MANjaK_01 0 Posted September 24, 2014 Share Posted September 24, 2014 Panowie zwracam się do Was z problemem. Moje A4 kupiłem w czerwcu a dziś była pierwsza okazja jeździć nim w temperaturze około 0°C. Mam elektrycznie sterowane lusterka, więc myślałem że są również podgrzewane jednak ani automatycznie ani po kliknięciu ogrzewania tylnej szyby nie podgrzewają się (para na nich utrzymywała się przez całą droge). Mam rozkodowany vin ale nie znalazłem w nim ani słowa czy mam podgrzewane lusterka. Jest możliwość że nie mam? Jak mogę to sprawdzić nie rozbierając ich? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabek94 0 Posted September 24, 2014 Share Posted September 24, 2014 Jest opcja żeby były nie podgrzewane. Na przełączniku od regulacji luster powinna być opcja grzania. Skoro nie ma, to znaczy, że nie masz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryba85 3 Posted September 24, 2014 Share Posted September 24, 2014 zdejmij wkład i zobacz czy masz podłaczoną mate.moze bnyc tak ze bedziesz miał instalacje tylko do kostki w lusterkach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacek70 104 Posted September 24, 2014 Share Posted September 24, 2014 A czy wkłady luster masz grzane,może zwykłe bez grzania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wesz82 84 Posted September 24, 2014 Share Posted September 24, 2014 A grzanie tylnej szyby bangla? Ja mam tak ze jak wcisne grzanie to lusterka puszczaja po chwili. Rozbierz lustro moze mata zdechla. Na jaki kraj byl produkowany twoj model? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MANjaK_01 0 Posted September 24, 2014 Author Share Posted September 24, 2014 (edited) Tylnia szyba ładnie się grzeje. Moje Audi było na rynek francuski. Edited September 24, 2014 by MANjaK_01 Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin_franz 11 Posted September 24, 2014 Share Posted September 24, 2014 Sprawdź czy masz maty grzewcze na lusterkach. Jeśli nie to sokup odpowiednie, przyklej, pociągnij przewody pod ogrzewaniw tylnej szyby i po kłopocie Link to comment Share on other sites More sharing options...
MANjaK_01 0 Posted September 25, 2014 Author Share Posted September 25, 2014 (edited) Jak to sprawdzić? Wyjąć szybę lusterka delikatnie od przodu czy rozebrać jakoś obudowę? Z drugiej strony czy to normalne żeby lusterka były elektrycznie sterowane i fotochromatyczne a nie podgrzewane? Edited September 25, 2014 by MANjaK_01 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryba85 3 Posted September 25, 2014 Share Posted September 25, 2014 odchyl szkła max do góry ,jak masz cienkie palce to wcijnij je pod szkło i pociagnij.powynno wyskoczyc z zaczepów. jestem pewien ze masz lustra tylko przygotowane pod grzanie.a instalacje trzeba dorobic. a jak nie to masz padnięte termiki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MANjaK_01 0 Posted September 25, 2014 Author Share Posted September 25, 2014 Wyposażenie mam dobre: skóra itp. więc to mnie mocno zdziwiło. Można gdzieś odnaleźć informacje o tym w VIN-ie? Gdzie odnaleźć te termiki ewentualnie? Wytaptane z Moto G Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arkadiush 1 Posted September 25, 2014 Share Posted September 25, 2014 kolego ja miałem podobnie wyjąłem lusterko całe przeczyściłem styki wszystkie i działa sprawdź np ile masz kabli w kostce to też da dużo.. z tego co pamiętam do grzanych muszą być 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
MANjaK_01 0 Posted September 25, 2014 Author Share Posted September 25, 2014 (edited) Mógłbyś mi opisać jak rozebrać to lusterko i napisać gdzie jest ta kostka? Edited September 25, 2014 by MANjaK_01 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacek70 104 Posted September 25, 2014 Share Posted September 25, 2014 Kostka jest pod trójkątną plastikową osłoną . Pod tą osłoną jest mocowanie lusterka i kostka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin_franz 11 Posted September 25, 2014 Share Posted September 25, 2014 Żeby wyjąć szkło musisz przestawić je maksymalnie w górę lub dół i delikatnie i stanowczo je pociągnąć a wyskoczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryba85 3 Posted September 25, 2014 Share Posted September 25, 2014 a zeby dostac sie do kostki trzeba zdjąc boczek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MANjaK_01 0 Posted September 25, 2014 Author Share Posted September 25, 2014 (edited) Boczek drzwi? Edited September 25, 2014 by MANjaK_01 Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike166 1 Posted September 25, 2014 Share Posted September 25, 2014 wystarczy, ze odkrecisz dwa wkrety pod lusterkiem na gwiazdkę zdejmiesz ten plastik pod lusterkiem i będzie widać czy masz kable podpiete pod wkład czy nie Link to comment Share on other sites More sharing options...
xXPiotrekXx19 13 Posted September 25, 2014 Share Posted September 25, 2014 (edited) koledzy u mnie nie mam grzania w prawym lusterku. lustro napewno jest grzane i kable są bo w ostatnim czasie zmieniałem lustro na angielskie duże i teraz byłą chłodniejsza noc i co się okazało lewe grzeje ale prawe nie sprawdziłem przewody do lustra są podłączone ale nie wiem czy tam jest ważna ich kolejność czy nie to znaczy czy tam jest + i - czy przewody do lustra wpina się jak leci co mogę jeszcze sprawdzić ? Edited September 25, 2014 by xXPiotrekXx19 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryba85 3 Posted September 25, 2014 Share Posted September 25, 2014 piotrek sprawsz czy masz napiecie na wtykach przy macie. jezeli jest napiecie to sprawdz mate miernikiem czy nie jest przepalona.masz wyłaczniki termiczne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
xXPiotrekXx19 13 Posted September 26, 2014 Share Posted September 26, 2014 a wiesz że nawet nie wiem czy mam wyłączniki termiczne a jeśli byś mógł pokazać jak wygląda taki wyłącznik i do czego dokładnie on służy to był bym wdzięczny Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryba85 3 Posted September 26, 2014 Share Posted September 26, 2014 a wiesz że nawet nie wiem czy mam wyłączniki termiczne a jeśli byś mógł pokazać jak wygląda taki wyłącznik i do czego dokładnie on służy to był bym wdzięczny tutaj masz podobny temat.wkleiłem tam zdjecie z zaznaczonym termikiem.http://a4-klub.pl/index.php?/topic/289920-nie-grzeje-lusterko-prad-dochodzi/#entry4163259 termik wyłacza zasilanie maty przy temperaturze powyzej (o ile dobrze pamietam) +5 stopni C.stosowane były w poliftach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
xXPiotrekXx19 13 Posted September 26, 2014 Share Posted September 26, 2014 a no to jeżeli chodzi o to no to tak u mnie podgrzewanie luster włączało się tylko i wyłacznie gdy na fisie pojawiło sie +5 stopni i mniej wraz z płatkiem śniegu Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryba85 3 Posted September 26, 2014 Share Posted September 26, 2014 czyli albo termik albo mata spalona. Link to comment Share on other sites More sharing options...
xXPiotrekXx19 13 Posted September 26, 2014 Share Posted September 26, 2014 ok to teraz trzeba by sprawdzić czy przez matę przechodzi prąd dobrze pamiętam czy jakoś inaczej Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacek70 104 Posted September 27, 2014 Share Posted September 27, 2014 A może grzanie działa tylko jak temp.jest poniżej +5? Link to comment Share on other sites More sharing options...
xXPiotrekXx19 13 Posted September 27, 2014 Share Posted September 27, 2014 no tak tak działa tylko akurat to jedno lusterko akurat nie o ostatni było około +1 tylko i lewe było ciepłe a prawe zimne wiec muszę się temu przyjrzeć jak i też podgrzewaniu spryskiwaczy bo ostatnio sprawdzałem bezpieczniki i miałem przepalony od podgrzewania spryskiwaczy i na drugi dzień już znowu był przepalony i teraz nie wiem co się tam mogło zadziać że przepala Link to comment Share on other sites More sharing options...
goldi 8 Posted September 27, 2014 Share Posted September 27, 2014 Podepne sie pod temat mam puszczona instalacje fabrycznie pod grzane lusterka ale nie ma na kablach napięcia ani po włączeniu grzania tylnej szyby ani przy odpalonym silniku.Natomiast ogrzewanie tylnej szyby działa wiem ze byla wersja grzania luster pod kluczyk i te maty sie przepalaly ja maty będę dopiero montować przerabial ktos temat zanim zaczne szukac po kablach Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike166 1 Posted September 27, 2014 Share Posted September 27, 2014 Tutaj masz poradnik http://chomikuj.pl/cycu83/Audi/Monta*c5*bc+mat+grzewczych+lusterek+Audi+A4+B5,387282098.doc jak to zrobić Link to comment Share on other sites More sharing options...
goldi 8 Posted September 27, 2014 Share Posted September 27, 2014 Piotr ja już sobie zakładałem grzene lustra w drugim audi razem z instalacja wiem jak zrobic tylko rozchodzi mi sie Dlaczego nie ma napięcia na fabrycznej instalacji Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin_franz 11 Posted September 27, 2014 Share Posted September 27, 2014 Może ta instalacja nie jest podłączona. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts