MAJKI Opublikowano 26 Maja 2014 Opublikowano 26 Maja 2014 Sprzedałem w tamtym tygodniu telefon przez allegro w przeciągu 2 godz od wystawienia, gość bez dzwonienia wpłacił mi kasę na konto ale to nie w tym problem. Dziś mi dzwoni że chce kasę i odsyła telefon bo go oszukałem i jest rozlany wyświetlacz. 1) zdjęcie moje sprzed spakowania telefonu 2) zdjecie dostałem dzis od kupującego (rozlany ekran w prawym dolnym rogu) Ja jestem pewny za swój telefon bo wiem co miałem i w sumie sprzedałem go tylko dlatego że dostałem nówke w pracy a koleś mnie straszy że go naciagnalem i sprzedałem mu zepsuty telefon bo chciałem sie go pozbyć a tu zdjecia co mi wysłał kupujący Co Wy na to? Telefon nie ma peknietej szybki tylko odbarwienie ekranu jak to mozliwe ?
KANAL Opublikowano 26 Maja 2014 Opublikowano 26 Maja 2014 Kiedy gosc dostal telefon? Kiedy odebral paczke? To nie ma znaczenia w stosunku do tego jak sie zachowasz ale jestem ciekawy czy od razu po otwarciu paczki to stwierdzil czy po kilku dniach? Jesli po kilku dniach to prawdopodobnie on sam cos odwalil i probuje zwalic wine na Ciebie. Jesli natychmiast to pomysl jak spakowana byla paczka? Czy na tyle bezpiecznie ze np. rzucajac ja albo gdyby ja ktos nadepnal cos sie moglo stac? ABOSLUTNIE NIE odbieraj paczki za pobraniem... gosc moze Ci wyslac np inny telefon.
MAJKI Opublikowano 26 Maja 2014 Autor Opublikowano 26 Maja 2014 Paczka odebrana dzis rano telefon spakowany wg mnie normalnie tak zeby własnie nie było mowy że wrzucony byle jak do kartonu. Jeszcze dodatkowo zabezpieczony wyświetlacz folią i odwrócony w pudełko żeby nie był własnie od góry pudełka narażony na uderzenia. dodam że spakowany w ori pudełko także nie miał też prawa latać no i z góry i z dołu dodatkowo doklejone pudełka z nowymi bateriami w kpl.
Fido Opublikowano 26 Maja 2014 Opublikowano 26 Maja 2014 Nie sprawdził przy kurierze przesyłki to cie może cmoknąć teraz. Chce cię naciągnąć i tyle.
KANAL Opublikowano 26 Maja 2014 Opublikowano 26 Maja 2014 Nie wiem co Ci poradzic bo wiadomo ze jesli wyslales sprawny to nie poczuwasz sie do winy... moge tylko powiedziec ze jesli sprzedales jako prywatna osoba moze Ci odeslac towar w ramach rekojmi a Ty jesli nie poczuwasz sie do winy odeslesz mu nie naprawiony... on wtedy moze Ci zalozyc sprawe w sadzie. Kupujacemu, jesli odebral paczke z juz uszkdzonym telefonem tez sie nie dziwie... sam nie raz odebralem paczki z uszkodzonym sprzetem gdzie sprzedajacy twierdzil ze wyslal sprawny. Mozesz zaproponowac mu jakis symboliczny zwrot gotowki - z dobrej woli, nie przyznajac sie do winy. Wine ponosi kurier albo nowy wlasciciel - jesli wyslales sprawny. ---------- Post dopisany at 22:16 ---------- Poprzedni post napisany at 22:13 ---------- Nie sprawdził przy kurierze przesyłki to cie może cmoknąć teraz.Chce cię naciągnąć i tyle. Prawda jest taka ze jesli ktos robi malo zakupow przez internet to kurier tak szybko dostarczy paczke i poprosi o Twoj podpis ze nawet nie pomyslisz zeby sprawdzic jej zawartosc - a tym bardziej wlaczyc telefon i sprawdzic wszystko
MAJKI Opublikowano 26 Maja 2014 Autor Opublikowano 26 Maja 2014 teraz mi napisał że mam mu wysłać całą kasę a on mi telefon i to ja mam się starać o odszkodowanie... Kur... jeszcze na liście zaznaczyłem że to elektronika i zapłaciłem ekstra za wartość paczki bo różne rzeczy się dzieją a tu takie jaja wyszły...
MARCIN607 Opublikowano 26 Maja 2014 Opublikowano 26 Maja 2014 Gość nie sprawdził paczki przy karierze więc sam sobie strzelił w stopę. Telefon mógł ulec uszkodzeniu w transporcie i jakby to spr przy kurierze moglby reklamować usługę a tak nic już nie.zdzialaq. Ty wyslales sprzetw ok. Niech jutro kolo dzwoni do kuriera jak,ma,usługę reklamować. Tyle można zrobić.
amaradaar Opublikowano 26 Maja 2014 Opublikowano 26 Maja 2014 Majki tak jak pisze kolega wyżej.. zaproponuj jakąś rekompensatę deklarując że wysłałeś w bardzo dobrym stanie i specjalnie wybrałeś drogą paczkę.. i albo na to idzie albo niech da Ci spokój, gościowi też się nie dziwię .. ale skąd pewność czy nie usiadł na nim po 5 minutach.. np...
KANAL Opublikowano 26 Maja 2014 Opublikowano 26 Maja 2014 Nie wysylaj mu PIERWSZY pieniedzy... jesli cwaniakuje to po prostu go olej. Gosc wyslal Ci takie zdjecia ze rownie dobrze to wcale nie musi byc Twoj telefon. PS. Mozesz podeslac link do aukcji? Moze byc na PW. Jesli rzeczywiscie odebral uszkodzony telefon pewnie wystawi negatyw ale mozesz na niego odpowiedziec.
MAJKI Opublikowano 26 Maja 2014 Autor Opublikowano 26 Maja 2014 on mi pisze że to ja mam reklamować usługe i starać sie o odszkodowanie a jemu przelać całą kase za telefon. Nastepna nauczka dla mnie teraz tylko odbiór osobisty i żadnych wysyłek, juz sie kilka razy na pobraniach naciąłem bo ludzie w bambuko lecą zamawiają coś po czym paczki wracają ---------- Post dopisany at 22:29 ---------- Poprzedni post napisany at 22:25 ---------- Samsung Galaxy S2 DUŻO dodatków !!!bateria 2000mah (4263533360) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Tu jest link do aukcji w której nie widać zadnych przebarwien jedynie gdzie nie gdzie podeszło powietrze pod folie. Kurde wiedziałem co sprzedaje wiec cena tez nie była mała bo są te telefony duzo tansze
amaradaar Opublikowano 26 Maja 2014 Opublikowano 26 Maja 2014 dokładnie ja to też tak czuje zupełnie inny telefon jakości zdjęcia to w ogóle nie trzeba komentować... bo zastanawia mnie fakt .. że kolo w ogóle nie zadzwonił nie zapytał o stan , tylko od razu kasa i od razu reklamacja...
KANAL Opublikowano 26 Maja 2014 Opublikowano 26 Maja 2014 dokładnie ja to też tak czuje zupełnie inny telefon jakości zdjęcia to w ogóle nie trzeba komentować... bo zastanawia mnie fakt .. że kolo w ogóle nie zadzwonił nie zapytał o stan , tylko od razu kasa i od razu reklamacja... To ze kliknal i od razu zaplacil bez dzwonienia mnie nie dziwi Sam tak robie... Sam wiesz co wyslales... jesli nie poczuwasz sie do winy olej goscia... i nie zrazaj sie do wysylek bo czekajac na odbior osobisty takiego telefonu w tych pieniadzach moglbys w msc nie sprzedac.
MAJKI Opublikowano 26 Maja 2014 Autor Opublikowano 26 Maja 2014 Jakość jego zdjeć faktycznie powala,mi sie wydaje że jest to mój telefon tylko wg mnie faktycznie ma przebarwienie którego ja nie miałem i dlaczego ja mam teraz dochodzić odszkodowania skoro to nie ja odbierałem paczke. Jedno mnie zastanawia bo gość jak do mnie popołudniu dzwonił to w tle słyszałem ze 3 różne dzownki telefonów jakby miał kilka telefonów ( zresztą ze 3 róznych nr do mnie dzownił) czy jest mozliwość zeby zamówił ode mnie telefon i przełożył sobie uszkodzony wyswietlacz a mój zabrał ? Bo już o czyms takim słyszłałem że robią a pozniej reklamują telefon
KANAL Opublikowano 26 Maja 2014 Opublikowano 26 Maja 2014 Pozostaje olac temat i zaczac goscia ignorowac.
Dev Opublikowano 26 Maja 2014 Opublikowano 26 Maja 2014 Masz IMEI tego telefonu ktory mu wyslales ? Szwagra tez chcieli naciac na podobny numer, ale mial oryginalna fakture za telefon.
Robero321 Opublikowano 26 Maja 2014 Opublikowano 26 Maja 2014 Podaj link do profilu kupującego który być może chce Cię naciąć
MAJKI Opublikowano 26 Maja 2014 Autor Opublikowano 26 Maja 2014 Masz IMEI tego telefonu ktory mu wyslales ?Szwagra tez chcieli naciac na podobny numer, ale mial oryginalna fakture za telefon. Mam IMEI bo to był telefon firmowy kupowany na fakturę a wystawiłem go tylko dlatego ze po 1,5 roku dostałem nowy telefon na aneks umowy ---------- Post dopisany at 23:53 ---------- Poprzedni post napisany at 23:48 ---------- Podaj link do profilu kupującego który być może chce Cię naciąć Chodzi Ci o nick tej osoby ?? Marza212 ale sprawdziłem to jest konto jakies dziewczyny (bądź żony) i to ona zrobiła przelew, natomiast adres do wysyłki był inny niż z allegro. Dziewczyna ma czyste konto same pozytywy zresztą tak jak ja tylko ona tylko kupuje na allegro...
Robero321 Opublikowano 26 Maja 2014 Opublikowano 26 Maja 2014 Trochę dziwne że kupuje nie ze swojego konta. Miałem kilka przypadków podobnych zakupów gdzie towar przyszedł uwalony. Wygląda to tak jeśli przychodzi paczka to "pism obowiązkiem" kupującego jest sprawdzenie przysłanego towaru. Jeśli kupujący stwierdzi że towar jest uszkodzony zgłasza to kurierowi lub listonoszowi. kurier ma obowiązek w takim przypadku sporządzić protokół i zostawia go kupującemu. Później kupujący zgłasza szkodę sprzedającemu a sprzedający czyli Ty zgłaszasz szkodę czy to Firmie czy na poczcie. Jeśli nie został sporządzany protokół to nie masz szansy na odzyskanie kasy za uszkodzony towar. Oczywiście jeśli został uwalony w transporcie a nie podmieniony przez kupującego. Generalnie możesz napisać klientowi że poprosisz go o protokół szkody jeśli taki Ci dośle to zgłaszasz to tam gdzie wysyłałeś. Jeśli nie dośle a pewnie nie to możesz mu napisać że zgłosisz w firmie jak Ci zwrócą za sprzęt to mu odeślesz kwotę, ale mało prawdopodobne żeby ktokolwiek Ci zwrócił jeśli nie ma protokołu - raczej nie ty powinieneś się tym martwić
swiezak84 Opublikowano 26 Maja 2014 Opublikowano 26 Maja 2014 to troche wygląda jakby to tego rogu co jest rozlany ekran ktoś przyłozyl silny magnes... przynajmniej ja mialem podobnie z monitorem jak nieopatrznie przylozylem reke z magnesem z głosnika ja bym mu kasy nie oddawał, zwlaszcza jesli jestes pewny ze telefon przed wysylka byl sprawny. ale zareklamowac u kuriera nie zaszkodzi, jesli rozpatrza pozytywnie to dobrze. jak nie to trudno, Ty nic nie stracisz
marcin_o23 Opublikowano 27 Maja 2014 Opublikowano 27 Maja 2014 Ciężki temat, jakieś 2-2,5 tygodnia temu sprzedalem lampy, byly sprawne bo miałem na aucie, spakowane dobrze bo to leży w moim interesie, gość dzwoni po 2 dniach że mu się nie podobają, że uchwyt ułamany że żarnik nie świeci, lampy były napewno sprawne, kazałem mu odesłać sprawdze je i będziemy dalej temat załatwiać, ale jak mu powiedziałem że paczki za pobraniem nie odbiore to 2 tygodnie cisza, teraz go oleje
Rekomendowane odpowiedzi