Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Stukot na biegu jałowym - luz łożyska półosi w skrzyni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W hurtowni łożysk pytałem i wyszło na prawą stronę 100PLN / łożysko uszczelniacz i duży oring /

O widzisz, to całkiem sympatycznie :)

Opublikowano

Łożysko i uszczelniacz były wybierane z lepszej klasy , nie najtańsze.

Opublikowano

Łożysko i uszczelniacz były wybierane z lepszej klasy , nie najtańsze.

FAG ?

Opublikowano

Nie odpowiem Ci dokładnie bo nie pamiętam , ale wybrał z dostępnych producentów najlepszego . A zdaje się że były tylko 2 firmy

Opublikowano

Panowie koszt tej naprawy aso lubin 1000 zl z czego czesci 500zl.

Wracajac do mojego "luzu" .

podczas jazdy gdy ostro przyspieszam to nic nie slychac ,natomiast jak puszcze noge z gazu na biegu to slychac ten stukot,tak samo jak dam luz.wszytsko sie dzieje z zakresie 70-100 km/h .

podnioslem dzis lewe kolo,wbilem szostke ,ruszylem -cisza. podnioslem prawe ,ruszylem i w momencie schodzenia skrzyni z obrotow slychac stukot. rozebralem oslony zeby blizej to zobaczyc.jest luz ale wzdluzny.Gora-dol praktycznie w ogole nie ma. czy to jest ten sam problem co maja wszyscy?? chce to naprawic na wlasna reke . powiedzcie czy obudowa mechanizmu roznicowego zejdzie mi bez demontazu skrzyni??bo z tego co widze to chyba bez jej sciagnecia nie wyciagne calego walka z lozyskami. ponizej zamieszczam film dla pewnej diagnozy mojej usterki.

jesli ktos robil prawa strone i wie jak to rozebrac to prosze o wszelkie informacje

Edytowane przez quadral20004

Opublikowano

Luz wzdłużny zawsze będzie . Luz poprzeczny daje wibrację

Opublikowano

u mnie po wymianie łożysk luz wzdłużny praktycznie zniknął

Opublikowano

Panowie koszt tej naprawy aso lubin 1000 zl z czego czesci 500zl.

Wracajac do mojego "luzu" .

podczas jazdy gdy ostro przyspieszam to nic nie slychac ,natomiast jak puszcze noge z gazu na biegu to slychac ten stukot,tak samo jak dam luz.wszytsko sie dzieje z zakresie 70-100 km/h .

podnioslem dzis lewe kolo,wbilem szostke ,ruszylem -cisza. podnioslem prawe ,ruszylem i w momencie schodzenia skrzyni z obrotow slychac stukot. rozebralem oslony zeby blizej to zobaczyc.jest luz ale wzdluzny.Gora-dol praktycznie w ogole nie ma. czy to jest ten sam problem co maja wszyscy?? chce to naprawic na wlasna reke . powiedzcie czy obudowa mechanizmu roznicowego zejdzie mi bez demontazu skrzyni??bo z tego co widze to chyba bez jej sciagnecia nie wyciagne calego walka z lozyskami. ponizej zamieszczam film dla pewnej diagnozy mojej usterki.

jesli ktos robil prawa strone i wie jak to rozebrac to prosze o wszelkie informacje

https://www.youtube.com/watch?v=opOm5I8iYrM&feature=youtu.be

Film prywatny. Nie można wyświetlić

Opublikowano

teraz powinno dzialac.chcialem naprawic to sam,ale nawal pracy i brak czasu zmusil mnie oddac autko do serwisu.w poniedzialek maja dzwonic z diagnoza i wycena.

Opublikowano

u mnie po wymianie łożysk luz wzdłużny praktycznie zniknął

Sprawdź na podniesionym samochodzie , jak koła wiszą . Luz wzdłużny musi być na półośkach

Opublikowano

dzwonili z serwisu.ich zdaniem luz wdluzny jest i jest w normie.nie ma luzy poprzecznego. wyzabkowane mam ponoc opony .ich zdaniem to jest powodem stukania.ale ..... przekladalem opony tyl na przod i dalej stukanie z przodu jak bylo tak jest. .co wy na to?

Opublikowano

witam, mam to samo co kolega opisuje wyżej , luz wzdluzny na prawej połosi, i stuk podczas odpuszczenia gazu, kto poda numery czesci ? co trzeba dokladnie kupic na ta prawa strone, chcialbym to zrobic jak najszybciej , jak pomoze quadral20004 zaprosze CIe na naprawe, z gory dziekuje pozdrawiam:)

Opublikowano

Ja osobiscie prawej nie ruszałem ale na str.4 w poscie 71. Kol. napisał wykaz części.

Opublikowano

Ja osobiscie prawej nie ruszałem ale na str.4 w poscie 71. Kol. napisał wykaz części.

Witam

Posiadam duży luz na prawej półosi i miałem zamiar naprawiać skrzynię, ale mam do kupienia skrzynie biegów w bardzo dobrym stanie i z bardzo niskim przebiegiem.

Pytanie mam jednak takie: moja skrzynia ma oznaczenie LLQ a ta na wymianę MVT lub MUT (literówka) , może ktoś wie czy mogę bezproblemowo wsadzić skrzynie o innym oznaczeniu? Jakie mogą być różnice pomiędzy tymi skrzyniami?

Opublikowano

Bylem dzis w aso bo autko dalej tam stoi.wymienili opony.problem niby zniknal.jutro jade po odbior.dowiedzialem sie interesujacej rzeczy.wielowachaczowe zawieszenie zabkuje opony.lekiem na to jest przekladanie kol co sezon po przekatnej.no i nie maga byc to opony kierunkowe.sam serwisant to przyznal.co do luzu.luz wzdluzny jest prawidlowy.nie ma luzu gora-dol co wyklucza lozyska polosi.krzychu zobacz czy nie masz wyzabkowanych opon po stronie wew.

Opublikowano

Z tym ząbkowaniem opon w zawieszeniu wielowahaczowym to chyba bajka. Od 95 roku jest w A4 stosowane prawie identyczne zawieszenie i chyba nagminnie opon wszystkim nie ząbkuje. Sam z reguły przekładałem opony przód tył . Geometria jak ustawiona jest dobrze i amortyzatory są sprawne to ząbkowania nie powinno być.

Opublikowano

co do opon to mialem zle dobrane opony ,byly to opony kierunkowe z (outside i inside).teraz mam takie jakie rekomenduje audi.zobki zewnetrzne na bierzniku sa duzo mniejsze .problem z zabkowaniem powinien zniknac,co do stukania jak bylo ,dalej jest ,moze tuc mniej slyszalne.wjechalem na kanal,zaczalem szukac.podnioslem prawe kolo ,druga osoba wbijala ktorys z wyzszych biegow i rozpedzala kolo do 50 km/h. przy schodzenu kola z obrotow slychac przy predkosci 40km/h szumiace stukanie ,potem cisza i znow przy 20 km/h stuka-szumi i znow cisza az do zera. zalozylem na uszy stetoskop ,zaczalem szukac,przy skrzyni cisza,przy przegubach cisza,natomiast w zwolnicy slychac rytmiczne rzecholenie analogicznie do tych stukow co sluchac w kabinie. podejzewam konczace sie lozysko.ALE czemu nie ma luzu na kole ?? jest to mozliwe zeby konczace sie lozysko objawialo sie rytmicznym szymieniem ,wrecz w kabinie nawet stukaniem,a jak zlapie za kolo zero wyczuwalnego luzu?? dodam ze objawy sa bardzo delikatne.pod autem bez stetoskopu nic nie slychac.w kabinie sluchac lecz bardzo delikatnie.

EDIT: popuscilem srube co jest w srodku w feldze,podnioslem kolo ,zakrecilem znow na wysokim biegu i niesamowity swizd jest.stawiam na 99% ze lozysko wachliwe sie konczy.co o tym myslicie?

Edytowane przez quadral20004

Opublikowano

Oka do środka nie wsadzisz. Jak szumy słychać to i tak łozyskao do wymiany. Jak wycisniesz to zobaczysz czy nie ma śladów na bieżni zewnętrznej . Podejrzewam żę będziesz miał kreskę , u mnie była.

Opublikowano

Witam,

i ja też mam luz na prawej stronie :facepalm:

jestem po wymianie łożysk w mechanizmie różnicowym

koszt-

uszczelnienie wału -27,86zł x2 0B4409399C-0B4409400D

pierścień uszczelnienia-18,51zł WHT004074A

łożysko stożkowe-210,90zł x2 0B4409123E-0B4409218C

łożysko kulkowe-86,57zł 0B4409294D​

kapa łożyska-19,70 zł 0B4409175E

olej-50zł

robocizna-300zł

u mnie z lewej strony luzu nie było natomiast z prawej był dosyć duży, a efektem tego było trzęsienie przy przyspieszaniu(objaw ja przy uszkodzonym przegubie wewnętrznym)

najciekawsze jest to że serwis twierdził że w mojej skrzyni nie występują łożyska stożkowe, zasięgnęli informacji u producenta i dostali odpowiedź że nie występują a producent zaleca wymianę mechanizmu różnicowego :D

wymieniałeś 2 łożyska z lewej i prawej strony ? czy tylko w prawej są 2 łożyska ?

Edytowane przez daniell-gda

Opublikowano

luz wzdluzny z prawej strony jak najbardziej byl i ma byc.polos nie moze byc na sztywno zamocowana bo by ci skrzynie na zakretach wyrwalo.no zhyba ze luz masz gora-dol