Skocz do zawartości
IGNOROWANY

czy da radę w b5 zrobić doswietlanie zakrętów?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam tak się zastanawiałem czy do b5 po lifcie dało by radę wyrezać doświetlanie zakrętów wykorzystując do tego halogeny z tego co szukałem to dało by radę ale tylko po kierunku czyli jak włączymy kierunek to wtedy załączy sie halogen czy ktoś robił u siebie taki bajer i mógł by coś podpowiedzieć

• Pomoc techniczna 1
Opublikowano

Kiedyś pisałem taki temat, ale nie mogę go odszukać bo historia tematów na profilu działa do roku wstecz...

W autach poliftowych w dużej taśmie airbag jest czujnik kąta skrętu wykorzystywany prawdopodobnie do esp. Pomyślałem, że można by to wykorzystać właśnie do doświetlania zakrętów. Ktoś tam pisał, że trzeba zmierzyć czy wzrasta (maleje) napięcie na niektórych pinach przy ruchu kierownicą, ale ponad to żadnych konkretów.

Chyba nikt się jeszcze w to nie bawił.

Opublikowano

a jeśli chciał bym to zrobic na zasadzie żeby załaczało sie po kierunku czy taka zabawa wtedy ma sens

Opublikowano

Po kierunku to pewnie się da. Dokładamy przekaźniki na jedną i drugą stronę,odpowiedni układ i jest. Tylko jak sam piszesz Czy to ma sens??

Opublikowano

Po co kombinowac. Na allegro jest mnostwo gotowych modułow np:

http://allegro.pl/doswietlanie-zakretow-modul-doswietlania-zakretow-i4896735467.html

Ten ma np przydatną funkcje, ktora wylacza doswietlanie powyzej okreslonej predkosci.

Opublikowano

no taki moduł to fajna sprawa ale fajniej by było jak by to się załączało po skręcie kołami muszę poszukac jeszcze coś więcej w necie czy dało by radę coś ogarnąć takiego

Opublikowano

I jak robił ktoś coś takiego w b5 bo też ciekaw jestem