Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ząbkowanie opon tył avant

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie czy u was w b6 avant zabkuje opony? Pytam bo kupiłem używki Michelin primacy hp i czuć juz lekko ze są zęby. Zbieżność robiłem i tył był trochę źle ustawiony to znajomy mi ustawił poprawnie.

Opublikowano

Umnie nie widać ząbkowania na tylnych oponach. Może już masz słabe amortyzatory?

Opublikowano
  • Autor

60 procent miały miesiąc temu jak sprawdzałem.

Opublikowano

Ja bym wimienił amortyzatory bo to nie jest już za dobry wynik.

Około 85% mają nowe amortyzatory.

Poniżej 55% amortyzator już powinno się wymienić.

Opublikowano

Mnie doszły słychy że avant tylne ząbkuje.

U siebie na razie tego nie zaobserwowałem.

Mam dopiero 1800 km przejechane na nowych.

Opublikowano
  • Autor

Ja mam na nich przejechane max 600km i czuje ze w jedna stronę jest ok a w druga już nie jest gładka opona. Wcześniej jak kupiłem auto były opony z 2004 roku continental sport contact 2i miały to samo ze strasznie buczaly to wymieniłem i teraz nie ma buczenie ale zapewne będzie :-|

---------- Post dopisany at 22:05 ---------- Poprzedni post napisany at 21:12 ----------

Zobaczę co będzie się działo po 10 tyś km bo może jednak kupiłem już lekko wyząbkowaną i na lewym kole mam opone trochę starszą bo z 2007 roku a na prawym z 2011 roku i jest trochę różnica. Jak będzie dalej ząbkować to wymienię amory.

Opublikowano

Mam trzy letnie Continental i ząbków brak.

Opublikowano

Tez mam Continentale i widzę, że już je zaczyna ciachać :kwasny: ale akurat mnie to nie martwi bo się już kończą. Przedtem 3 lata jeździły z przodu i nic. Ale zimówek mi nie rusza a też już swoje przelataly :eusathink:czy to kwestia twardości gumy?

W sumie to ciężko powiedzieć czy to wina amorów bo mam gwinta MTSa, ale na drodze zachowuje się przyzwoicie.

Opublikowano
  • Autor
Tez mam Continentale i widzę, że już je zaczyna ciachać :kwasny: ale akurat mnie to nie martwi bo się już kończą. Przedtem 3 lata jeździły z przodu i nic. Ale zimówek mi nie rusza a też już swoje przelataly :eusathink:czy to kwestia twardości gumy?

W sumie to ciężko powiedzieć czy to wina amorów bo mam gwinta MTSa, ale na drodze zachowuje się przyzwoicie.

A jaki masz model tych Conti ? zimówki jakiej firmy i model masz ?

Opublikowano

Continental contisportcontact 2, zimówki muszę sprawdzić:wink:

Opublikowano
  • Autor

Miałem te same continental jak auto kupiłem i były wyzabkowane masakrycznie. Jutro wymieniam amory.

---------- Post dopisany 29-06-2014 at 10:25 ---------- Poprzedni post napisany 23-06-2014 at 19:00 ----------

Wymieniłem amortyzatory i teraz jak długo muszę czekać żeby się te opony dotarły do normalnej wysokości bieżnika ? :wink:

Opublikowano

Posiadam Cinturato P7 69 % amorki i od 12 tys nie ma ząbkowania, więc może zalezy od gumy ;/

Opublikowano

Pewnie tak, ale też jak było juz pisane, stan amorów, sprężyn, tuleje itd itp

Opublikowano

Zmniejszcie troche ciśnienie w oponach dosłownie 0,2 od zaleceń fabrycznych i problem ząbkowania powinien zniknąc.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Raczej nie zniknie ciśnienie mam 2.0 bara tył jeżdżę sam i po wymianie amorów czuć już nierówny bieżnik i też słychać podczas jazdy :facepalm: nie wiem co teraz robić :whistling:

Opublikowano

Nie wiem ile km robicie rocznie ale ja co roku zamieniam koła osiami i o ząbkowaniu nie ma mowy. Mój szef jeździ B6 i jest tak samo. Opony mają po 4-5 lat i zero ząbków. Mowa oczywiście o ośkach. Nie wiem jak jest w Q. Oba auta to avant. Jeśli opony są w dobrym stanie ale mocno wyząbkowane warto oddać je na szlif bieżnika u dobrego wulkanizatora. O ile posiada maszynę zrobi to za psi pieniądz.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jak kupiłem B7 to z tyłu też miała wyząbkowane Dunlopy, zmieniłem komplet na ContiPremiumContact 2 - przez 2 lata na nich jeździłem i się nie wyząbkowały, a ze zbieżnością i amorami nic nie robiłem. W Łodzi na Przybyszewskiego, zdaje się tutaj: http://koloserwis.partneropony.pl/ szlif opon kosztuje 60 zł za szt.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

to jest wina bieżnika pewłno kwadracików i zaduże cisnienie i tak jak kolega pisał trzeba przekładać przód na tył itp. ja tak samo miałem wyząbkowane zmiejszyłem cisnienie z Tylu to wina zawieszenia i już ustało...

Opublikowano

Posiadam Cinturato P7 69 % amorki i od 12 tys nie ma ząbkowania, więc może zalezy od gumy ;/

Też je właśnie kupiłem. Doradzono mi , że one się praktycznie nie ząbkują bo mają fajną rzeźbę bieżnika. Ogólnie wyząbkowanych używek też nie widziałem a to dobry omen. Oponę polecam bo na wodzie jedzie stabilnie aż miło i jest cicha nawet przy 235/40.

Edytowane przez Mesiah

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Zanim amorki lepiej spr sprężyny. Jeśli jest pęknieta jest niższa wiec też bedzie ząbkowanie.