Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 b5 1.8T 150KM zwiększenie mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
przemek11

Z tego co wiem to do szybkiej jazdy potrzebna jest moc a nie Nm,chcesz dużo momentu to kup sobie diesla,do czego Ci Nm potrzebny? bedziesz ciągną przyczepy ze żwirem? czy chcesz szybko sckończyć sprzęgło?

Opublikowano
  • Autor

no tak masz w pewnym sensie racje, ale z tego co się orientuje Nm dają elastycznosc autu, np podczas wyprzedzania na tracie, zeby nie bawic sie w redukcje jak chcesz cieżarówke dymnąć tylko zeby ciagnął elegancko z 5 :)

kiedyś czytałem na temat KM i Nm co daje jedno co daje drugie i które kiedy że tak powiem się przydaje, ale nie pamietam juz tego dokładnie, kto pamieta ten sie wypowie co i jak:)

znalazłem coś takiego na szybko http://www.magazyn-motoryzacyjny.pl/moc.html

jednym słowem moc (KM) wynikają z momentu (Nm) z tego co ja zrozumiałem...

Każdy samochód, na każdym biegu, przyśpiesza w tempie, które dokładnie pokrywa się z krzywą momentu obrotowego. Auto przyspiesza najmocniej w momencie, gdy moment obrotowy osiąga dokładnie najwyższą wartość. Poniżej i powyżej tej wartości przyśpieszenie jest mniejsze. 100 niutonometrów momentu będzie “ciągnęło” tak samo mocno przy 2000 obrotów jak i przy 4000 obr, podczas gdy moc będzie podwojona. Dlatego moc nie jest szczególnie ważna z perspektywy odczuć kierowcy i równa jest momentowi obr. tylko przy 5252 obr. / min, gdzie krzywe mocy i momentu się przecinają.

Edytowane przez przemek11

Opublikowano

Nie ma sięco bawić w kompa z ajl bo d*py nie urywa, jak już to albo DP+soft (+-200KM/300NM) albo k03s+DP, fimic, wtryski i wtedy soft (+-240/350).

Wg mnie inne zabawy są bez sensu, no chyba, że td04 czy inna męska szuszarka :) ale to już inny budżet

Opublikowano

Na kompie od AGU

Opublikowano
  • Autor

ja planuje jeśli się uporam z silnikiem zwiekszenie tak do ok 200KM tak jak piszesz ogarnąć DP i do tego soft i wtedy zoabczyć ile da rade wyciągnać z tego silnika żeby jeszcze troche pojeździć

bo zmienianie turbo, wtryski i innych gratów to jednak juz są koszty spore

Opublikowano

Nie ma sięco bawić w kompa z ajl bo d*py nie urywa, jak już to albo DP+soft (+-200KM/300NM) albo k03s+DP, fimic, wtryski i wtedy soft (+-240/350).

Wg mnie inne zabawy są bez sensu, no chyba, że td04 czy inna męska szuszarka :) ale to już inny budżet

Dokładnie tak. :thumbup1:

Opublikowano

witam

mam ten sam zamiar podnieść moc w swojej a4 bo poprzednio gotowcem się nie udało :wallbash: mam zamiar zrobić ze swojej fabrycznej turbiny hybrydę k03s, fmic,więkrze wtryski katalizator wycięty i czy wtedy jest szansa osiągnąć 240KM?

Opublikowano

Bedziesz bardzo blisko.

Opublikowano

hmm słabo bo z moim szczęściem będzie jakieś 210KM

może dopłacić i z wirnikiem od tfsi zrobić?

Opublikowano

Najpierw doprowadz silnik z osprzetem do porządku, potem reszta.

Opublikowano

raczej wszystko z nim ok. Tylko ostatnio z gotowcem miałem problem bo spalanie stukowe było to wyrzuciłem tamte ECU i wstawiłem fabryczne teraz wszystko jest ok jak było.

Jakie polecacie turbinę P&P za rozsądne pieniądze bo z USA mam możliwość importu?

Opublikowano
  • Autor

mam zamiar zrobić ze swojej fabrycznej turbiny hybrydę k03swiękrze wtryski

może ktoś rozwinąć myśl i powiedzieć jak przerobić na hybrydę, co takiego trzeba zrobić i co to w ogóle dokładnie jest to turbo hybryda?

większe wtryski - tzn jakie chcesz wsadzić wtryski? i czy to się łączy jakoś z wtryskami od gazu? bo ja mam np hana niebieskie i czy to już się zalicza jako większe wtryski? :D

Jakie polecacie turbinę P&P za rozsądne pieniądze bo z USA mam możliwość importu?

w jakiej cenie masz możliwość importu? jak cos to priv

Opublikowano

hybryda czyli fabryczna turbina z wstawionym większym wirnikiem od strony zimnej. Wtryski większe w sensie od benzyny np od bex'a i LPG bo mam zielone hany a niebieskie z tego co pamiętam są 60km na cyl.

A jeszcze spytam przelotowy wydech 2,5" dużo da?

Edytowane przez barszcz91

Opublikowano

do 240km starcza 60mm , 2.5cala do 300koni starczy, ale nie jest tak że jak ma się k03 i wydech 2.5 cala to poprawi to moc o 10-30koni, 60mm daje rade w zupelnosci na potrzeby k03s czy hybrydy

Opublikowano

Cos w tych Twoich obliczeniach sie nie zagadza...

60mm do 240kM

2,5" do 300kM

Policz to dokładnie a zobaczysz że walnales gafe

Predzej 2,75" lub 3"

Opublikowano

2.5" da rade nawet wyzej niz 300KM :)

3" teoretycznie da rade przy 600KM

Edytowane przez marcindlug

Opublikowano

dev- chodzilo mi o to że nie ma sensu dawać 2.5cala do 240km , 60mm wystarczy z zapasem.

2.5" da rade nawet wyzej niz 300KM :)

3" teoretycznie da rade przy 600KM

dokladnie tak wynika z moich doswiadczeń do 400-500km.

Opublikowano

A jaka jest różnica w srednicy pomiedzy 60mm a 2.5" ???

Opublikowano
  • Autor

myślę że to nie ma bardzo dużej różnicy w końcu wiadome 60mm = 6cm, a 2,5" to ok 6,35cm

czy to odgrywa aż tak dużą różnice?

tak na moje rozumowanie to miedzy 60mm a 2,5" większą role będzie odgrywało to który wydech będzie bardziej że tak powiem przelotowy,

Opublikowano

Też się podepnę. Mam AEB'a i dotychczasowo poprzedni właściciel zrobił:

- DP 2.75" + reszta wydechu 2.5"

- TIP pod maską

- IC z Alfy 2.0T

. Przed tymi modami programem osiągnięto ~185/280.

Co dalej. Jakie wtryski i turbo, żeby było to 240-250KM? :)