Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki olej do Audi A4 B6/B7 1.8T?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Audi A4 B7 1.8T 163KM +LPG 130 000tyś

Przeczytałem całe 19 stron i wychodzi na to że olej który został wybrany z katalogu w motoryzacyjnym Castrol 5W30 na którym przejeździłem cały rok i wszystko chodziło ok,jest nieodpowiedni dla tego silnika. Teraz szykuję sie na wymianę i mam dylemat (po przeczytaniu forum)czy płukać i zalewać tego LM 5W40. Zaznaczam że oleju nie dolewałem ani kropli a stan jest OK, żadnego szlamu na korku.Czemu ten Castrol jest taki zły i czym sie różni 5W30 od 5W40 ( chyba popiołowość która jest dobierana w zależności od temp.)Samochód całą zimę na zewnątrz a rocznie to nie więcej jak 10 000tyś robie do pracy 7km w jedną stronę i weekendy jakaś traska. Możę ktoś by był tak miły i pomoże mi wybrać olej.

Pozdrawiam

Zrobiłem płukankę LM pro-line i zalałem LM SHT ,mam wrażenie że silnik pracuje ciszej i lepiej no i olej po miesiącu czysty.Polecam i Dzięki za Dobrą rade

• Odpowiedzi 2,7 tys.
  • Wyświetleń 750,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Wczoraj zrobiłem płukanie LMa w 1.8T APU

Silnik pracował na wolnych obrotach przez ok 15 minut. Zlałem oliwe, wymieniłem filtr i wlałem 0W40. Dzisiaj zonk, po nagrzaniu alarm na FISie, niskie ciśnienie oliwy. Zlałem oliwę a ona czarna i usyfiona niemiłosiernie.

Micha w dòł a smok zabity na śmierć.

Jednak płukania robi robote

Opublikowano

Ok 200zl olej

Ok 40zl plukanka

Oczywiscie te ceny moga byc nizsze, wszystko zależy od dostawcy.

Zapytaj Dzika, na pewno ma w swojej ofercie.

Witam podłączę się pod temat ja mam shell ultra 5w40 i mam problem z kontrolką oleju min czy to może być przyczyna oleju mam to auto od niedawna i jeszcze dokładnie ile wchodzi tam oleju

Silnik pracował na wolnych obrotach przez ok 15 minut. Zlałem oliwe, wymieniłem filtr i wlałem 0W40. Dzisiaj zonk, po nagrzaniu alarm na FISie, niskie ciśnienie oliwy. Zlałem oliwę a ona czarna i usyfiona niemiłosiernie.

Witam mam pytanie też muszę przeczyścić smok czy to dużo roboty i co trzeba zrobić

Opublikowano

Nie musisz ale jest to wskazane. Roboty jest trochę - micha w dół a to jest troszkę zajęcia.

Opublikowano

Nie musisz ale jest to wskazane. Roboty jest trochę - micha w dół a to jest troszkę zajęcia.

No właśnie chyba muszę zapala mi się kontrolka oleju w silniku min stan i chłopaki z forum sugerują własnie ten zabieg i właśnie moje pytanie jaki olej mam shell ultra 5w40 i czy to dobrej firmy jest wymiana 4tyś temu i stało mi się to na długiej trasie i dokładnie ile oleju tam idzie i czy macie może jakiś link do danych serwisowych. A czy trzeba sanki opuszczać czy miska tak wyjdzie

Opublikowano

Jeśli tak to faktycznie musisz. Sanki trzeba popuścić. Olej ==>

Liqui Molly Synthoil High Tech 5w40. Taki polecam.

Opublikowano

Spoko wezmę się za to i odrazu ten olej zmienię tylko czy posiadasz link do danych serwisowych chodzi mi dokładnie ile oleju

Opublikowano

Sprzedają w bańkach 5 l. Ja taki kupiłem . Wchodzi prawie 4 l. Reszta na dolewkę. Może są cztero litrowe? Nie wiem. Dobrą cenę oliwy i części ma kolega Dzik .

Opublikowano

Sprzedają w bańkach 5 l. Ja taki kupiłem . Wchodzi prawie 4 l. Reszta na dolewkę. Może są cztero litrowe? Nie wiem. Dobrą cenę oliwy i części ma kolega Dzik .

Ok dzięki a gdzie można zdobyć serwisówkę

Opublikowano

Dokładnie wchodzi 3.7 litra . Tak podaje książka.

Opublikowano

Dokładnie wchodzi 3.7 litra . Tak podaje książka.

Dzięki serdeczne

Opublikowano

Jeśli tak to faktycznie musisz. Sanki trzeba popuścić.

Nie trzeba

Opublikowano

Jeśli tak to faktycznie musisz. Sanki trzeba popuścić.

Nie trzeba

To w jaki inny sposób

Opublikowano

Silnik max do góry, odkrecasz smoka, odkrecasz lewą łapę silnika i wyciagasz france.

Nie dalej jak wczoraj robiłem :facepalm:

Opublikowano

Czyli moja teoria, że płukanka bez zdjęcia michy jest ryzykowna, ma potwierdzenie w praktyce.

Opublikowano

Silnik max do góry, odkrecasz smoka, odkrecasz lewą łapę silnika i wyciagasz france.

w b6 będzie tak samo a jak podniosłeś silnik

Opublikowano

Czyli moja teoria, że płukanka bez zdjęcia michy jest ryzykowna, ma potwierdzenie w praktyce.

Ryzykiem jest jezdzenie z zabitym smokiem a nie lanie plukanki.

Te silniki sa tak mocno obciazone termiczne ze potrzebuja bardzo dobrego oleju a ciemnogrod leje pseudośmiercsyntetyki.

Jutro wrzuce Ci foto :wink:

Edytowane przez Dev

Opublikowano

Ryzykiem jest jezdzenie z zabitym smokiem a nie lanie plukanki.

Te silniki sa tak mocno obciazone termiczne ze potrzebuja bardzo dobrego oleju a ciemnogrod leje pseudośmiercsyntetyki.

Jutro wrzuce Ci foto :wink:

ok czekam

Czytałem trochę o tym i bardzo chwalą ten olej jedyną wadą jak piszą na opiniach jest cena ale jakość ma swoją cenę w internecie od 155 do 190 za 5l chyba się zdecyduje tym bardziej że i tak olej spuszczam bo czyszczę smok

Opublikowano

Bardzo dobry wybór, sam na nim jeżdżę.

Opublikowano

Bardzo dobry wybór, sam na nim je

A jak z tą miską w jaki sposób podniosłeś silnik możesz to opisać