Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Poprawne podłączenie filtra paliwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam dziś wymieniałem filtr paliwa który u mnie ma cztery końcówki na przewody i zdziwiło mnie jego połączenie

WK720/5 MANN-FILTER CENA 82 PLN FILTR PALIWA AUDI A4 Filtr paliwa AUDI A4 1.8T QUATTRO 11/00-03/09 na Bazarek.pl

na foto króćce od strony C u dołu to środkowy zasilanie a ten boczny przelewowy a króćce u góry to środkowy oznaczony G przelewowy a boczny oznaczony F to zasilanie listwy z wtryskami czy u mnie jest filtr prawidłowo podłączony ? bo trochę mnie to zdziwiło :co:

Opublikowano

Tam się tego inaczej chyba nie da podłączyć. Te końcówki są różnej grubości. Jakby było coś nie tak to byś nie jechał :P

Opublikowano

Nie wiem czy pomogę, ale może rozwieje to Twoje wątpliwości:

Opublikowano
  • Autor

a dzięki czyli było i mam podłączone dobrze identycznie jak na filmiku

• 2 lata później...
Opublikowano

jeszul - dzieki za film , u mnie na odwrót podłączyli filtr paliwa "mechanik"  albo jego praktykanci.. 

W skrócie:
zamienione przewody przy filtrze - niebieska zawleczka z czarną zamieniona miejscami (od pompy i od EVAPa) spowodowały wylewanie się ciurkiem paliwa przez Prawe przednie nadkole - lało się z filtra węglowego po uszkodzeniu przez nadciśnienie filtra paliwa marki BOSCH - cały proces uszkodzenia filtra paliwa trwał jakies 2 tygodnie - wczesniej nic się nie działo bo w baku była prawie rezerwa. Rozerwało go w srodku po zatankowaniu do 3/4 baku....

Piszę tą historyjkę poniżej aby nakierować innych Audi a4 b6 1.8T AVJ - założony filtr BOSCH Made in CHINA - F026403016
Jak naprawiać to komplet - zgodziłem się na wymiane filtra paliwa bo od 80 000 nie był ruszany.

Auto jeździło (na LPG)  niecałe 2 tygodnie stąd  podczas jazdy problemów PB95 nie zauważyłem

1.było 1/4 baku ze zamienionymi przewodami.
2 .Jak kiedyś na strzała tak teraz za 3, 4 razem palił
3. Robiło się nadciśnienie w baku - zawsze po odkręceniu
4. Czuć benzynę w samochodzie a tym bardziej na zewnątrz

Zaczeło się po zatankowaniu auta .. do 3/4 baku
Dzień przed całkowitą awarią filtra paliwa (nic o przewodach zamienionych nie wiedziałem)  auto nawet jadąc na LPG w pewnym momencie nie reagowało na mój pedał GAZU. Poprostu się toczyło - zero błędów w ECU .. nic .. no i po kilku sekundach Audi się opamiętało ... dojechałem po pół minuty do celu , zgasiłem je i koniec ... rano kręci i nic.

Zero cisnienia na listwie,  a przy nadkolu plama paliwa. Trzeba jakoś dojechać do mechanika - odpaliłem na Gazie .. w ciągu kilku sekund miałem wylane benzyny pod całym samochodem.
Butelka 1,5 litra przyłożona do wężą "odpowietrzenia" EVAP/układu odzyskiwania oparów paliwa (filtr węglowy) i zapełniła się po przekręceniu kluczyka 5 razy.

Aktualnie u innego mechanika założony nowy filtr paliwa MANN WK 720/6 made in Germany - przełożenie przewodów nic już nie pomogło.

Opublikowano

Czyli to może być problem który ja w temacie poniżej. Bo od filtra idą 2 wężyki jak na filmie A mam taki jeden krótszy bez żadnego złącza i to pewnie to odpowietrzenie. I tym ucieka benzyna zaraz jak tylko dam na zapłon i pracuje pompka. Możesz spojrzeć czy tym Ci uciekalo? Zrobiłem około 700 km na nowym filarze chyba Mann. I tego samego dnia założony był gaz. 89737204775030d530b0357023cecea0.jpg

Wysłane z mojego E6653 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Dnia 3.05.2017 o 08:56, malina767 napisał:

Czyli to może być problem który ja w temacie poniżej. Bo od filtra idą 2 wężyki jak na filmie A mam taki jeden krótszy bez żadnego złącza i to pewnie to odpowietrzenie. I tym ucieka benzyna zaraz jak tylko dam na zapłon i pracuje pompka. Możesz spojrzeć czy tym Ci uciekalo? Zrobiłem około 700 km na nowym filarze chyba Mann. I tego samego dnia założony był gaz. 89737204775030d530b0357023cecea0.jpg

witam

przejechałem 200km i samochód mi zgasł.

dokładnie w tym samym miejscu leje mi paliwo po wymianie filtra paliwa firmy knecht ( made in china jest na filtrze...). Przewody przy wymianie wymieniałem jeden za jeden i są dokładnie tak jak na filmie.

nie mam pomysłu co teraz.

-filtr paliwa do wymiany / reklamacji ?

- gdzie może leżeć problem ?

pozdrawiam

Jakub

Opublikowano

U mnie problem leżał w filtrze paliwa. Najprawdopodobniej źle podłączony ale mechanik się nie przyznał. Założony Knecht teraz jest od 500 km ok. Wcześniej był Mayle czy jak to się pisze. Wymień filtr i będzie ok

Opublikowano

no ok ale u CIebie tez leciało i wymieniłes filtr i jest nrazie ok ?

a co z tym filtrem z weglem od oparów ? bo jak tam przelewało sie paliwo to w takim razie on tez bedzie do wymiany ?

Edytowane przez kubagural

Opublikowano

Wymieniłem i jest ok. A o tym drugim co piszesz to nawet nie wiedziałem że jest taki i nie był wymieniony. Jak będziesz wymieniać daj znać gdzie on jest w ogóle to może dam radę sam to zrobić.

Opublikowano

Ten filtr z weglem jest gdzies pod prawym blotnikem przod. Dzis moze mi sie uda wymienic filtr paliwa to dam znac.

Opublikowano

No i ch.... Znowu to samo i znów 20 km od domu. Nie mam zielonego pojęcie co jest 2 filtr. Może pompa paliwa daje za duże ciśnienie i wypierdziela regulator w filtrze. Bo założony zamiennik pompy. Padła około miesiąca temu. Czy może coś po założeniu gazu jest zje.....ne. Teraz znów bez auta i kasa idzie. Ale musiało coś się dziać już bo po południu musiałem trochę pokrecic żeby odpalił.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

tydzień temu wymieniłem filtr paliwa na ori i jak narazie jeździ. Porównując jak chodzi filtr ori a chinol knechta to niebo a ziemia. chinol od samego początku piszczał a ori cichutki. Cenowo też nie ma tragedii dwie stówki.

• 1 rok później...
Opublikowano

Koledzy czy buczenie filtra paliwa może mieć związek z podłączeniem przewodów?

Opublikowano

ktos cos??

• 2 lata później...
Opublikowano

Odkopię trochę kotleta (najwyżej usuną), ale też rozkminiałem jak podłączyć te przewody, bo wszystkie wyglądają tak samo. U mnie jest akurat 1.8T Quattro, 4 króćce z regulatorem ciśnienia. Rozkminiłem po swojemu jak się nie pomylić :)

Wiadomo, że tył filtra (od tylnej strony samochodu) ma mieć oznaczenia VL i RL, a przód filtra (od przedniej strony samochodu) to oznaczenia MOTOR + E. Wiadomo też, że strzałka ma być skierowana w stronę silnika (przodu samochodu). A co z wężami, które wyglądają tak samo? Posłużę się zdjęciem i jego "swojskim" opisem tak żeby zrozumieć.

filtr.jpg

1. wąż który idzie do góry nad filtrem - RL

2. wąż, który zawija się pod filtrem i idzie w dół, prawie dotyka tylnej strony filtra - VL

3. wąż, który idzie prosto do silnika - MOTOR

4. wąż, który idzie do silnika, ale zawija się też do tyłu filtra i niejako łączy się z drugim wężem - E

Mam nadzieję, że ten prosty opis jakoś Wam pomoże, bo sam rozkminiałem trochę z tymi wężami, które wszystkie wyglądają tak samo. Niektórzy twierdzą, że nie da się inaczej podłączyć niż przewidziała to fabryka, ale były przypadki gdzie ludzie podłączali nieprawidłowo :)

Edytowane przez artroskk

Opublikowano

Na pewno pomogłeś potencjalnie wielu użytkownikom tego silnika, bo faktycznie zdarzały się przypadki nieprawidłowego montażu.

Można też przed rozpięciem zrobić sobie fotę, wtedy o pomyłkę ciężko....

Opublikowano
10 minut temu, AndrzejK. napisał:

Można też przed rozpięciem zrobić sobie fotę, wtedy o pomyłkę ciężko....

:thumbup1:

Opublikowano

Tylko coś widzę, że zdjęcie się nawet nie załadowało... Ale potem na kompie z nim powalczę :)

W razie czego, fotka powinna już trybić :)

Edytowane przez artroskk

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 7.05.2021 o 16:43, artroskk napisał:

Odkopię trochę kotleta (najwyżej usuną), ale też rozkminiałem jak podłączyć te przewody, bo wszystkie wyglądają tak samo. U mnie jest akurat 1.8T Quattro, 4 króćce z regulatorem ciśnienia. Rozkminiłem po swojemu jak się nie pomylić :)

Wiadomo, że tył filtra (od tylnej strony samochodu) ma mieć oznaczenia VL i RL, a przód filtra (od przedniej strony samochodu) to oznaczenia MOTOR + E. Wiadomo też, że strzałka ma być skierowana w stronę silnika (przodu samochodu). A co z wężami, które wyglądają tak samo? Posłużę się zdjęciem i jego "swojskim" opisem tak żeby zrozumieć.

filtr.jpg

1. wąż który idzie do góry nad filtrem - RL

2. wąż, który zawija się pod filtrem i idzie w dół, prawie dotyka tylnej strony filtra - VL

3. wąż, który idzie prosto do silnika - MOTOR

4. wąż, który idzie do silnika, ale zawija się też do tyłu filtra i niejako łączy się z drugim wężem - E

Mam nadzieję, że ten prosty opis jakoś Wam pomoże, bo sam rozkminiałem trochę z tymi wężami, które wszystkie wyglądają tak samo. Niektórzy twierdzą, że nie da się inaczej podłączyć niż przewidziała to fabryka, ale były przypadki gdzie ludzie podłączali nieprawidłowo :)

Czy jeśli zamienimy przewody 3 i 4 to auto odpali? Bo z opisu wynika, że oba idą do silnika