Jump to content
IGNORED

Brak podgrzewania lusterek?


MANjaK_01
 Share

Recommended Posts

Panowie zwracam się do Was z problemem.

Moje A4 kupiłem w czerwcu a dziś była pierwsza okazja jeździć nim w temperaturze około 0°C. Mam elektrycznie sterowane lusterka, więc myślałem że są również podgrzewane jednak ani automatycznie ani po kliknięciu ogrzewania tylnej szyby nie podgrzewają się (para na nich utrzymywała się przez całą droge).

Mam rozkodowany vin ale nie znalazłem w nim ani słowa czy mam podgrzewane lusterka. Jest możliwość że nie mam? Jak mogę to sprawdzić nie rozbierając ich?

Link to comment
Share on other sites

Jest opcja żeby były nie podgrzewane. Na przełączniku od regulacji luster powinna być opcja grzania. Skoro nie ma, to znaczy, że nie masz.

Link to comment
Share on other sites

zdejmij wkład i zobacz czy masz podłaczoną mate.moze bnyc tak ze bedziesz miał instalacje tylko do kostki w lusterkach.

Link to comment
Share on other sites

A czy wkłady luster masz grzane,może zwykłe bez grzania.

Link to comment
Share on other sites

A grzanie tylnej szyby bangla?

Ja mam tak ze jak wcisne grzanie to lusterka puszczaja po chwili.

Rozbierz lustro moze mata zdechla.

Na jaki kraj byl produkowany twoj model?

Link to comment
Share on other sites

Tylnia szyba ładnie się grzeje. Moje Audi było na rynek francuski. :)

Edited by MANjaK_01
Link to comment
Share on other sites

Sprawdź czy masz maty grzewcze na lusterkach. Jeśli nie to sokup odpowiednie, przyklej, pociągnij przewody pod ogrzewaniw tylnej szyby i po kłopocie

Link to comment
Share on other sites

Jak to sprawdzić? Wyjąć szybę lusterka delikatnie od przodu czy rozebrać jakoś obudowę?

Z drugiej strony czy to normalne żeby lusterka były elektrycznie sterowane i fotochromatyczne a nie podgrzewane?

Edited by MANjaK_01
Link to comment
Share on other sites

odchyl szkła max do góry ,jak masz cienkie palce to wcijnij je pod szkło i pociagnij.powynno wyskoczyc z zaczepów.


jestem pewien ze masz lustra tylko przygotowane pod grzanie.a instalacje trzeba dorobic.


a jak nie to masz padnięte termiki.

Link to comment
Share on other sites

Wyposażenie mam dobre: skóra itp. więc to mnie mocno zdziwiło. Można gdzieś odnaleźć informacje o tym w VIN-ie? Gdzie odnaleźć te termiki ewentualnie?

Wytaptane z Moto G

Link to comment
Share on other sites

kolego ja miałem podobnie wyjąłem lusterko całe przeczyściłem styki wszystkie i działa ;) sprawdź np ile masz kabli w kostce to też da dużo.. z tego co pamiętam do grzanych muszą być 5

Link to comment
Share on other sites

Mógłbyś mi opisać jak rozebrać to lusterko i napisać gdzie jest ta kostka?

Edited by MANjaK_01
Link to comment
Share on other sites

Kostka jest pod trójkątną plastikową osłoną . Pod tą osłoną jest mocowanie lusterka i kostka.

Link to comment
Share on other sites

Żeby wyjąć szkło musisz przestawić je maksymalnie w górę lub dół i delikatnie i stanowczo je pociągnąć a wyskoczy.

Link to comment
Share on other sites

wystarczy, ze odkrecisz dwa wkrety pod lusterkiem na gwiazdkę zdejmiesz ten plastik pod lusterkiem i będzie widać czy masz kable podpiete pod wkład czy nie :)

Link to comment
Share on other sites

koledzy u mnie nie mam grzania w prawym lusterku. lustro napewno jest grzane i kable są bo w ostatnim czasie zmieniałem lustro na angielskie duże i teraz byłą chłodniejsza noc i co się okazało lewe grzeje ale prawe nie sprawdziłem przewody do lustra są podłączone ale nie wiem czy tam jest ważna ich kolejność czy nie to znaczy czy tam jest + i - czy przewody do lustra wpina się jak leci co mogę jeszcze sprawdzić ?

Edited by xXPiotrekXx19
Link to comment
Share on other sites

piotrek sprawsz czy masz napiecie na wtykach przy macie.

jezeli jest napiecie to sprawdz mate miernikiem czy nie jest przepalona.masz wyłaczniki termiczne?

Link to comment
Share on other sites

a wiesz że nawet nie wiem czy mam wyłączniki termiczne a jeśli byś mógł pokazać jak wygląda taki wyłącznik i do czego dokładnie on służy to był bym wdzięczny

Link to comment
Share on other sites

a wiesz że nawet nie wiem czy mam wyłączniki termiczne a jeśli byś mógł pokazać jak wygląda taki wyłącznik i do czego dokładnie on służy to był bym wdzięczny

tutaj masz podobny temat.wkleiłem tam zdjecie z zaznaczonym termikiem.http://a4-klub.pl/index.php?/topic/289920-nie-grzeje-lusterko-prad-dochodzi/#entry4163259

termik wyłacza zasilanie maty przy temperaturze powyzej (o ile dobrze pamietam) +5 stopni C.stosowane były w poliftach.

Link to comment
Share on other sites

a no to jeżeli chodzi o to no to tak u mnie podgrzewanie luster włączało się tylko i wyłacznie gdy na fisie pojawiło sie +5 stopni i mniej wraz z płatkiem śniegu

Link to comment
Share on other sites

ok to teraz trzeba by sprawdzić czy przez matę przechodzi prąd dobrze pamiętam czy jakoś inaczej

Link to comment
Share on other sites

A może grzanie działa tylko jak temp.jest poniżej +5?

Link to comment
Share on other sites

no tak tak działa tylko akurat to jedno lusterko akurat nie o ostatni było około +1 tylko i lewe było ciepłe a prawe zimne wiec muszę się temu przyjrzeć jak i też podgrzewaniu spryskiwaczy bo ostatnio sprawdzałem bezpieczniki i miałem przepalony od podgrzewania spryskiwaczy i na drugi dzień już znowu był przepalony i teraz nie wiem co się tam mogło zadziać że przepala

Link to comment
Share on other sites

Podepne sie pod temat mam puszczona instalacje fabrycznie pod grzane lusterka ale nie ma na kablach napięcia ani po włączeniu grzania tylnej szyby ani przy odpalonym silniku.Natomiast ogrzewanie tylnej szyby działa wiem ze byla wersja grzania luster pod kluczyk i te maty sie przepalaly ja maty będę dopiero montować przerabial ktos temat zanim zaczne szukac po kablach

Link to comment
Share on other sites

Piotr ja już sobie zakładałem grzene lustra w drugim audi razem z instalacja wiem jak zrobic tylko rozchodzi mi sie Dlaczego nie ma napięcia na fabrycznej instalacji

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...