Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

pomiar ciśnienia sprężania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak zassie oleju to sie dławi spada z obrotów, wpada w drgawki i puszcza duze kłeby dymu.

Opublikowano

Lukaszo, to mój miał identyczne objawy jak się spieszyłem i na zimnym mu przycisłem (zaraz na początku jazdy)

Zero mocy a za sobą mgła białego dymu, zgaszenie silnika i ponowne odalenie tylko pozostaje.

Wiem że turbo mi puszcza i to sporo, z resztą jak czysciłem VNT to sprawdziłem i ma bardzo duże luzy na wirniku - przy mocniejszym parciu na wirnik, łopatki dotykały muszli :/

A ja myślałem ze jak zassie olej to w ciągu sekundy obrotomierz się zamyka.

W jakim przypadku tak się dzieje?

Wysłane z mojego GT-I9100

Edytowane przez Hezen

Opublikowano

Twoje auto ma prawie 20 lat wiec turbo ma prawo sie skonczyć. Zjawisko które opisujesz nazywa sie rozbieganie silnika i polega na tym ze gdy turbo jest tak rozwalone ze puszcza ogromne ilosci oleju silnik wysokopręzny moze zacząc pracować na samym rozgrzanym oleju ale bardzo zadko wystepuje to w silnikach grupy VW, inzynierowie zabezpieczyli nasze silniki przed takim zjawiskiem klapą gaszącą która w razie takiego zjawiska po przekręceniu kluczyka odcina dopływ powietrza. Rozbieganie wystepowało głownie w silnikach Renoult i na youtubie jest masa filmików. W naszych silnikach gdy przegazujesz silnik i zassie oleju to wpadnie w drgawki i zrobi sie masa dymu.

Filmik rozbiegania silnika. https://www.youtube.com/watch?x-yt-cl=85114404&v=Po5siJ5E_lg&x-yt-ts=1422579428

Edytowane przez lukaszooo

Opublikowano
  • Autor

w którym miejscu jest ta klapka gasząca?

moje turbo jak czyściłem VNT też ma luzy ale łopatki jeszcze nie dotykają muszli ( przy naciąganiu rdzenia )

Opublikowano

Każde turbo ma luzy są jakieś wytyczne do max luzu ale głównie chodzi o to żeby wirnik nie dotykał ścianek, żeby wirnik swobodnie się obracał i żeby nie puszczal oleju.

Klapa gaszaca jest przed zaworem egr.

Opublikowano

Nawet nowe turbo albo te regenerowane ma luz - dla kazdej turbiny producent podaje dopuszczalne luzy.

Nie jest mozliwe zeby turbina nie miala w ogole luzu, bo jest to nie mozliwe ze wzgledu na pasowania elementow.

Warto takze dodac ze przez cisnienie oleju luz miedzy panewką a wałkiem wirnika jest nieco "kasowany"

Opublikowano

AFN nie ma klapy gaszącej

Opublikowano

AFN nie ale wszystkie 1.9 na PD mają

Opublikowano
  • Autor

wczoraj jeszcze raz na spokojnie obejrzałem moją butelkę z olejem; w miarę dokładnie starałem się odlać wodę i w sumie muszę Wam przyznać rację, że tego oleju tam nie jest aż tyle, żeby ilość pokryła się z ubytkiem na bagnecie.

chyba zacznę jednak od turbo... w wolnej chwili ściągnę przewód przy IC i zobaczę ile się oleju nazbierało.

Opublikowano

Tłumacze ci ze jesli bierze ci ok 500ml to jest dobrze i nic nie kombinuj.

Opublikowano

co do luzów to zawsze sa delikatne poprzeczne, natomiast wzdłużny jest niedopuszczalny. Nie wiem dokładnie jak to wygląda w twoim przypadku ale może być zjebany separator oleju i nie scieka z powrotem. U mojego znajomego byla uszkodzona membrana i wywalalo olej odma. Co do sprężania to jak chcesz porawić możesz wlać modyfikator plus. Koszt dość spory okolo 200zl ale mi poprawilo 2-3 bary. Tylko że musi to być srodek z pewnego źródła a nie jakiś z alledrogo. Z góry mowię że to nie środek typu doktor do silnika i nie zagęszcza oleju. Sprawdziłem na własnej skórze. Pomaga szczególnie w zimie przy rozruchu. ewidentnie lżej kreci, po likwiduje suchy start i efekt utrzymuje sie nawet po wymianie oleju. Teoretycznie łączy się z metalem tworząc powłokę i mniejszym tarciu i nie wylewa sie z olejem przy wymianie. osiągi minimalnie lepsze, natomiast przesadzają w reklamie że +20%, spalanie też spadło, ale troche 0,3-05L/100

Opublikowano
  • Autor

co do luzów to zawsze sa delikatne poprzeczne, natomiast wzdłużny jest niedopuszczalny. Nie wiem dokładnie jak to wygląda w twoim przypadku ale może być zjebany separator oleju i nie scieka z powrotem. U mojego znajomego byla uszkodzona membrana i wywalalo olej odma. Co do sprężania to jak chcesz porawić możesz wlać modyfikator plus. Koszt dość spory okolo 200zl ale mi poprawilo 2-3 bary. Tylko że musi to być srodek z pewnego źródła a nie jakiś z alledrogo. Z góry mowię że to nie środek typu doktor do silnika i nie zagęszcza oleju. Sprawdziłem na własnej skórze. Pomaga szczególnie w zimie przy rozruchu. ewidentnie lżej kreci, po likwiduje suchy start i efekt utrzymuje sie nawet po wymianie oleju. Teoretycznie łączy się z metalem tworząc powłokę i mniejszym tarciu i nie wylewa sie z olejem przy wymianie. osiągi minimalnie lepsze, natomiast przesadzają w reklamie że +20%, spalanie też spadło, ale troche 0,3-05L/100

dzięki za wskazówki

na razie nie mam zamiaru nic wlewać do silnika oprócz oleju i ON. Z pokrywa sie wstrzymałem, obserwuję olej na bagnecie i w butelce. raczej wskazania są ku turbinie. niebawem ściągnę przewód od IC zobaczyć ile się nazbierało oleju i przy okazji zerknę jeszcze raz oby się upewnić czy przewód odprowadzający olej z turbo nie jest pozaginany drożny itp...

dziś trasa 170 km. butelka aż się przelała. Wszystko wyleciało przez odmę. Na szczęście w silniku oleju jeszcze zostało. Montuje nową pokrywę ( odmę ) o numerach 038 103 469 AE. Pokrywa od 130 KM ( AWX i inne ) . Niebawem napiszę o rezultatach.

Opublikowano

Ja już trochę jeżdżę z odmą w butelce...no nie trochę bo już prawie 3tys. będzie, ale w butelce oleju z wodą jest na dnie i na szczęście nie przybywa a z podpięta odmą to dolot ssał bardzo dużo oleju.

Dolewki miałem prawie 2l na 10k km, oleju w turbo było tyle że w muszli stał olej gdy zdjąłem wąż łączący filtr z turbiną.

Jedyne wyjaśnienie to uszkodzona membrana w zaworze ciśnienia odmy który jest zamontowany na pokrywie zaworów, zamówiłem zamiennik za jakieś 30zł ciekawe czy coś da.

Poza tym mój afn cieknie od góry i od dołu, z miski oleju jak i z pokrywy zaworów (króciec odmy ten wychodzący z bloku silnika i tak wymienię dla "świętego spokoju", a znając moje szczęście też cieknie, bo od góry widać że jest upocony)

Gdy uszczelnię dziada to też napisze o rezultatach :wink:

Lenio, Ty pisałeś że masz ciśnienia w porządku to innego wyjścia nie ma - zawór w pokrywie zaworów nie spełnia swojego zadania.

Ja u siebie niestety nie wiem jakie są ciśnienia na cylindrach, przed wymianą wtrysków będę musiał podjechać do wujka mechanika i skorbić go żeby pożyczył przyrząd do pomiaru :decayed:

Edytowane przez Hezen

Opublikowano

Skoro olej leci ci po całym silniku to nie dziw sie ze musisz tyle dolewać ...... w dziale sprzedam jest teraz fajny OCT na sprzedaż wydaje sie ze bedzie pasował po ori rurkę

Opublikowano

Uszczelka miski jest w jednym miejscu upocona, najwięcej leci z pokrywy zaworów xD

Zdaje sobie sprawę ze przez te nieszczelnosci ubywa olej i daje mi przekłamany obraz tego ile faktycznie oleju spił silnik.

OCT chciałem sobie kiedyś zrobić ale najpierw wymienie zawór odmy i dopiero wtedy sprawdzę czy dalej dolot będzie ciągnął olej.

Edytowane przez Hezen

Opublikowano
  • Autor

dziś trasa 170 km. butelka aż się przelała. Wszystko wyleciało przez odmę. Na szczęście w silniku oleju jeszcze zostało. Montuje nową pokrywę ( odmę ) o numerach 038 103 469 AE. Pokrywa od 130 KM ( AWX i inne ) . Niebawem napiszę o rezultatach.

no i czas na wnioski:

rożnica po przejechaniu 400 km trasy kolosalna! Ani grama oleju w butelce. Po przejechaniu pierwszych dziesiątek km butelka została wyczyszczona przez tylko i wyłącznie wydobywającą się parę wodną ( z butelki zlałem tylko olej i wsadziłem ją z powrotem ). Na dziś dzień w butelce na dnie znajduje się troszkę wody oraz ta biała maź co u innych użytkowników OCT.

Oleju na miarce nic nie ubyło.

Pokrywa o powyższych numerach pasuję P&P. Jedynie przewód odmy muszę wymienić ( podaje nr jeśli ktoś by również wymieniał pokrywę 038103493AE )

Mam nadzieję, że wymiana pomoże na dłuższy czas. Mam również zdjęcia jakby ktoś był zainteresowany.

pozdrawiam

Opublikowano

Jaka pokrywe wymieniales? Ten separator na pokrywie czy cos innego?

Opublikowano
  • Autor

Jaka pokrywe wymieniales? Ten separator na pokrywie czy cos innego?

tak jak wyżej pisałem, wymieniałem pokrywę zaworów ale tylko dlatego że zamontowany w niej na stałe separator ( odma) była niesprawna. są silniki, w których można wymienić samą odmę. W ATJ niestety tak nie jest.

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam Panowie,

Z uwagi na to że szukam przyczyny nadmiernego zużycia oleju w swoim 1.9 tdi BRB z DPF 360 tys. przebieg autentyczny i wskazaniu w innych postach na mój problem (coraz większy ubytek oleju ok. 0,5 l na 1000 km)  zdecydowałem się na pomiar kompresji mojego silnika. Pomiar wyszedł następująco: 1 - 2,3 bara, 2 -2,8 bara, 3-  2,8 bara, 4 - 2,8 bara. Powtórzył mechanik pomiar na 1 cylindrze wyszło 2,3 bara, choć nie wiem czy już akumulator się trochę nie rozładował po kolejnych próbach, tym bardziej, że miał jakiś problem na początku z odczytem na 1 cylindrze bo widziałem że dochodziło pow. 2,5. Mechanik stwierdził, że ta różnica może wynikać z nieszczelności zaworów. Na świecach żarowych były oznaki spalania oleju. Panowie teraz pytanie, czy te wartości mieszczą się w normie i czy zdecydować się na wymianę uszczelniaczy bez zdejmowania głowicy.  Proszę o sugestie.  

Pozdrawiam

Skibi 

Opublikowano

Bez tytułu1.png