wyspa7 Opublikowano 19 Września 2008 Opublikowano 19 Września 2008 Witam, dzisiaj zdjąłem osłonę podszybia i zauważyłem przy akumulatorze 3-ci przewód wchodzący bezpośrednio do akumulatora. Normalnie są 2 przewody podpięte po klemy (+) i (-). Trzeci dodatkowy przewód wchodzi w boku aku przy klemie (+). Co to jest za przewód, idzie on w okolice komutera na podszybiu i jak w takim razie wygląda wymiana akumulatora na nowy. Mam teraz akumulator Molla, chyba jest w aucie od nowości. Pozdrawiam
proton2 Opublikowano 19 Września 2008 Opublikowano 19 Września 2008 To nie jest przewód tylko wężyk. O ile się nie mylę odprowadza gazy z akumulatora, ale gdzie prowadzi to nie sprawdzałem
rav Opublikowano 19 Września 2008 Opublikowano 19 Września 2008 To nie jest przewód tylko wężyk. O ile się nie mylę odprowadza gazy z akumulatora, ale gdzie prowadzi to nie sprawdzałem Hmmm. Wężyk z akumulatora ?. Nigdy o takim czymś nie słyszałem
wyspa7 Opublikowano 20 Września 2008 Autor Opublikowano 20 Września 2008 A jak wtedy z wymianą aku na nowy. Co robimy z tym wężykiem, bo nowe chyba nie mają takiego wężyka, się nie spotkałem??
proton2 Opublikowano 20 Września 2008 Opublikowano 20 Września 2008 Ja wymieniałem ostatnio na Vartę i miała otworki po obu stronach do włożenia tego odpowietrzenia. Konieczne tylko było zdjęcie zaślepki po odpowiedniej stronie.
rikardo Opublikowano 20 Września 2008 Opublikowano 20 Września 2008 Nie wiem jak inne akumulatory ale w oryginalnym z ASO i w Mollu są wyjścia na ten wężyk odpowietrzający. Ostatnio wymieniałem u siebie akumulator i kupiłem Moll 85 Ah który miał już plastikową rurkę w postaci kolanka na prawym boku. Zdjąłem ten wężyk ze starego akumulatora i założyłem na końcówkę przy nowym akumulatorze.
piorasss Opublikowano 14 Listopada 2008 Opublikowano 14 Listopada 2008 U mnie ten wężyk od odpowietrzania nie chce się dać zdjąć. Nie wiem czy mam go wykręcać czy może wyjąć na siłę??. Jak go mocniej chwyciłem to cos tam chrupało. Nie chciałbym czegoś tam pourywać.
rafbabicki Opublikowano 3 Grudnia 2010 Opublikowano 3 Grudnia 2010 a może ktoś wie czy jest konieczność podłączania tego wężyka????
Daimos Opublikowano 3 Grudnia 2010 Opublikowano 3 Grudnia 2010 konieczność taka, że wężykiem odprowadzany jest wodór który wydziela się w akumulatorze podczas ładowania, a jak wiemy jest gazem łatwopalnym
domjenick Opublikowano 3 Grudnia 2010 Opublikowano 3 Grudnia 2010 konieczność taka, że wężykiem odprowadzany jest wodór który wydziela się w akumulatorze podczas ładowania, a jak wiemy jest gazem łatwopalnym ale nie w takich ilościach,jakie produkuje aku i w takiej przestrzeni-jest najlżejszym gazem-więc w takiej komorze,jaką jest silnik-szybko znajdzie ujście i go nie będzie odpowietrznik-jak sama nazwa wskazuje-odpowietrza,czyli daje ujście-gdyby takie ilości były niebezpieczne-aku byłby w innym miejscu,z dala od potencjalnego zagrożenia
adam7 Opublikowano 12 Lutego 2011 Opublikowano 12 Lutego 2011 ale jak ściągnąć ten przewód? próbowałem go wykręcić ale brakło jednego zwoju
Rekomendowane odpowiedzi