Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie klocki i tarcze hamulcowe do Audi A4 B8?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
31 minut temu, Emejcz napisał(a):

Jak czujesz bicie nawet bez ostrego hamowania szczególnie jak tarcza się rozgrzeje to raczej nie ma to związku z wielkością hamulców.

Oczywiście ma związek - mała i cienka tarcza przy mocniejszym hamowaniu dużo bardziej się nagrzewa, przez co krzywi się i potem pojawia się bicie. Pominę juz nieprawidłowy montaż, krzywe piasty itp.

Jak koło Cię ogranicza to bym szedł zakładając większy przód 356x34 - spokojnie wchodzi w 17".

Za tarcze oe nie ma co przepłacać - miałem i różnicy nie było w stosunku do Zimmermanów. Najwazniejszy jest sam klocek, obecnie mam Galfer fdhp 1050 i fajnie to hamuje.

Przy 356 miałem klocki ferodo i też dawały radę ale mocne pylenie wkurzało mnie trochę

Opublikowano
W dniu 28.10.2024 o 11:00, audicoman napisał(a):

Jak koło Cię ogranicza to bym szedł zakładając większy przód 356x34 - spokojnie wchodzi w 17".

Nie byłbym taki pewien. Przy 345 mam max pół cm luzu.
Wysyłał mi kiedyś rsdziadek foto, że 356 się ocierały o odważniki na 17" i wydaje się to jak najbardziej możliwe.

Opublikowano

nie kazda 17-ka "obsłuzy" 356mm

wszystko zalezy od wypełnienia felgi

Opublikowano

Akurat miałem ori 17 w c7 pod 356 i nic nie ocierało ale to już zależy od budowy felgi. 

Screenshot_2020-01-06-20-47-34-124_com.android.chrome.jpg

Opublikowano

A ja ostatnio montowałem 312tki do B6 pod 16" felgi....   nie pykło...

:polew:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

Audi B8.5 2016r, aktualnie przód 314mm, chciałbym zrobić swap na hamulce z S4 345mm.

Zaciski ogarnąłem ale patrze na tarcze na AutoDocu i są dwa typy tarcz do wyboru, na przykładzie Brembo:

produkcja auta do 06 / 2011 -------- 09.B039.1X (link)

produkcja auta od 07 / 2011 -------- 09.B970.1X (link)

odpowiednik aktualnej tarczy:  09.A820.1X (link)

Zimmerman i inne marki podobnie rozdzielają tarcze na te lata produkcji

oprócz tego ze grubość różni się o 0.5mm, co raczej nic nie zmienia, jest jeszcze jedna różnica:

wewnętrzna średnica powierzchni styku z klockiem w 09.B970.1X to 214mm,

a w przypadku 09.B039.1X jest to 218mm - czyli bierznia tarczy jest 2mm "chudsza"

ma to jakieś znaczenie czy po prostu brać tą tarcze która tańsza?

z tego co wiem to ani zaciski ani klocki się nie zmieniły w połowie 2011r, więc nie wiem skąd ta różnica

Edytowane przez 46lukasz

Opublikowano

Nie kombinuj, tarcza ma być gruba na 30mm

Opublikowano

no i wszystko jasne, dzieki

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie 2.0T Quattro CPMB (w rozkodowanym vinie niby 1lb pokazuje)klocki Ferodo FDB4044 na przód i FDB4050,będą odpowiednie ? 

Opublikowano

Jo

Opublikowano

Pany widzę każdy leje płyn ate typ 200 ale producent nie zaleca jego do samochodów z abs i esp, zaleca znowu ate sl-6 bo jest też sportowy ale pod abs i esp,ktoś doradzi bo mam taki i taki 

Opublikowano

Daj SL6 i z bani

Opublikowano
2 minuty temu, Dev napisał(a):

Daj SL6 i z bani

Bo właśnie wrzucam heble i mówisz będzie lepiej z sl-6 niż z typ 200? To i to leży a zależy mi żeby była igła bo to ma hamować tak jak należy :) 

Opublikowano

I bedzie

Opublikowano

Jakiej firmy tarcze i klocki wybrać? Lubię dynamiczna jazdę ale jeżdżę tylko w weekendy po mieście a daily jeździ żona do pracy trasa z miasta do miasta.

WAUFFAFL4EN017777

W najbliższym czasie będzie robiony soft a hamulce póki co muszą zostać ORI więc szukam coś co będzie dobrze hamować bez swapu zacisków na większe ?

Opublikowano

to najpierw lepiej hamulce a potem soft

tutaj już nie jeden sie zdziwił

Opublikowano

Tak czy siak to polecisz z jakiej firmy brac tarcze? Ostatnio Ate i inne topowe marki spadły z jakością i jest wielki dylemat. Slyszal ktoś opinie o marce Black Diamond ? ?

Opublikowano

Załóż cokolwiek, podstawa to prawidłowy montaż

Opublikowano

czy zaciski z S4/S5 pod tarcze 345mm to jest to samo co z Q5 pod tarcze tego samego rozmiaru?

Wygląda na to ze zaciski identyczne tylko na tych z Q5 nie ma plakietki z logiem S

numery części tez takie same tylko literka na końcu inna

Opublikowano

zrób zdjecia