320d) z przebiegami ok 45-60 Tkm rocznie, musze powiedzieć że można tym silnikiem jeździć jak TDI i wtedy spalanie wiele od TDI nie odbiega. Problemem jest że silnik bardzo szybko wchodzi na obroty a się tego nie odczuwa i wtedy zaczyna palić 1-1,5 litra więcej. Na autostradzie zawsze będzie palił o tyle więcej.

Obecnie służbowo śmigam BMW 320d 184 Km z 8 biegowym automatem i porównuję spalanie do tego auta. Jak już wyżej wspomniałem jadąc audi jak BMW i zmieniając tak biegi jak to robi automat to schodzę do różnicy ok 0,3-0,5 w ruchu podmiejskim i miejskim. I nie mówię tu o jeździe dziadka - jazda spokojna i płynna ale też z wyprzedzaniem na 2 i 3 do 140 km/h w obu przypadkach. BMW ma włączoną funkcję toczenia więc po zdjęciu nogi z gazu jakby wysprzęglało ale jednocześnie następuje odcięcie paliwa do silnika. Efekt - po zdjęciu nogi z gazu auto prawie nie hamuje silnikiem i dużo dłużej wytraca prędkość. W Audi musiałbym wrzucić wtedy na luz, czego nigdy nie robię z wyjątkiem postoju na światłach.

Najmniejsze spalanie dzienne na odcinku 20km to 6,2 litra

Porównując Audi do mojej poprzedniej służbówki czyli passata B6 2,0 TDI CR 140 to dużej różnicy w spalaniu nie ma. Passat palił ok 0,5 litra więcej niż BMW. ale za to przyjemność z jazdy dużo większa. :grin:

Pamiętajcie ze to silnik CJEB

Pozdrawiam

Opublikowano
Chciałbym zapytać właścicieli na jakim poziomie kształtuje się u Was w serii spalanie przy tym silniku. U mnie po mieście wychodzi około 12, to standard? czy dosyć wysoko?

Niby TFSI powinno palić mniej niż 1.8T, ale z prawdą to nie za dużo ma wspólnego...

1> FIS w tej chwili 12,3 ALL TIIME - mam BEXA'a i go uzywam :wink: (lekko zaniża względem tankowania, pewnie coś 0,3-0,4 litra/100, nie chce mi się tego regulować)

2> W mieście w tej chwili (lato) raczej ~13,5, zimą na odcinkach dom-robota-przedszkole-dom ~15

3> W trasie 120-140 w 3 osoby z jakimś bagażem ~9, jak się chwilami bujam ponad 160-200+ to już 11-11,5 -> Spalania rzeczywiste - zawsze leje pod korek i kasuje dzienny w ten sposób zbierając sobie statystyki

---------- Post dopisany at 12:17 ---------- Poprzedni post napisany at 12:15 ----------

Witam :wink:

Mam podobne pytanie jak Kolega a mianowicie, Moje a4 b6 avant quattro 1.8T 163KM 2004r. na wskazaniach Fis wykazuje spalanie na poziomie 12-15l ,litrazuje go cały czas i juz lekko zwariowałem bo tankując 9.5 L Benzyny 98 przejade ok 60 km w cyklu mieszanym .....czy jest to normalne spalanie??? a zaznaczam że jadę jak emeryt bo już nie wiem co sie dzieje jednoczesnie tracąc przyjemnosc z jazdy...:slina: Trzy dni temu wymieniłem Sonde lambda na oryginał Bosch bo swiecił mi sie czek na Fisie ,po wymianie zniknoł błąd ale spalanie - naiwnie mając nadzieje sie nie zmieniło ....Jezdze nim od miesiąca są w nim opony zimowe Falken 235/45/17 ....!!!!- ktos chyba zaszalał ....ale czy ma to większe znaczenie na spalanie ??? Jak jest z tym spalaniem ,może cos nawala albo jest do wymiany ,prosze o pomoc albo sugestie ,lub przekierowanie na odpowiednie tematy Forum....

Dziękuję i pozdrawiam....:wink:

j/w - nie widzę w tym nic nadzywaczajnego jak na 1.8T w Q

Opublikowano

Klubowicze macie duże spalanie w porównaniu z moim. Przejechalem od wyzerowania 1500km by sprawdzac systematcznie spalanie.. Spalanie na Fis wynosi 8.4 l 50/50. A manualne sprawdzanie przez tankowanie zawsze 20l , wychodzi w granicach 7,7l /100km.. Pozdrawiam miłośników 4 kółek.

Opublikowano

Jak trasa to ok. Zapraszam do Wroca to spalanie wykręcisz w godzinach szczytu tez ładne ;)

Opublikowano

A Czy to prawda multitronic pali mniej od manuala przy spokojnej jeździe?:eusathink:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Powinien a jak jest w praktyce to raczej prawdy się dowiesz bo ilu ludzi tyle opini, stylów jazdy, różnych setupów w autach itp

Opublikowano
Powinien a jak jest w praktyce to raczej prawdy się dowiesz bo ilu ludzi tyle opini, stylów jazdy, różnych setupów w autach itp

Wiem:wink:

Jednak Bardziej się pytałem o teorię :eusathink:

Opublikowano

Ja w swoim 1.8TFSI multi 160KM najmniej uzyskalem 5.9 l/100 jadac 80km/h i zaliczajac pare postojow na czerwonym. Srednia z 800km w stylu mieszanym i zaliczonym dosyc dlugim korkiem wyszla 8.3l/100. Auto mam od niedawna ijestem zadowolony ze spalania. Przesiadka z diesla udana i mam nadzieje, ze tak zostanie.

Tankuje tylko 95 na bp. W trybie S spalanie to juz inna bajka ale tez przyjemnosc z jazdy super. Na P spala okolo 1l/h a na D na swiatlach okolo 1,5l/h.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

U mnie po programie i wymianie kolektora spalanie spadło do 11 na mieście i 8 w trasie:) oczywiście przy jeździe w granicach rozsadku;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie u mnie auto w serii przebieg teraz 36 tys mil czyli 58 tys km - Spalanie na FIS - Trasa 6.4/6.5L np jak jeżdzę na lotniska czyli około 150 km w 1 stronę przy korkach ale jazda tak na 6 biegu do 120 na tempomacie max , co do miasta to wynik z fisu 8.8L dosyc duzo ale trasy mam znowu bardzo krotkie bo do pracy okolo 2-3 km ,, przedszkole 1-2 km to wszystko raz / 2 razy dziennie i korki i motor nie rozgrzany jak wiadomo ale tragedii nie ma chociaz moje wczesniejsze b7 2.0 tfsi mniej palilo na miescie niz ta b8 ale zadowolony ogolnie jestem z wyniku z trasy , mysle ze przy jezdzie okolo 90 km/h mozna zejsc ponizej 6.0L :) pozdrawiam

Opublikowano

Średnia z całego baku liczona z tego samego dystrybutora do pierwszego odbica + pełnej złotówki wyszła 7,3. 25% miasto, 65% nieautostradowo, 10% autostradowo i to mocno autostradowo :)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

U mnie minimalne spalanie jakie uzyskałem przy spokojnej jeździe to 5,8l/100, teren pagórkowaty.

Po prostej przy małym ruchu prędkość 80-110 w tym 30km autostrady daje wynik ok 6,1l/100

Natomiast normalna jazda na trasie to ok 7 litrów.

Miasto ok 10.