franciszek Opublikowano 3 Grudnia 2014 Opublikowano 3 Grudnia 2014 Kolego albo mi się wydaje,albo masz za mało płynu chłodniczego w zbiorniczku??
t_stepniak Opublikowano 7 Grudnia 2014 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Jest równo na minimum, więc tragedii nie ma. Dzięki za uwagę [emoji28] Witam, najprawdopodobniej problem rozwiązany. Powodem przybywania oleju nie był sam DPF ale też pompa tandemowa. Przy spuszczaniu oleju do MAXIMUM zeszło ponad 4,5 litra! Oleju przybywało tylko na zimnym silniku, jak silnik się nagrzał nie przybywało nic.
marsko Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Opublikowano 7 Grudnia 2014 Powiedz mi jak do tego doszedłeś że oleju tylko na zimnym przybywało a nie na gorącym?
t_stepniak Opublikowano 7 Grudnia 2014 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Po tym jak wypompowałem te 6,5 litra 'oleju' z silnika, na chwilkę przed wyjazdem, zalałem oleju tak, żeby było równo pomiędzy minimum a maksimum. (Jechałem z Warszawy do Chełma - ~230km). Wyjechałem z Warszawy, zatrzymałem się i odczekałem jakieś 15 min, żeby sprawdzić olej. Samochód się już zagrzał. Przez te ok 30 km przybyło na bagnecie jakieś 4 cm. Zadzwoniłem do mechanika z pytaniem czy lepiej brać lawetę czy jeszcze można trzasnąć z 30 km i zobaczyć co się będzie działo. Kazał jechać, więc zapakowałem tyłek i pojechałem dalej. Jakieś 30 km dalej znowu postój i kontrola. Nie wzrosło nawet o milimetr, więc jechałem dalej. Postoje co 30 km i po ponad 4 godzinach dotyczyłem się na miejsce, zostawiłem samochód i poszedłem do domu. Następnego dnia - oczywiście zżerała mnie ciekawość, więc z rana poleciałem do warsztatu. Dowiedziałem się, że wczoraj mój samochód był odpalony jeszcze przez ponad 1,5h i nie przybyło nic. Tego samego dnia rano samochód też był odpalony przez jakąś godzinę i oleju przybyło znowu ok 3-4 cm. Stąd (nie mój) wniosek, że przybywa tylko na zimnym silniku
przemo33 Opublikowano 2 Listopada 2015 Opublikowano 2 Listopada 2015 Witam, I jak się rozwiązał problem z tym przybywaniem oleju? Pozdr.
t_stepniak Opublikowano 2 Listopada 2015 Opublikowano 2 Listopada 2015 Cześć,tak tak, minął prawie rok, przejechane kolejne 25 tys km i 0 problemów
przemo33 Opublikowano 2 Listopada 2015 Opublikowano 2 Listopada 2015 Tak, ale co powodowało przybywanie oleju na zimnym silniku? Czy juz poprostu się nie zdarzyło? Pozdr.
t_stepniak Opublikowano 3 Listopada 2015 Opublikowano 3 Listopada 2015 4 posty wyżej masz wszystko opisane kolego
Rekomendowane odpowiedzi