Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jak to jest z tym zawieszeniem w A4 B5?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rozważam zakup A4 B5. Znajomy mechanik zdecydowanie odradza mi to auto ze względu na zawieszenie - twierdzi, że jest słabe i bedą z nim duże wydatki. Jak to jest w rzeczywistosci?

Opublikowano

Może i jest delikatne i wymiana całości to około 2-2.5 tys. na orginałach ale zawsze masz jakieś zamiennniki i ileś tam przejeżdzą. Jak będziesz kontrolował stan i wymieniał na bieżąco a nie czekał aż sie urwie to można pozwolic sobie na orginały i nie zapłacisz "dużo". Quattro ma dodatkowo wielowachacz z tyłu, ośka tylko z przodu.

Opublikowano

Jak sam będziesz wymieniał, to średnio 400zł na 1,5 roku.

Miałem oryg trw i lemy, to dolny banan lem cofnął się przy sankach na dziurze (oryg 1500zł >), więc spróbowałem chinoli i na nasze drogi jest to samo.

Opublikowano

Do poprzedniego Audi wlozylem lemy, terax mastersport. Prawie dwa lata przejwchane a jak do tej pory tylko jeden wahacz sie wysypal. Wydatek 500 zl. To hcyba nie duzo :)

Sent from my LG-P700 using Tapatalk

Opublikowano

Zawieszenie, które potrzebuję trochę uwagi, trzeba je dopieszczać i sprawdzać czy nie ma luzów. Ja staram się sprawdzać co i jak i jeśli któryś ma luz albo uszkodzoną tuleję to wymieniam. Przez półtora roku wymieniłem 2 wahacze. Strach ma wielkie oczy :decayed:

Opublikowano

Nie jest tak źle z tym zawieszeniem. Dolne i najdroższe wahacze lecą najrzadziej. Na oryginałach zrobiłem już około 70 tyś + to co za granicą. Wymieniłem tylko kilka górnych i końcówki. I to tyle. Wystarczy po dziurach jeździć delikatniej i z mniejszą prędkością.

Opublikowano

A ja w swoim założyłem FEBI/BILSTEIN jakieś 1,5 roku temu i do tej pory zrobiłem około 20.000 km. Kosztowało mnie to 1.500 zł (razem ze zbieżnością). Do tej pory jest cisza i spokój a jeżdże tylko po mieście. Uważam, że naprawde nie ma źle z tym zawieszeniem. Z resztą jeśli trafisz dobry egzemplarz (na przykład mój jest na sprzedaż) to może i wydasz ciut więcej na zawieszenie ale zaoszczędzisz na serwisowaniu silnika i innych podzespołów. O przyjemności z jazdy nie wspomnę :hi:

ABG

Opublikowano
A ja w swoim założyłem FEBI/BILSTEIN jakieś 1,5 roku temu i do tej pory zrobiłem około 20.000 km. Kosztowało mnie to 1.500 zł (razem ze zbieżnością). Do tej pory jest cisza i spokój a jeżdże tylko po mieście. Uważam, że naprawde nie ma źle z tym zawieszeniem. Z resztą jeśli trafisz dobry egzemplarz (na przykład mój jest na sprzedaż) to może i wydasz ciut więcej na zawieszenie ale zaoszczędzisz na serwisowaniu silnika i innych podzespołów. O przyjemności z jazdy nie wspomnę :hi:

ABG

Jestem tego samego zdania, zawieszenie robisz raz na ... a z resztą samochodu spokój. Mam już 3 audi i nie zamienię na inną markę :decayed: zwłaszcza przez jakieś tam zawieszenie:wink: Kupujesz auto musisz się liczyć z wydatkami, każde się eksploatuje i psuje. nie ma tak, że lejesz paliwo i tyle.

Opublikowano

stare mity tak samo jak z 2.5 tdi kto nie dba ten nie jeździ i tyle :wink:

Opublikowano
stare mity tak samo jak z 2.5 tdi kto nie dba ten nie jeździ i tyle :wink:

popieram

po 7 latach jazdy wymieniłem na cały komp. auto z 1997r było

wszystko oryginał było tylko dolne padły

Opublikowano

nie ma się czego bać

Opublikowano

A ja mam A4 na niższym zawiasie 1BE (-20mm) do tego koła 18" profil opony 40. Równo co dwa lata wymieniam cały komplet na mastersport za ~500pln :) i nic sie nie dzieje przez kolejne 2 lata. Chyba powinieneś zmienić mechanika :)

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Opublikowano

nie raz to pisałem ,że wiadomo wielo wachacz to instny badziew jeżeli chodzi o wymiany i cene tego wynalazku ,zwykły mc person był by o wiele tańszy ( 10x taniej ) ale wielowachacz ma swoje też zalety ,np wygodniejsza jazda ,lepiej sie trzyma w zakrętach ,bardziej dbasz o auto niż jak na zwyklym mc personie gdzie nie szkoda ci i jezdzisz tym po polach ,tu nie kazdy na wielo wachaczu jezdzi gdzie sie da ,dlatego auta sa bardziej zadbane ,chyba dobrze sie wyraziłem :).

ja ogólnie 10x wolałbym zeby w b5 był zwykły zawias kosztem pogorszenia nawet komfortu ,ale nie stety już takie jest i takie musi zostać , tyle ze na czesci typu LMO czy trw za 1.5k szkoda kasy ,ja wkladam na góre MS a na dół coś drozszego np ostatnio od hurtownika dostałem nową oferte firmy Flennor ,waga jak i jakosc bym porównywał np do febi przy tym cena jest duzo niższa.

Opublikowano
Znajomy mechanik zdecydowanie odradza mi to auto ze względu na zawieszenie

Uwierz mi że w tym aucie dużo więcej można wtopić w silnik niż w samo zawieszenie. Jeżeli ktoś ma garaż(bądź też jakiegoś placu przed domem) i trochę umiejętności, to wydać 500zł raz na 20-40tyś(średnio co 2/3lata) to raczej nie jest aż tak źle. A sama wymiana też nie jest aż taka straszna.

Opublikowano

silnik to osobna sprawa .a rozrzad to banal i wcale przodu zwalac nie trzeba jak ktos sie zna.

Opublikowano
silnik to osobna sprawa .a rozrzad to banal i wcale przodu zwalac nie trzeba jak ktos sie zna.

Napisałem coś innego niż miałem... Sorki... Post do usunięcia :hi:

ABG

Opublikowano

Przez 4 lata jeszcze nie włożyłem 400 zł w zawieszenie. Ok. 70 tys. km.

Opublikowano

Przez 4 lata jeszcze nie włożyłem 400 zł w zawieszenie. Ok. 70 tys. km.

jakie kola.opony,jaka droga .trasy.wiochy? jaka firma wahaczy?

Opublikowano

Przez ten czas różnie. Było 1BE i 205/55r16, potem jakieś 225/45r17, potem znowu 16-ki i wpadł gwint. 80% jazdy miasto. Wahacze górne i banany wymienione na MS, proste i końcówki, ani łączniki nie zmieniane. W tej chwili wszystko jest OK.

Opublikowano

ciekawy jestem jak wymienisz rozrząd w 1.8 bez zdejmowania przodu ???