Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana tarczy i klocków. Jak?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Za niedługo czeka mnie wymiana tarcz oraz klocków zarówno z przodu jak i z tyłu. Mam parę pytań:

- z jakich firm skomponować zestaw i czy opłaca się to robić przez allegro? (w sensie czy nie ma tam chińskich podróbek)

- czy człowiek który nigdy tego nie robił (ja) jest w stanie sam sobie to wymienić? Jeżeli tak to o czym należy pamiętać? Może ktoś ma jakieś poradniki?

Mój samochód jest z 2000 roku silnik 1.8t Avant.

Opublikowano

Na przod tarcze i klocki

Na tyl tarcze klocki lozyska ipierscienie ABS

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, nie wiedziałem że potrzebuje tarcz i klocków :wink:

Opublikowano

no co przeciez dostales odpowiedz :facepalm:

tamat o wymianie hebli gdzies jest, wystarczy poszukac

Opublikowano

Jeśli chodzi o kupno z allegro to nie ma problemu. Ja kupowałem tarcze na przód ATE 288 i w 100 % oryginalne, tak przynajmniej mi się wydaje . Dałem za nie około 330 złotych. Jeśli chodzi natomiast o wymianę to z przodu nie powinno być problemów. Ściągnąć trzeba zacisk.

Z tyłem więcej roboty bo trzeba nabijać bieżnie na łożyska, przynajmniej u mnie tak jest, ale tu chyba będzie to samo. Pomoże tutaj ten filmik.

Opublikowano

W b5 jest taki pierścien??

443614149a??:whistling:

Opublikowano

Nie pamietam z bani ale raczej 443 807 300 A

Opublikowano
Jeśli chodzi natomiast o wymianę to z przodu nie powinno być problemów. Ściągnąć trzeba zacisk.

Ja w sobotę zmieniałem zacisk przód 280mm na 288mm i prawdę powiedziawszy, bez ściągnięcia jarzma tarcza nie zejdzie z piasty. Śruby przy jarzmie były tak zapieczone że złamałem klucz po 3 uderzeniu. Dopiero kwadrans zabawy z opalarką pomógł.

Opublikowano

To prawda, że nie zejdzie, ale mało brakuje. Niestety trzeba odkręcić resztę jarzma i te 2 śruby mogą być problemem.

Jeśli chodzi natomiast o wymianę to z przodu nie powinno być problemów. Ściągnąć trzeba zacisk.

Ja w sobotę zmieniałem zacisk przód 280mm na 288mm i prawdę powiedziawszy, bez ściągnięcia jarzma tarcza nie zejdzie z piasty. Śruby przy jarzmie były tak zapieczone że złamałem klucz po 3 uderzeniu. Dopiero kwadrans zabawy z opalarką pomógł.

Opublikowano

Jeśli wymianiasz już klocki i tarcze to tylko ATE,TRW lub Brembo. Osobiście z 280 założyłem 288mm brembo klocki + tarcze i jestem zadowolony z jakości. Kupowałem na allegro i komplet wyniósł mnie 390zł

Opublikowano

Witam... w oryginale sa 280mm tak? gdy zmienie na 288mm to bez problemu mi wejdzie czy bede musial wymieniac zaciski czy cos?

Opublikowano

Musisz wymienić zacisk, jarzmo, tarcze i klocki, ew jeszcze osłony tarcz:wink: w dziale sprzedam chłopaki sprzedają zestawy potrzebne do przekładki:wink:

Opublikowano

Generalnie pracy dużo z tym nie ma ale potrzebne są klucze i trochę własnych chęci... Co do posta wyżej to kolego nic nie trzeba wymieniać. :facepalm: Ja miałem w serii 280mm i zmieniłem na 288mm i weszło bez zmiany zacisków i tych dupereli. Generalnie przekładasz tarczę i w zacisk klocki i wszystko Ci zgrywa ładnie.

Opublikowano

Tarcza 280 (jesli mowa oczywiście o tarczach litych, niewentylowanych) ma 13mm grubości a tarcza 288 ma 25mm, nie wiem jakim sposobem wsadziles je u siebie[emoji1]

Opublikowano

magia :polew:

kolega wyzej nie mogl miec przy tym siniku 280x13 :facepalm:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

mam pytanko co do klocków które brać z ferodo premier czy sl?? Jest jakaś różnica oprócz ceny??

Opublikowano
mam pytanko co do klocków które brać z ferodo premier czy sl?? Jest jakaś różnica oprócz ceny??

Premier. Olej sl. Szukasz pod zacisk trw czy ate?

Wysyłane z mojego HTC One X za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

ate, dlatego pytam tutaj a nie w sklepie :)