Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Całkowity spadek mocy, kontrolka od silnika Proszę o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Witam. Mam taki problem z 2.0 blb. Od jakiegoś czasu zapalala mi się kontrolka od świec żarowych i kontrola trakcji ale po zgaszeniu silnika i odpaleniu wszystko gasło. Nie było żadnego spadku mocy czy cos podobnego. Dodam że to mi się dzieje dość żadko i tylko w deszczowe dni.

Natomiast teraz mam większy problem.

Jadąc do Holandii jakieś 400km do celu nagle samochód stracił moc. Po dodaniu gazu jeszcze gorzej go mulilo. Po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu wszystko wróciło do normy ale tylko na 40 km. Po tym dalej stracił moc i zapalila się kontrolka od silnika. Na luzie wszystko jest ok turbina się załącza ale po włączeniu biegu nie chce jechać.

Jakoś pomału do jechałem do celu. Dzisiaj wyciągnąłem filtr powietrza i jest w strasznym stanie a w środku dużo syfu.

Czy to może być to? Czy bardziej poważniejsza usterka.

Bardzo proszę o pomoc.

Opublikowano

Odlacz wtyczke od egru moze to on cos krzaczy.

F.powietrźa wytrzep z piachu i wsadz spowrotem aby wrocic do PL.

Opublikowano
  • Autor

Filtr pow jutro kupie i wymienię bo ostatnio w serwisie przygrali w kulki. Po odłączeniu egr powinno wszystko wrócić do normy? A co z tą kontrolka od silnika?

Opublikowano

Jeżeli winowajcą jest niedomykający lub zacinający się EGR, to jego wyłącznie (ważne żeby przepustnica EGR-a była zamknięta ) poprzez odpięcie wtyczki powinno doraźnie załatwić problem.

Jeżeli jest otwarta i nie ma sposobu aby ją zamknąć , to pozostaje zaślepić dojście spalin do EGR-a z chłodnicy spalin, wkładając na połączniu chociażby monetę o średnicy większej niż otwór :whistling:

Opublikowano
  • Autor

Niestety ten zabieg nie pomógł wiec pozostaje mi tylko podłączenie pod komputer?

Opublikowano

kurcze - ja zimą miałem coś podobnego :kwasny: odpalam auto - ok , ruszam - tryb awaryjny i trakcja. Po przejechaniu kilku km było tragicznie. wjechałem do warsztatu po drodze i kompa podłączyli. usłyszałem: czujnik położenia pedału gazu. umówiłem się na naprawę za 4 dni. po 2 dniach odpaliłem auto dla kontroli i wszystko było normalnie - odwołałem naprawę. sytuacja się już nie powtórzyła :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Samochód stał tydzień nie uruchamiany bo czekałem na filtr powietrza dzisiaj wymieniłem i po odpaleniu samochodu jest jeszcze gorzej. Nie wchodzi w obroty max to 1600 obrotów. Dymi raz na ciemno raz na biało. Sprawdziłem wąż łączący turbine z interculerem jest cały ale nie robi się twardy po przygazowanu. Jutro wybieram się na podlaczenie komputera. Jestem ciekawy co pokaże.

Opublikowano

Podstawa to diagnostyka komputerowa.

Po co szukać w ciemno kiedy są do tego odpowiednie narzędzia.

Opublikowano

Sprawdz ten cienki wężyk idący do turbiny, może spadł? Jak jest zmienna geometria turbiny, a wężyk nie będie podłączony to poprostu nie ma mocy, miałem tak samo w mondeuszu, tu pewnie jest ten sam system!

Opublikowano

Na oryginalnych polączeniach podzespołów ukladu podcisnienia nie ma szans na samo wyczepienie sie... Zdejmij ta rure z obudowy f.powietrzj i z turbiny i chwyc za wirnik turbiny jesli jest mega luz wiecej niz 1mm to masz odp.

Opublikowano
  • Autor

W sobotę byłem na diagnostyce i pokazało mi kilka błędów o numerach 16610 czujnik pedału gazu, 16485 przeplywomierz i 16683 czujnik turbo czy jakoś tak.

Wczoraj wyciągnąłem turbo i jest jak nowe bez grama oleju i wirnik bardzo ładnie się kręci.

Już sam nie wiem o co chodzi.

Jeszcze jak by tego było mało to już w ogóle nie chce jechać jak dodam gazu to go coś dusi i gaśnie a z tłumika czuć ropę. I czasami coś się zaklekocze w silniku.

---------- Post dopisany at 19:04 ---------- Poprzedni post napisany at 19:02 ----------

Po skasowania błędów już check nie świeci a przyjechałem nim kilka km.

---------- Post dopisany at 23:35 ---------- Poprzedni post napisany at 19:04 ----------

Juz sam nie wiem co robić. Jakiś bardzo dziwny przypadek. Za każdym razem co innego się z nim dzieje. Teraz po odpaleniu silnika turbina się załącza, przyjechałem 50 m wszystko było ok przyspieszenie było ale po tym coś go zadusilo. Pali bez zarzutu ale pochodzi 5s i cos go dusi i gaśnie. I tak w kółko.

Polski 'mechanik' powiedział że to wina turbiny i powiedzial że nowa kosztuje 700 euro + 300e robota i samochód będzie jeździł jak nowy na drugi dzień.

Wydaje mi się że chce wyciągnąć kasę dlatego proszę o jakaś poradę.

Opublikowano

A co ma wspolnego turbina z dymem i nie spalonym paliwem...-piszesz ze smierdzi paliwem z wydechu. Po za tym nie slyszalem aby gasł silnik z powodu turbiny..dla mnie to cos z wtryskami lub walkami rozrządu...

Opublikowano

nie jestem znawcą a może dpf odłączyć fizycznie może on przydusza auto bo jest zawalony

Opublikowano

Odlaczyc mozna ale to nic nie da,musi byc zachowane cisnienie spalin.

Opublikowano

W BLB raczej nie ma dpf (chyba ze się mylę) bo w moim nie ma.

Opublikowano

tak w blb nie ma

Opublikowano
  • Autor

Samochód naprawiony. Został wymieniony egr na nowy ponieważ w starym odleciala całkiem przesłona która zamykana i otwierala dopływ powietrza.

Opublikowano

Witam miałem dokładnie to samo. Na początku tak sie działo aż do momentu kiedy samochód wgl nie chciał odpalić okazało sie, ze 1 wtrysk poszedł miałem o tyle szczęscie, ze audi robi to za darmo poniewaz jest to wada fabryczna.

Opublikowano
  • Autor

No właśnie ja też mam jeden wtrysk na wykończeniu. Jest jeszcze możliwość żeby mi to zrobili za darmo?

Opublikowano

w BRD pompki wymieniali za darmo, zadzwon do serwisu, podaj vin i spytaj czy auto łapie sie pod akcje serwisowa...