Reggi Opublikowano 15 Lipca 2014 Opublikowano 15 Lipca 2014 A co myślisz o kleju w sprayu? Odpuść sobie i nie szukaj wygód. Kup taki klej jaki Ci napisałem chyba, że chcesz żeby spadła Ci na głowę za parę tygodni.
karol24 Opublikowano 15 Lipca 2014 Opublikowano 15 Lipca 2014 Reggi, ile tak mniej więcej zapasu zrobić na podsufitkę do B5? 0,5 raczej spokojnie wystarczy co, na wszystkie przetłoczenia itp
Reggi Opublikowano 15 Lipca 2014 Opublikowano 15 Lipca 2014 Spokojnie Na przodzie będziesz zawijał ze dwa centymetry za rant i podklejał. Na tyle chyba tniesz na równo z podsufitką. Grunt to opalarka/suszarka, ktoś do pomocy bo we dwoje klejenie idzie lepiej bo jeden trzyma materiał i naciąga, a drugi suszy i gładzi
kkam Opublikowano 15 Lipca 2014 Opublikowano 15 Lipca 2014 Czyli stosując bonaterm w pędzlu klej nakładamy tylko na element, a na materiał nie?
Reggi Opublikowano 15 Lipca 2014 Opublikowano 15 Lipca 2014 Tylko na element. Materiał powinien być na cieniutkiej gąbce więc szybko powinien się przykleić. W przetłoczeniach na lampki, rączki ect. proponuję posmarować klejem-> podsuszyć suszarką/opalarką-> jeszcze raz nałożyć klej->przyłożyć materiał-> dogniatać delikatnie dłonią i suszyć. Bonaterm w styczności z temperaturą zaczyna się grzać i pienić przez co szybciej się przyklei.
karol24 Opublikowano 16 Lipca 2014 Opublikowano 16 Lipca 2014 Tak podałem z zapasem, bo jeszcze te słupki przy szybie przedniej też trzeba by okleić, żeby wszystko miało ręce i nogi czyli tą czarną podsufitkową można brać? Podsufitki - Hurtownia Tapicerska Trend - materiały obiciowe - tapicerskie - podsufitki - tapicerka samochodowa - tkaniny obiciowe - pianki - gąbki - narzędzia
Sliwka Opublikowano 24 Lipca 2014 Opublikowano 24 Lipca 2014 Najlepiej jedź obczaić na żywo jak to wygląda, na pewno masz w pobliżu hurtownię. Mi we Wrocku proponowali w jednej material za 60zl/m, a kawalek dalej ten sam material juz za 25zl;-) Kolegi Regi .......po kolei: materiału przede wszystkim nie naciągamy. Pod żadnym pozorerm. Materiał ma się sam układać. Jedyne miejsce gdzie trzeba trochę materiałowi pomoć to wgłębienia na rączki i lampki, ale i tu staramy sie naciagac material jak najmniej. Opalarka zbędna, a nawet szkodliwa. Materiał smarujemy tak samo jak podłoże, kleje kauczukowe mają to do siebie, że trzeba posmarować obie łączone powierzchnie, odczekac chwile az rozpuszczalnik wyparuje i docisnąć. Pod żadnym pozorem NIE DOCISKAC REKAMI. Do dociskania materialu uzywamy gąbki - proste i skuteczne:wink:
danio8001 Opublikowano 25 Lipca 2014 Opublikowano 25 Lipca 2014 gąbka albo lepiej mały wałeczek gumowy czy piankowy lepiej dociska i ruwnomiernie
Reggi Opublikowano 26 Lipca 2014 Opublikowano 26 Lipca 2014 Kolegi Regi .......po kolei: materiału przede wszystkim nie naciągamy. Pod żadnym pozorerm. Materiał ma się sam układać. Jedyne miejsce gdzie trzeba trochę materiałowi pomoć to wgłębienia na rączki i lampki, ale i tu staramy sie naciagac material jak najmniej. Opalarka zbędna, a nawet szkodliwa. Materiał smarujemy tak samo jak podłoże, kleje kauczukowe mają to do siebie, że trzeba posmarować obie łączone powierzchnie, odczekac chwile az rozpuszczalnik wyparuje i docisnąć. Pod żadnym pozorem NIE DOCISKAC REKAMI. Do dociskania materialu uzywamy gąbki - proste i skuteczne:wink: :polew::polew::polew::polew::polew::polew::polew: O ja jebie Materiał tak czy siak musimy naciągać bo w miejscach na lampki czy rączki nam się nie ułoży więc co ty za brednie piszesz. Dwa.. jak zaczniesz smarować klejem spód materiału-gabkę to zanim dojedziesz do końca to klej ci wyschnie nie mówiąc już o podsufitce. A w ogóle pierwszy raz słyszę fanaberie o smarowanie klejem materiału :polew: Nikt nie mówi o dociskaniu rękami tylko o gładzeniu. Można wałeczkiem czy czym tak komu wygodniej, ja wolę dłonią bo mam lepsze wyczucie. Dociskamy w miejscach przetłoczeń bo tam materiał jak piszesz raczej sam się nie ułoży . Zrobiłem już dziesiątki tapicerek i wiem z czym to się je kolego ale jak nie wiesz do czego służy opalarka podczas klejenie to o czym my tu polemizujemy.
Sliwka Opublikowano 27 Lipca 2014 Opublikowano 27 Lipca 2014 Rękami to wiesz co sobie możesz pogładzić Pozatym szkoda mi prądu na kolejne odpisywanie bo widze ze Ty wiesz lepiej. Rob po swojemu a czytający mam nadzieje wyciagna wlasne wnioski
Reggi Opublikowano 28 Lipca 2014 Opublikowano 28 Lipca 2014 Kolego nie zachowuj się jak prostak bo widzę, że usilni próbujesz udowodnić coś o czym masz śladowe pojęcie. Kończę z Tobą dyskusję bo nie ma z kim. Ten kto mnie zna i widział moje obszycia to wie czy mam pojęcie o tej robocie czy nie. Jedyne co można zaczerpnąć z Twojego posta to salwa śmiechu. Czołem
Warson Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Opublikowano 9 Sierpnia 2014 A jeśli ktoś usilnie nie chce wymieniać całej podsufitki to jak spróbować przykleić ten materiał?
Sliwka Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 igla strzykawka i klej w plynie, moze byc bonaterm na pedzel lub do natrysku, ale wydasz kase a i tak nic to nie da, jedynym rozsądnym wyjsciem jest obklejenie na nowo calej podsufitki nowym materialem lub zakup uzywki
Reggi Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 A jeśli ktoś usilnie nie chce wymieniać całej podsufitki to jak spróbować przykleić ten materiał? Materiał na podsufitce składa się z cienkiej gąbeczki i tego właściwego, kolorowego materiału który widzisz. Opadł bo ta gąbeczka wykruszyła się już i klejenie tego jakimś klejem ze strzykawką doprowadzi co tego, że przemoczysz tkaninę klejem i będzie chamski placek.
Fenrir Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Pytanie do osób zajmujących się obklejaniem: Jaki byłby koszt oklejenia podsufitki na czarno do A4 B5, podsufitka z polifta z szyberdachem?
Reggi Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Średnia cena wykonania takiej podsufitki to 200-250 zł .
Fenrir Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Opublikowano 18 Sierpnia 2014 A powiedzcie mi jeszcze, poliftowe podsufitki tez lubia sie odklejac tak jak te w przedliftach? Ile bylo rodzajow materialu na podsufitkach? Widzialem kiedys w jednej A4 czarna podsufitke w materiale w takie jakby oczko, ale nie mialem okazji spytac wlasciciela co to za podsufitka
Minkina91 Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Witam. Ja w mojej b5 avant robiłem podsufitke na czarny kolor w zeszłym tygodniu koszt jaki poniosłem był dość duży bo 170 zł ( spowodowane było to że kupiłem klej w castoramie w sprayu za 50 zł a nie w hurtowni, którą tu podawali) 3 mb materiału z przesyłką to płatną przy odbirze to 120zł. Dodam, że całość wykonałem sam w jeden wieczór. Więc sadze koszt 200-250zł jest troszke przesadzony(nie wliczam tu zmianę koloru plastików... ja osobiście będę flokował)
Fido Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Koszt przesadzony ? Jak byś to robił dla klienta to poleciałbyś po kosztach czy chciałbyś co nieco zarobić ???
Minkina91 Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Napisałem, że sam dla siebie robiłem i z tego co czytałem ten temat to doradzam koledze, który chce sam zrobic... więc napisałem co ile mnie kosztowało a nie ile bym za to wziął od klienta .
Rekomendowane odpowiedzi