Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z kupującym z allegro poradzicie co zrobić ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

napisz do niego niech ci wyśle zdjęcie na którym będzie widoczny jednocześnie numer imei telefonu i to rozlanie wyświetlacza. często wałki walą, kupują w ciemno telefon sprawny a później żądają zwrotu kasy i pokazują uszkodzenia na innym telefonie.

Opublikowano

Skoro telefon ma gwarancję to czemu nie próbować reklamować?

Kiedyś miałem Motkę Milestone i padł mi w niej styk bocznego przycisku. Wysłałem telefon niecałe dwa miesiące przed końcem gwarancji i nie dość, że wymienili mi styk to jeszcze jakiś moduł (czy cusik bo testów nie przeszedł sprawności) i klawiaturę na nową, bo stara się odklejała.

A co do obecnej sytuacji to:

- zdjęcie przedstawiające Imei i wyświetlacz jak kolega pisał (tylko wyraźne a nie robione biletem tramwajowym),

- zaproponowanie, że kupujący wyśle telefon na gwarancję i po ewentualnym negatywnym rozpatrzeniu możesz mu wrócić na wyświetlacz.

I po tych propozycjach patrz na jego zachowanie, jak ma coś na ukryciu to będzie nerwowy, jak normalny człowiek gdzie zawiniła poczta to wykaże chęć rozwiązania problemu. Cwaniactwo trzeba tępić ale sprytnymi sposobami.

Opublikowano

Telefon nie ma już chyba gwarancji bo jest z listopada 2012, ale co do całej sytuacji to wysłałem kupującemu zdjęcia włączonego telefonu gdzie widać że nie ma uszkodzenia ekranu i datą z tamtego tygodnia i jak na razie cisza.

Paczka była nadana z deklarowaną wartością ale jak się pytałem kuriera wczoraj to jeśli nie spisali protokołu reklamacji przy odbiorze to tak jak niektórzy tu pisali d*pa blada (jeszcze na dodatek to nie była to paczka pobraniowa także śmiało można było ją otworzyć)

Sam miałem przypadek jak zamówiłem kanapę przez neta przywieźli ładnie zapakowaną to se myśle a co mam nową szt sprawdzać, kurier pojechał a tu d*pa róg obdarty i też mi nie uznali reklamacji bo protokołu nie było.

Jedno mnie tylko zastanawia kupujący sie upiera że to ja mam reklamować usługę ?? Przecież to nie ja odbierałem paczke :facepalm:

Opublikowano

Absolutnie reklamować paczma,ma on. Jak nie chce niech się,buja. Negatyw.do niesmak jak,..uj ale w ciula się.nie.daj zrobić. Kupujacy jest piz*a bo nie sprawdził paczki przy kurierze.

Opublikowano

Jaki imei ??? O czym wy piszecie jak zmienił sam wyświetlacz to się będzie wszystko zgadzało.Samsung daje dwa lata gwarancji ale nie na zbity czy odciśnięty wyświetlacz. Zrób jak napisał marcin_o23 . Niech Ci to odeśle a ty oddasz do serwisu jest na gwarancji więc za fry ci sprawdzą czy koleś nie grzebał przy tym np podmieniając wyświetlacz albo nie zostawił np na słońcu bo naprawić to za fry raczej nie naprawią.Jeśli kupujący nie ma nic na sumieniu to Ci go odeśle.Oczywiście bez pobrania.Możesz dodatkowo go poinformować o tym że oddasz fona do sereisu pod kątem sprawdzenia wszystkich elementów i nr seryjnych w serwise oraz przyczyny usterki

Opublikowano

a no taki imei żeby wiedzieć czy uszkodzony telefon i wysłany to ten sam telefon. osobiście miałem przypadek, że koleś też wciskał o uszkodzonym telefonie a jak przysłał zdjęcia to się okazało, że to nie telefon ode mnie bo inny miał imei. taka wymianka uszkodzonego na sprawny i to prawie za free

Opublikowano
...Telefon nie ma już chyba gwarancji bo jest z listopada 2012...

Telefon ma 24msc gwarancji. Jesli masz dowod zakupu - lub ma go nowy wlasciciel to trzeba probowac reklamowac. Oczywiscie jesli sie do Ciebie przestal odzywac to olej temat, sprawa sama ucichnie.

Opublikowano

Olej gościa. Pewnie chcę Cie naciągnąć na kasę.

Ja już kilka telefonów sprzedałem na Allegro i zawsze opisywałem je dokładnie + robiłem dokładne zdjęcia i obie strony były zadowolone.

Kto będzie nie uczciwy to zawsze znajdzie sposób, żeby wyciągnąć kasę.

Opublikowano

Narazie cisza z jego strony po tym jak mu napisalem ze odbierajacy paczke moze reklamowac u kuriera usluge i ze mogl ja otworzyc przy nim bo przeciez to nie byla paczka pobraniowa... jak chce to niech reklamuje telefon w samsungu dostal odemnie wszystkie papiery

Opublikowano

I jak sytuacja?

Opublikowano

Wystawił mi negatywa i tyle, ma pretensje do całego świata a nie sprawdził przesyłki przy dostawie i d*pa nie można złożyć reklamacji

Opublikowano

Sytuacja słaba. Ja dużo sprzedaję telefonów na allegro ale takiej lipy na szczęście nie miałem. Nie zazdroszczę, no i szkoda tego negatywa no ale trudno. Bywa.

Opublikowano

Trochę wysyłam Kurierami to się i ja wypowiem.

Na początek sprostowanie - reklamację może złożyć wyłącznie nadawca przesyłki a nie jej Odbiorca więc nie siejcie fermentu .

Odbiorca ma obowiązek sprawdzić stan przesyłki przy kurierze.

W przypadku szkody jawnej - kurier powinien od ręki spisać protokół szkody.

W przypadku szkody niejawnej ( uszkodzenie przedmiotu nie jest widoczne na pierwszy rzut oka - a jest zepsuty, np. dostałeś TV który po podłączeniu nie działa ale wizualnie był OK) - dzwonisz do firmy kurierskiej za dzień, dwa i przysyłają Kuriera który wtedy spisuje protokół.

Jeżeli Michał jest pewien że wysłał Temu Panu sprawny telefon - nie ma sensu się denerwować. Uszkodzenie w transporcie również jest mało prawdopodobne, zwłaszcza komórki która jest lekka itd. Co innego gdyby to był TV 70 " :decayed:

Oczywiście czasem może się zdarzyć że ktoś na magazynie albo w samochodzie uszkodzi paczkę ale np. w moim przypadku na 100 paczek uszkodzona dotarła 1 więc Kurierzy jednak się starają.

i jeszcze jedno Michał - jeśli Kupujący nie wysłał Ci protokołu szkody to Ty nie możesz składać reklamacji ponieważ brakuje Ci podstawowego dokumentu do złożenia takowej :hi:

Opublikowano
Wystawił mi negatywa i tyle, ma pretensje do całego świata a nie sprawdził przesyłki przy dostawie i d*pa nie można złożyć reklamacji

I niech spada na szczaw.

Negatywem zakończył spór.

Co się martwisz.

Ja mam jednego negatywa za to że zapłaciłem za towar,odebrałem i wystawiłem pozytywa.

A ten mi sru na czerwono.

Allegro miało to w d*pie i do dziś wisi.