Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Padnięta pompa paliwa 1.8 ADR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dziś prawdopodobnie padła mi pompa paliwa, autko nie chce odpalić, nie słychać buczenia pompy paliwa jak zawsze. Kręci a nie odpala. Czy wystarczy odkręcić w bagażniku pompę z tym pływakiem, czy jest jakaś jeszcze inna pompka paliwa? Jak się uporać z prawidłową wymianą?

Opublikowano

Wystarczy tak jak piszesz.

Opublikowano

OK, a jak można sprawdzić czy jest sprawna po jej wykręceniu? Jest jakiś sposób na sprawdzenie na krótko?

Opublikowano

No jak się jeździ na LPG,to nie można zapominać o paliwie w zbiorniku,bo prowadzi to do uszkodzenia pompki.

Opublikowano

Teraz już wiem, ale za późno. Niby zawsze miałem lekko ponad rezerwę, ale ostatnio jechałem w długa trasę i cały czas spadała mi wskazówka podczas jazdy do zera opadała aż ponad rezerwę i chyba to było powodem popsucia pompy paliwa. Na postoju było okej ale podczas jazdy mało paliwa było...

Opublikowano

pompę sprawdzisz jak wyciągniesz ją i podłączysz na krótko :) Jeżeli pompa będzie działać to możliwe że przekaźnik padł :)

Opublikowano (edytowane)

bezpiecznik nr 28 dobry?, podaj na krótko +12V do bezpiecznika nr 28 i słuchaj czy pompa ruszy.

Edytowane przez wojtek79
Opublikowano (edytowane)

Właśnie nie ma prądu na pompie, czyli wyjąć bezpiecznik 28 i zmostkować go i dac + 12V kablem z akumulatora?

A może przekaźnik padł od pompy? Który to będzie w skrzynce przekaźników?

Edytowane przez jankes93
Opublikowano

Tak, podaj 12V na bezpiecznik 28 i słuchaj czy pompka się odzywa.

Jeśli chodzi o przekaźnik to jest to nr 6.

lijkvw8u.jpg

Opublikowano

Dałem 12V na bezpiecznik 28, ale pompka nie pracuje. Podłączyłem pompkę bezpośrednio kablem pod akumulator i pracuje. Czyli wina leży gdzieś w instalacji. Przekaźnika nie mam innego aby podmienić, rozebrałem go i nie widać oznak spalenia czy coś. Także nie wiem czy jest dobry... :mellow:

Opublikowano

Zmierz cewkę przekaźnika omomierzem i dowiesz się czy jest dobra czy zła.

Opublikowano

Jakie wartości powinna pokazywać dobra cewka na przekaźniku?

Opublikowano

Jak wyciągnąłeś przekaźnik to podłącz do niego napięcie i słuchaj czy będzie pstykał. Jak pstyka to znaczy że cewka działa więc należy sprawdzić czy styki robocze działają.