koszykj Opublikowano 2 Grudnia 2014 Opublikowano 2 Grudnia 2014 (edytowane) Nie wiem jak określić ten dźwięk, ale jak usłyszycie to napewno się zorientujecie o co chodzi (ja bym to okreslił jako jazgot xd). Ten dźwięk pojawia się tylko na mrozie i zimnym silniku przez pierwszą chwile po odpaleniu (po nocy np.) i po dosłownie kilku sekundach jazdy przestaje jazdy ustaje: Edytowane 2 Grudnia 2014 przez koszykj
Ileev Opublikowano 2 Grudnia 2014 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Nie znam się, ale dla mnie to brzmi jak umierająca turbina. Sent from my iPhone using Tapatalk
dota4fun Opublikowano 2 Grudnia 2014 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Może to być pompa wody, często się tak właśnie dzieje, kiedy była wymieniana i jakiej firmy. Druga możliwość to faktycznie mogła by być turbina, zdejmij węża i sprawdź luz. No i najważniejsze jaki lejesz olej pełny syntetyk ?
MlodyElk Opublikowano 2 Grudnia 2014 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Szczerze mówiąc to mam zwykly silnik 1.8 bez turbo i podobny dźwięk był jak walnela pompa wody.
koszykj Opublikowano 2 Grudnia 2014 Autor Opublikowano 2 Grudnia 2014 Kuzwa rozrzad byl wymieniany troche ponad rok temu razem z pompą wody, faktem jest, ze byla kompletnie rozleciana ta stara, ale czy to mozliwe, ze az tak szybmo padla? MlodyElk tez ustawalo po chwili?
MlodyElk Opublikowano 2 Grudnia 2014 Opublikowano 2 Grudnia 2014 (edytowane) Kuzwa rozrzad byl wymieniany troche ponad rok temu razem z pompą wody, faktem jest, ze byla kompletnie rozleciana ta stara, ale czy to mozliwe, ze az tak szybmo padla? MlodyElk tez ustawalo po chwili? Było tak iż po odpaleniu było słychać a po chwili przestawalo ile maksymalnie może 6 sekund było słychać ale gwarancji Ci nie dam, że to pompa. Edytowane 2 Grudnia 2014 przez MlodyElk
barszcz91 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Opublikowano 2 Grudnia 2014 ściągnij pasek z pompy wody wtedy będziesz wiedział czy to pompa wody
MlodyElk Opublikowano 3 Grudnia 2014 Opublikowano 3 Grudnia 2014 Moim zdaniem skoro nie dawno miał wymienianą pompę to nie powinna tak szybko się zużyć chyba, że coś się z pierdzieliło i doprowadziło do jej zużycia. Zrób tak jak kolega barszcz 91 powiedział zdejmij pasek i będziesz wiedział czy to ona.
jacek70 Opublikowano 3 Grudnia 2014 Opublikowano 3 Grudnia 2014 A może spadł wąż z odkurzacza? Tak było u mnie.
jacek70 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Założyłem, zabezpieczyłem tak aby już nie spadł podczas ewentualnych drgań i siedzi.
koszykj Opublikowano 12 Grudnia 2014 Autor Opublikowano 12 Grudnia 2014 (edytowane) Narazie nie mam jak sprawdzić skąd dochodzi dźwięk, bo się ciepło zrobiło (8 stopni), więc się nie pojawia, czekam na zimniejszy dzień i sprawdzę, jeśli od turbo to znaczy, że pada turbina mimo trzymania ciśnienia narazie (diagnoza znajomego mechanika) a jeśli od silnika to prawdopodobnie ciśnieniowy olejowy napinacz łańcucha pod pokrywą silnika i tam jest sitko, które może być przypchane albo ślizgi łańcucha będzie trzeba sprawdzić, ale rozrząd był wymieniany i wszystko tam sprawdzane, więc powinno być ok, jak będzie zimniejszy dzień to dam znać. Edytowane 12 Grudnia 2014 przez koszykj
rafal9119 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Powiem ci tak. Jak dzieje sie to tylko przy minusowych temperaturach to na 99% wina leży w pompie wspomagania. Olej robi się gesty i ona tak sobie świergota . Przerabiałem ten temat.
omzig Opublikowano 13 Grudnia 2014 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Powiem ci tak. Jak dzieje sie to tylko przy minusowych temperaturach to na 99% wina leży w pompie wspomagania. Olej robi się gesty i ona tak sobie świergota . Przerabiałem ten temat. I co zrobiłeś w tej sytuacji?
koszykj Opublikowano 13 Grudnia 2014 Autor Opublikowano 13 Grudnia 2014 W sumie to możliwa sprawa, bo moja pompa miała ostatnio ciężkie chwile (wyciek płynu z węża ciśnieniowego i działanie przez kilka sekund bez płynu itp) więc to może być jakaś diagnoza, jak będzie zimniej to to ogarnę
rafal9119 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Opublikowano 14 Grudnia 2014 wymiana pompy załatwi sprawe . Tak przynajmniej u mnie było.
rafal9119 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Ja osobiscie wpakowałem używana. miałem pod ręką akurat to nie traciłem czasu
Rekomendowane odpowiedzi