Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Oznaczenie sprężyny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Pękła mi sprężyna z tyłu , oznaczenia na niej to zielony i niebieski. Mam możliwość zakupienia używanej z jedną białą i 4 zielone . Duża różnica jest miedzy nimi? Sprawdzałem w etce ale nie znalazłem takich oznaczeń ;/

Opublikowano

Ta biała w etce funkcjonuje jako srebrna - z pamięci wydaje mi się że to będzie do 1Be

Opublikowano

w bagażniku na nalepce pisze 1BA , a w etce nie moge znaleźć takiego oznaczenia Faken ;/

Opublikowano

W etce ( nie mam oryginalnej tylko te ogólnodostępne) nigdzie nie widać żeby było oznaczenie zielono/niebieskie więc albo to brak w etce

albo masz sprężyny z innego auta włożone.

Tak czy tak sprężyny po obu stronach na danej osi muszą być identyczne bo to element Twojego bezpieczeństwa i nie ma sensu sprawdzanie np. które są do siebie "podobne" bo nie są.

Rodzaj sprężyny w zależności od typu zawieszenia (1BA ....1BE) jest wprost podany dopiero dla modelu 1998 powyżej VINu 8D-W-006 471>>* tutaj Audi A4/Avant 1998 .

Można z tego skorzystać bo czy 97 czy 98 oznaczenia sprężyn są podobne.

U Ciebie 1BA (standardowe zawieszenie) + SEDAN + AFN = to chyba oznaczenie srebrno/zielone

Opublikowano

Dzięki Wielkie :) kolega z forum ma dokładnie takie jak napisałeś wyżej także biore. Dzięki wielkie za informacje :)